Локи: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
BotNinja (беседа | приноси)
м без right/дясно в картинки (x1)
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
[[File:Loki, by Mårten Eskil Winge 1890.jpg|thumb|250px|„Локи“ - Картина на [[Мортен Ескил Винге]], [[1890]]]]
[[File:Loki, by Mårten Eskil Winge 1890.jpg|thumb|250px|„Локи“ – Картина на [[Мортен Ескил Винге]], [[1890]]]]
'''Локи''' е скандинавски бог на злото и огъня от основната група богове [[Аси]] . Син на великаните [[Лаувейя]] и [[Фарбаути]] , той е представян като близък на [[Один]], но и като негов смъртен враг, както и на другите добри богове. [[Скандинавска митология|Староскандинавската митология]] му приписва и някои положителни черти, което го прави противоречива фигура. Т. напр. [[викингите]] смятали Локи за откривател на [[рибарска мрежа|рибарската мрежа]]. Преобладаващи черти в характера му са злина, хитрост и непостоянство.Локи също е и бог на шегите и единственото нещо което иска освен чукът на [[Тор (митология)|Тор]] е богинята [[Фрея]].Той е баща на [[Хел]] чудовище, олицетворяващо смъртта, владетелка на царството на мъртвите,змията [[Йормунганд]] и вълкът [[Фенрир]].Когато настъпи [[Рагнарьок]] и Локи нападне [[Асгард]], [[Один]] ще се сражава с чудовищния вълк [[Фенрир]], който ще го погуби, ала синът му [[Видар]] ще отмъсти за него, убивайки звяра.
'''Локи''' е скандинавски бог на злото и огъня от основната група богове [[Аси]] . Син на великаните [[Лаувейя]] и [[Фарбаути]] , той е представян като близък на [[Один]], но и като негов смъртен враг, както и на другите добри богове. [[Скандинавска митология|Староскандинавската митология]] му приписва и някои положителни черти, което го прави противоречива фигура. Т. напр. [[викингите]] смятали Локи за откривател на [[рибарска мрежа|рибарската мрежа]]. Преобладаващи черти в характера му са злина, хитрост и непостоянство. Локи също е и бог на шегите и единственото нещо което иска освен чукът на [[Тор (митология)|Тор]] е богинята [[Фрея]].Той е баща на [[Хел]] чудовище, олицетворяващо смъртта, владетелка на царството на мъртвите, змията [[Йормунганд]] и вълкът [[Фенрир]].Когато настъпи [[Рагнарьок]] и Локи нападне [[Асгард]], [[Один]] ще се сражава с чудовищния вълк [[Фенрир]], който ще го погуби, ала синът му [[Видар]] ще отмъсти за него, убивайки звяра.



{{Скандинавска митология}}
{{Скандинавска митология}}

Версия от 03:04, 15 октомври 2016

„Локи“ – Картина на Мортен Ескил Винге, 1890

Локи е скандинавски бог на злото и огъня от основната група богове Аси . Син на великаните Лаувейя и Фарбаути , той е представян като близък на Один, но и като негов смъртен враг, както и на другите добри богове. Староскандинавската митология му приписва и някои положителни черти, което го прави противоречива фигура. Т. напр. викингите смятали Локи за откривател на рибарската мрежа. Преобладаващи черти в характера му са злина, хитрост и непостоянство. Локи също е и бог на шегите и единственото нещо което иска освен чукът на Тор е богинята Фрея.Той е баща на Хел чудовище, олицетворяващо смъртта, владетелка на царството на мъртвите, змията Йормунганд и вълкът Фенрир.Когато настъпи Рагнарьок и Локи нападне Асгард, Один ще се сражава с чудовищния вълк Фенрир, който ще го погуби, ала синът му Видар ще отмъсти за него, убивайки звяра.