Беседа:Мемориална плоча на Андон Калчев (Балчик): Разлика между версии

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Mpb eu (беседа | приноси)
Нова страница: „Мола преди да предприемете каквито и да е действие по тази страница да се обсъждат тук, п...“
(Няма разлика)

Версия от 13:47, 26 август 2016

Мола преди да предприемете каквито и да е действие по тази страница да се обсъждат тук, предвид станалите вече два случая на ванадлизам. Mpb eu (беседа) 13:47, 26 август 2016 (UTC)[отговор]

Откриване на паметната плоча на Андон Калчев, 27 август 2010
Поклонение пред паметната плоча на Андон Калчев, 27 август 2010
Паметната плоча на Андон Калчев, на Света Богородица 15 август 2010, в деня след поставянето й

Мемориалната плоча на Андон Калчев е паметна плоча в почит към българския офицер Андон Калчев, роден в Костурското село Жужелци, отраснал в Балчик, учен от Лайпцигския университет, основател на опълчението „Охрана“ за самозащита на местните българи в Егейска Македония, убит в Солун от гърците на 27 август 1948 г. и закопан на неизвестно място.

Поставена е непосредствено до училището в което е постъпил в първи клас и е учил по-нататък, до храма който е посещавал, на южната колона на каменната арка на входа на градината на възрожденската църква „Свети Никола“ в град Балчик на 14 август за големия дълбоко почитан в Балчик празник на Св. Богородица и е тържествено осветена в деня на убийството на достойния българин и за 100 години от рождението му на 27 август 2010 г. в съслужение от архийерейският наместник на Варненско-преславската митрополия архимандрит Герасим и още 4 свещеника и открита от заместник-областния управител на Добрич д-р Катя Генова и инициатора на начинанието арх. Милолмир Богданов, с участието на подпредседателя на ВМРО Костадин Костадинов, на войската и гражданството, гости от Министерство на външните работи, българи от страната и чужбина, писатели, журналисти. Поставянето на плочата се превръща в голямо и значимо събитие за града и областта широко отразено в пресата и електронните медии. [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11]


На паметната плоча [12] са изобразени позлатени кръст за храброст и текст:

"В памет на АНДОН КАЛЧЕВ преподавотел в Лайпцигския университет и български офицер водил опълчението на българите в Костур, Лерин и Воден. Разстрелян в Солун на 27.VIII.1948 г. Роден в 1910 г. в село Жужелци до Костур той живее и учи в Балчик. От ВМРО и гражданите на Балчик 2010 г."

Плочата е място за отдаване християнска почит и национална признателност към последния виден водач на движението за народностно освобождение на българите в Беломорска Македония в памет на незнайния му гроб .

Източници

  1. Българско Национално Радио - Радио Варна
  2. Дарик нюз
  3. Варна news 24.bg
  4. Откриха паметна плоча на убит опълченец, в-к Народно дело Варна 28.08.2010г
  5. Откриват паметна плоча на Андон Калчев в Балчик, Добрич новини, 24.08.2010
  6. Радио Добруджа Добрич
  7. в-к Добруджанска трибуна Добрич
  8. Паметна плочая на революционера андон Калчев е Открита в Балчик, Общински вестник Балчик бр.30_1-7.09.2010 стр. 5
  9. в-к Балчишки телеграф бр.29/2010
  10. Мемориален знак на доц. кап. Андон Калчев - "Костурският орел", в-к Арх и арт форум, бр. 40, 7 октомври, 2010г.
  11. Откриха паметната плоча на Андон Калчев, Добрич новини 27.08.2010
  12. Плочата е поставена със съдействието на кмета на града Николай Ангелов и главния архитект Енчо Димов по инциатива на Комитет за почит към българските герои с председател арх. Миломир Богданов и членове местните граждани инж. Ангел Иванов, отец Георги Петков, историка Валентин Йорданов Стоилов от Добрич и други съмишленици, създадена е по проект на арх. Миломир Богданов предоставен безвъзмездно и е изпълнена със средства на ВМРО от бял мрамор с размери 45 x 60 см от столичния каменоделец Ивайло Велков. При откриването наред с посочените присъстват командира нва летище Балчик м-р Иван Тодоров, дипломата от българската мисия в Молдова Тодор Тодоров, писателката Таня Мангалакова и пр.