Карл Ларсон: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Добавяне на Категория:Шведски художници, ползвайки HotCat
Редакция без резюме
Ред 8: Ред 8:
През 1888 г. семейството получава подарък от родителите на двойката, малка къща в близост до Стокхолм.
През 1888 г. семейството получава подарък от родителите на двойката, малка къща в близост до Стокхолм.


През 1901 година семейството се преместват в нея и идилическият живот в собствено имение, заобиколен от жена си и осемте им деца става източник на вдъхновение за художника. В албумите си „Наш дом“ („Спадърфет, нашето крайградско имение“) Ларсон рисува живота на семейството си, в ежедневие и празници. Тези творби са израз на вътрешният свят на художника и негов творчески маниер. Ларсон се изразява с локални цветове и тънък черен контур, с много детайли на рисунъка. Албумите на Ларсон са израз на неговата концепция за живота. Акварелите му са събрани в серии, които се издават във вид на книги.
През 1901 година семейството се преместват в нея и идилическият живот в собствено имение, заобиколен от жена си и осемте им деца става източник на вдъхновение за художника. В албумите си „'' Наш дом ''“ („Спадърфет, нашето крайградско имение“) Ларсон рисува живота на семейството си, в ежедневие и празници. Тези творби са израз на вътрешният свят на художника и негов творчески маниер. Ларсон се изразява с локални цветове и тънък черен контур, с много детайли на рисунъка. Албумите на Ларсон са израз на неговата концепция за живота. Акварелите му са събрани в серии, които се издават във вид на книги.
* „'' Моето семейство ''“, 1895;
* „Моето семейство“, 1895;
* „Дом“, 1899;
* „'' Дом ''“, 1899;
* „Ларсонови“, 1902;
* „'' Ларсонови ''“, 1902;
* „Моята малка ферма“, 1906;
* „'' Моята малка ферма ''“, 1906;
* „Слънчев дом“, 1910, и др.
* „'' Слънчев дом ''“, 1910, и др.


Лайфстайла избран от съпрузите се следи от всички – при избор на дрехи, храна, водене на домакинството и в оформлението на дома.
Лайфстайла избран от съпрузите се следи от всички – при избор на дрехи, храна, водене на домакинството и в оформлението на дома.

Версия от 19:00, 15 октомври 2016

Карл Улов Ларсон (на шведски: Carl Olof Larsson) (1853 – 1919) е шведски художник, считан за най-известният шведски живописец. Неговите идилични платна, акварели и рисунки изобразяват живота на семейството му. Той заедно с жена си Карина поставят една тенденция за шведския дом, която достига дори в наши дни, особено за жителите на Швеция. В някои сайтове се споменава, че ИКЕА са взели стила си от неговите рисунки – деца със сламен цвят на косите, тичащи върху раирани килими, постлани върху необработени чамови подове. Домът в който са живели в Сундборн, в днешно време е превърнат в музей. Ларсон става широко известен през 1909 година със своята книга „Дом под слънцето“, която тогава е бестселър.

Биография

Роден е на 28 май 1853 година в Стокхолм, Gamla Stan (Старият град), в семейство на бедни родители. Майка му работи като перачка, а баща му е обикновен работник, който обичал да пие и ставал жесток. Изкарвал гнева си върху своя син. Таланта на 13-годишният Карл е забелязан от неговия гимназиален учител, който му дава препоръки за Кралската художествена академия в Стокхолм. За да плати обучението си в академията, Ларсон работи като ретушор на фотографии, а след това започва да публикува във вестниците първите си творби – карикатури и графики.

Ларсон посещава Франция през 1877 г., но не проявява интерес към царуващият тогава в Париж импресионизъм. Заедно с други шведски художници се заселва на 70 km. от Париж. През това време рисува множество акварели от натура. През 1879 г. се запознава с Карина Берг, която скоро става негова жена. За сватбата се завръщат в Швеция. В началото на 1880-те Ларсон работи много и непрекъснато пътува между Франция и Швеция. Става един от основателите на Асоциацията на шведските художници – „Опоненти“. Той е известен като илюстратор, а на парижкият Салон през 1883 г. даже негова работа получава награда. В работите си той използва различни техники и материали.

През 1888 г. семейството получава подарък от родителите на двойката, малка къща в близост до Стокхолм.

През 1901 година семейството се преместват в нея и идилическият живот в собствено имение, заобиколен от жена си и осемте им деца става източник на вдъхновение за художника. В албумите си „ Наш дом “ („Спадърфет, нашето крайградско имение“) Ларсон рисува живота на семейството си, в ежедневие и празници. Тези творби са израз на вътрешният свят на художника и негов творчески маниер. Ларсон се изразява с локални цветове и тънък черен контур, с много детайли на рисунъка. Албумите на Ларсон са израз на неговата концепция за живота. Акварелите му са събрани в серии, които се издават във вид на книги.

  • Моето семейство “, 1895;
  • Дом “, 1899;
  • Ларсонови “, 1902;
  • Моята малка ферма “, 1906;
  • Слънчев дом “, 1910, и др.

Лайфстайла избран от съпрузите се следи от всички – при избор на дрехи, храна, водене на домакинството и в оформлението на дома.

Ларсон умира на 22.1.1919, Сундборн, близо до Фалуна).

Източници