Дейли Мейл: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Добавяне на Категория:История на Манчестър, ползвайки HotCat
м Добавяне на Категория:Вестници в Лондон, ползвайки HotCat
Ред 50: Ред 50:
[[Категория:Култура в Манчестър]]
[[Категория:Култура в Манчестър]]
[[Категория:История на Манчестър]]
[[Категория:История на Манчестър]]
[[Категория:Вестници в Лондон]]

Версия от 14:01, 6 септември 2016

Дейли Мейл
Daily Mail
Информация
Видежедневник
Форматтаблоид
Начало1896
СобственикDaily Mail and General Trust
ИздателAssociated Newspapers Ltd
Главен редакторPaul Dacre
Езиканглийски еизк
Политическипро-консервативен
Тираж2 070 310[1]
ДържаваВеликобритания
СедалищеУопинг, Лондон
Сайтhttp://www.dailymail.co.uk/
Дейли Мейл в Общомедия

Daily Mail е английски вестник създаден от английският бизнесмен и обществен деятел Алфред Хармсворд.[2] Излиза от 1896 г. Един от първите британски вестници за средната класа и в днешно време е единствения вестник, на когото повече от 50 % от читателите са жени. Първият вестник продал един милионен тираж за един ден. Имала е няколко „национални“ версии — ирландска, шотландска, индийска. [3]

История

Daily Mail е един от ветераните на масовия печат в Англия. Алфред Хармсворд го ориентира към новата четяща публика - чиновниците и занаятчиите. През 1903 година Хармсвордови пускат втория си ежедневник Daily Mirror като евтино издание предназначено за домакините и младежите с разностранни интереси. С годините то добива още по-илюстративен характер и е проникнато от духа на британския империализъм.

Още през първата година на своето съществуване Daily Mail достига 200 хиляден тираж, а на четвъртата 700 хиляди. Издава се и неделна притурка „Sundy Daily Mail“ трансформирана с времето в „Ilustrated Daily Mail“. С времето излизат и други издания на вестника. По тираж Daily Mail изпреварва първенецът дотогава „Дейли Телеграф“.

През 1903 г. Алфред Хармсворд става пер на Англия - лорд Нортклиф. След време той оглавява британската военна мисия в САЩ.

През 1930-те години на ХХ век са публикувани няколко пронацистки статии на лорд Ротермир (Харолд Хармсворд - брат на Алфред Хармсворд). Пионер в масовата журналистика лорд Ротермир достига през 1922 г. три милионен тираж с вестника си Daily Mirror. След смъртта на по-големия си брат той наследява Daily Mail. През трийсетте години той се опитва със своето влияние на вестникарски магнат и собственик на Associated Newspapers Ltd да влияе на британската политика за увеличаване на военните разходи и съюз с Германия. Известно време неговите вестници се ползват от защитата на британския Съюз на Фашистите (B.U.F.) основан от английският аристократ, парламентарист и независим консерватор Освалд Мозли с численост по това време около 40 000 човека. Организацията на Мозли ратува за ограничаване правомощията на парламента и установяване на диктатура по италиански фашистки образец. През 1934 г. лорд Ротермир започва популяризиране на гражданската авиация. Разсекретени британски документи от 2005 г. разкриват, че той е пращал поздравителни писма на Хитлер след окупиране на Чехословакия и е насърчавал настъпление в Румъния.[4]

През 2008 г. след събитията в Южна Осетия вестникът критикува британското правителство за разваляне на отношенията с Русия и двуличие — признаване на Република Косово и критика на Русия за признаване на Абхазия и Южна Осетия.

Няколко пъти вестникът е обвиняван в клевета - нещо характерно за голяма част от големите таблоиди, които за да оцелеят на пазара за новини трябва да поднасят на читателите си сензации или качествени актуални новини.[5]

Daily Mail със своя двумилионен тираж е вторият масов английски ежедневник след английския The Sun на Рупърт Мърдок който е с тираж от над 2 800 000 броя на ден.

Препратки

Литература