Ариел Шарон: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 7: Ред 7:
}}
}}


'''Ариел Шарон''' ({{lang-he |אריאל שרון}}, {{lang-ar |أرئيل شارون}}) е дългогодишен [[израел]]ски [[политика|политически]] и военен лидер. Роден е под името '''Ариел Шайнерман''', известен е също така с прозвището '''Арик'''.
'''Ариел Шарон''' ({{lang-he |אריאל שרון}}, {{lang-ar |أرئيل شارون}}) е дългогодишен [[израел]]ски [[политика|политически]] и военен лидер. Роден е с името '''Ариел Шайнерман''', известен е също така с прозвището '''Арик'''.


От март [[2001]] е 11-ят [[министър-председател на Израел]]. Ръководител на [[Ликуд]], най-голямата партия в управляваща коалиция в израелския [[Кнесет]] (парламента).
От март [[2001]] е 11-ят [[министър-председател на Израел]]. Ръководител на [[Ликуд]], най-голямата партия в управляваща коалиция в израелския [[Кнесет]] (парламента).

Версия от 15:20, 29 септември 2016

Ариел Шарон
אריאל (אריק) שרון
11-ият министър-председател на Израел

Роден
Починал
11 януари 2014 г. (85 г.)
ПогребанИзраел

Религияюдаизъм
Учил вЕврейски университет в Йерусалим
Телавивски университет
ПартияКадима
Ликуд[1]
Активен периодот 1945 г.
Семейство

Подпис
Уебсайт
Ариел Шарон в Общомедия

Ариел Шарон (Шаблон:Lang-he, Шаблон:Lang-ar) е дългогодишен израелски политически и военен лидер. Роден е с името Ариел Шайнерман, известен е също така с прозвището Арик.

От март 2001 е 11-ят министър-председател на Израел. Ръководител на Ликуд, най-голямата партия в управляваща коалиция в израелския Кнесет (парламента).

На 4 януари 2006 г. Шарон получава масивен мозъчен кръвоизлив, обявен е за „временно неспособен да изпълнява пълномощията си“ и Ехуд Олмерт, заместник-министър-председател, е официално обявен за действуващ министър-председател на Израел. През март Олмерт е официално избран на поста премиер.

През 2006 Шарон изпада в кома, от която не излиза до смъртта си на 11 януари 2014 година в Тел Авив

Външни препратки

Шаблон:Политик-мъниче Шаблон:Израел-мъниче