Тот: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м форматиране: 7x тире, 2x заглавие-стил, 2x кавички, 2x тире-числа, 11 интервала (ползвайки Advisor)
BotNinja (беседа | приноси)
Категория
Ред 18: Ред 18:
{{Древен Египет-мъниче}}
{{Древен Египет-мъниче}}


[[Категория: Египетски божества]]
[[Категория:Египетски божества]]
[[Категория:Тот| ]]
[[Категория:Тот| ]]

Версия от 21:29, 6 октомври 2016

Тот

Шаблон:Древен Египет, божества

Тот с йероглифи
G26t
Z4
{{{trans}}}

Тот е смятан за едно от най-важните божества в египетската митология. Считан е от древните египтяни за бог на мъдростта, занаятите, йероглифите и науката. Изобразяван е като мъж с глава на ибис или павиан, като и двете животни са свещени за него. Тъй като съществува съответствие между египетските богове и дванадесетте зодиакални знака, считало се е, че той е представител на знака Дева. Главният му храм се е намирал в град Кмун [1]. По време на Гръцко – Римската ера градът е преименуван на Хермополис Магна [2] с препратка към Тот, когото елините смятали за еквивалент на техния бог Хермес. Той имал и множество други светилища в градовете Абидос, Хесерт, Урит, Пер – Аб, Та – Ур, Сеп, Хат, Пселкет, Талмсис, Анча – Мутет, Бах, Амен – хери – аб и Та – кенс [3].

Тот също така е считан за бог на писмеността, който дал на хората йероглифите. Негово дело е и Книгата на живота или Книгата на бог Тот. В 108 златни ламини той описва човешкия живот и съпътстващите го цикли, както и свещената тайна за съществуването му. За съжаление, до наши дни много от тези ламини не са запазени в същинската си цялост, но те се считат за една от големите мистерии, съпътствали Египет в развитието му. Той има участие и в „Книга на мъртвите“, която по тогавашно време е наричана „Книга за възлизането на душата към светлината на деня“. Той записвал присъдите на мъртвите. Мъртвите били подлагани на Съд на душата. Ако се отсъди, че сърцето е с „истинен глас“, чрез изпитанието на Великия Баланс, душата може да стъпи в Царството на Мъртвите. Но ако не е с „истинен глас“ и по-тежко от перото на истината, Великият Баланс го отсъжда и сърцето се поглъща от сърцеяда Аммут, който има глава на крокодил и тяло на лъв и хипопотам.

Тот играе жизнена роля в египетската митология, като поддържането на вселената. Той е едно от двете божества, които стоят от двете страни на лодката на Ра.[4] Той също се счита за езика и сърцето на бога на слънцето Ра, по начина, по който завещанието на Ра е било преведено в говор. В по-късната история на Древен Египет Тот е свързван с арбитража на спорове[5], изкуството на магията, развитието на науката[6] и отсъждането на мъртвите души [7].

Изобразяване

Тот е изобразяван по много начини, в зависимост от епохата и аспектите, които художникът е пожелавал да предаде. Обикновено е изобразен в човешката си форма с глава на ибис[8]. В тази си форма, с поставянето на лунен диск над полумесец върху главата му, той може да бъде представен и като отговорник за времето и сезоните. Когато се изобразява като Шу или Анкхер, той е със съответното украшение за глава. Понякога носи короната Атеф, или Обединената Корона на Горен и Долен Египет Пшент [9]. Когато не е изобразен в тази обща форма, понякога той приема директно облика на ибис. Може да се появи и като куче с глава на павиан или човек с глава на павиан, когато той е А'ан, богът на равновесието[10].

Източници

  1. National Geographic Society: Egypt's Nile Valley Supplement Map, Нешънъл Джиографик: Допълнение Карта на долината на Нил в Египет. (Изготвено от Картографски отдел)
  2. National Geographic Society: Egypt's Nile Valley Supplement Map: Western Desert portion. (Produced by the Cartographic Division), Нешънъл Джиографик: Допълнение Карта на долината на Нил в Египет. Западната пустиня (Изготвено от Картографски отдел)
  3. (Budge The Gods of the Egyptians Vol. 1 p. 401, Бъдж Египетските Богове" стр. 401)
  4. (Budge The Gods of the Egyptians Vol. 1 p. 400), Бъдж Египетските Богове" стр. 400
  5. (Budge The Gods of the Egyptians Vol. 1 p. 405, Бъдж Египетските Богове" стр. 405)
  6. (Budge The Gods of the Egyptians Vol. 1 p. 414, Бъдж Египетските Богове" стр. 414)
  7. (Budge The Gods of the Egyptians Vol. 1 p. 403, Бъдж Египетските Богове" стр. 403)
  8. (Budge The Gods of the Egyptians Vol. 1 p. 401), Бъдж Египетските Богове" стр. 401
  9. (Budge The Gods of the Egyptians Vol. 1 p. 402), Бъдж Египетските Богове" стр. 402
  10. (Budge The Gods of the Egyptians Vol. 1 p. 401 – 403), Бъдж Египетските Богове" стр. 401 – 403

Шаблон:Древен Египет-мъниче