Граничен контролно-пропускателен пункт: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Ред 15: Ред 15:
{{мъниче}}
{{мъниче}}


[[Категория:Международни гранични контролно-пропускателни пунктове| ]]
[[Категория:Гранични контролно-пропускателни пунктове| ]]
[[Категория:Сигурност]]
[[Категория:Сигурност]]
[[Категория:Миграция на населението]]
[[Категория:Миграция на населението]]

Версия от 10:36, 27 септември 2016

Контролно-пропускателен пункт (КПП) се нарича място със специален режим на преминаване и контрол на пътници, превозни средства и товари. Обикновено такъв пункт се изгражда на входно-изходна пътна артерия, най-често на държавна граница, когато КПП се нарича граничен контролно-пропускателен пункт (ГКПП).

На повечето от тези пунктове се извършва проверка на документи, превозни средства, товари, личен багаж и прочие и се води пълна документация за лицата, които влизат или излизат, техните имена, паспортни данни, крайната точка на тяхното пътуване и цел на посещение. В зависимост от обекта, на чиято територия се намира пунктът, може да се извърши проверка на хората и багажа с рентгенов скенер, металотърсач, да се правят видеозаписи и др.

След атентатите в САЩ и Европа в началото на 21 век ролята на контролно-пропускателните пунктове, като мярка подобряваща сигурността, се засилва многократно.

ГКПП-та по българската граница

По държавната граница на България има изградени гранични контролно-пропускателни пунктове с всички съседни държави – Румъния, Сърбия, Република Македония, Гърция и Турция.

Източници