Охлюв: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Steinsplitter (беседа | приноси)
м (GR) File renamed: File:Snail diagram-en edit bg.svgFile:Snail diagram-bg.svg File renaming criterion #4: To harmonize the file names of a set of images: so that only one part of all names differs.
Ред 15: Ред 15:
Тялото има глава с чифт [[очи]] и от един до два чифта пипала, [[туловище]] и мускулест [[крак]]. Появява се [[Език (анатомия)|език]] със „зъбчета“ (твърдо вещество) и [[гуша]]. Тялото е асиметрично, вместено с помощта на два [[Мускул|мускула]] във варовитата черупка.
Тялото има глава с чифт [[очи]] и от един до два чифта пипала, [[туловище]] и мускулест [[крак]]. Появява се [[Език (анатомия)|език]] със „зъбчета“ (твърдо вещество) и [[гуша]]. Тялото е асиметрично, вместено с помощта на два [[Мускул|мускула]] във варовитата черупка.


[[Картинка:Snail diagram-bg.svg|мини|ляво|400п|Диаграма на анатомията на охлюва.]]
<center>[[Картинка:Snail diagram-bg.svg|600п]]<br />Диаграма на анатомията на охлюва.</center>


=== Храносмилателна система ===
=== Храносмилателна система ===

Версия от 20:59, 21 септември 2016

Градински охлюв
Общоприето наименование
Терминът „Градински охлюв“ се използва на български за няколко отделни таксона.
Класификация
царство:Животни (Animalia)
подцарство:Същински многоклетъчни (Eumetazoa)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
инфрацарство:Първичноустни (Protostomia)
тип:Мекотели (Mollusca)
подтип:Eumollusca
подтип:Черупчести мекотели (Conchifera)
клас:Коремоноги (Gastropoda)
Включени групи
Градински охлюв в Общомедия
[ редактиране ]

Охлюви се наричат повечето мекотели от представителите на клас Коремоноги, които имат спиралообразна черупка.

Морфология

Охлювът има черупка, която е образувание на кожата. Те я сменят, когато тя стане прекалено малка за тях. Тя се нарича мантия и е трислойна – седефен, варовиков и рогов слой.

Тялото има глава с чифт очи и от един до два чифта пипала, туловище и мускулест крак. Появява се език със „зъбчета“ (твърдо вещество) и гуша. Тялото е асиметрично, вместено с помощта на два мускула във варовитата черупка.


Диаграма на анатомията на охлюва.

Храносмилателна система

Храносмилателната система има обичайно устройство, но променено разположение. Анусът се намира над или отстрани на главата. Кръвоносната система не е затворена.

Нервна система

Нервната система има множество ганглии. Могат да бъдат с 5 или 7 чифта или без оформени такива, само с нервно стъбло.

Полова система

Охлювите са хермафродити, развиват се пряко.

Класификация

Класът обединява водни и сухоземни представители. Охлювът рапан живее на неголяма дълбочина в Черно море, обикновено на скалисто дъно. Той е пренесен през 40-те години на 20 век от Японското море и се храни главно с черна мида.

  • Големият и малкият блатен охлюв се срещат в блата, езера, заблатени участъци на реки и други малки водоеми. Големият блатен охлюв е всеяден вид. Обитава водната растителност на повърхността на водата. Снасят яйцата си в дълги шнурове, които прикрепва към подводни предмети.
  • Градинският охлюв е сухоземен обитател. Среща се в градините, пасищата и лозята. Той е растителнояден, активен през нощта. При движение кожата на краката отделя слузест секрет, който подпомага придвижването на животното по различни повърхности. Градинският охлюв е хермафродитно животно с пряко развитие.
  • Голите охлюви са с редуцирана черупка, която е частично или напълно скрита под мантията. Някои от тях са вредители по зеленчукови насаждения, а други – в горите, парковете и градините.

Източници


Шаблон:Животно-мъниче