Американски футбол: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Добавяне на Категория:Спорт в САЩ, ползвайки HotCat
м Премахване на Категория:Спорт в САЩ; Добавяне на Категория:Спорт в Северна Америка, ползвайки HotCat
Ред 20: Ред 20:


[[Категория:Американски футбол| ]]
[[Категория:Американски футбол| ]]
[[Категория:Спорт в САЩ]]
[[Категория:Спорт в Северна Америка]]

Версия от 18:29, 22 септември 2016

Игище за Американски футбол

Американският футбол е вид колективен спорт с топка, наричан на английски в страните от Северна Америка само футбол, но твърде далеч от спорта, познат на европейците като футбол.

Правила

Както и при европейският футбол, двата отбора имат свои зони с врати, които защитават, но цялото игрище е разграфено с линии на различни подзони с определена ширина (разстоянията се измерват в ярдове). Целта на играта е топката да достигне крайната зона на противниковия отбор и да се отбележат точки. Топката може да бъде придвижвана както чрез носене, така и чрез хвърляне или ритане. Победител е отборът, отбелязал повече точки в игралното време. Точкуването може да бъде 1,2,3 или 6 точки в зависимост от начина на спечелване на точките.

Всеки отбор е разделен на 3 групи:

  • Атакуващ екип (организира атаките),
  • Защитен екип (организира защитата) и
  • Специален екип (за специални ситуации)
Топка за американски футбол

Човекът, определящ стратегията за спечелване на повечето точки, се нарича куотърбек. Той трябва да хвърля топката на големи разстояния и то много точно. Атакуващият екип трябва да премине през терена, като стигне до полето на противника и когато стъпи в него с топка в ръце, той отбелязва 6 точки (тъчдаун). След тъчдауна, атакуващият отбор избира дали да играе за още една точка, като специалният екип изрита топката през вратата от 2,5 ярда разстояние или да играе за две точки, като от 2,5 ярда разстояние се опита да направи тъчдаун. Атаката става постепенно. Отборът трябва в рамките на 4 опита да премине определена граница от ярдове (в зависимост от мястото на терена), ако го направи то тогава му се поставя нова граница, която е по-близо до полето на противника, която трябва отново да бъде премината с 4 разигравания. В случай, че отборът е достатъчно близо до вратата на противника, за да има възможност за пряк обстрел, той може да извика специалния екип и при успешен удар във вратата се получават 3 точки. Отборът в защита трябва да прави всичко по силите си, за да не позволи на противника да отбележи точки, като му попречи да преминава определените линии с 4 отигравания. Ако постигнат целта, тогава в игра влиза атакуващата формация на отбора и те започват атаката от там, от където е свършила тази на противника, но в обратна посока.

Външни препратки