Начална страница: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
опит
мРедакция без резюме
Ред 41: Ред 41:
</h2>
</h2>
<div style="padding:1ex;center;border:0 solid #88a;text-align:left" class="NavContent">
<div style="padding:1ex;center;border:0 solid #88a;text-align:left" class="NavContent">
[[File:Asia (orthographic projection).svg|20px]] Ако не сте сигурни как да започнете нова статия – опитайте помощта на нашия [[Уикипедия:Вълшебник|Вълшебник]]!
[[File:Papapishu-Wizard-in-blue-hat.svg|20px]] Ако не сте сигурни как да започнете нова статия – опитайте помощта на нашия [[Уикипедия:Вълшебник|Вълшебник]]!
</div>
</div>



Версия от 10:05, 3 ноември 2016

Добре дошли в Уикипедия,
Съдържа 297 938 статии на български език.

Вълшебник

Месец на Азия

Статия на седмицата

Портретна снимка на Анастас Иширков
Портретна снимка на Анастас Иширков

Анастас Тодоров Иширков е български учен, географ и етнограф, университетски преподавател, общественик и дарител, професор в Софийския университет и академик в Българска академия на науките. Основоположник на географската наука в България. 17-и ректор на Софийския университет (1915 – 1916) и три пъти декан на Историко-филологическия факултет на Софийския университет. Основател и председател на Българското географско дружество.

Работи в областта на икономическата география, географията на населението и селищата на България и страните, етнографията, антропогеографията, картографията, орохидрографията, геоморфологията, хидрологията и климатологията.

Анастас Иширков е роден на 5 април 1868 г. в Ловеч. Той е единственият син в семейството на Тодор Иширков и Мария Хитрова (Иширкова). Кръстен е на вуйчо си, ловешкия деец на тайния революционен комитет, Анастас Цочов Хитров. Негови братовчеди по майчина линия са професор Стефан Ватев и генерал-майор Иван Ватев. Баща му, който произхожда от старо заможно семейство, занимаващо се с кафтанджийство, почива през 1869 г. С отглеждането на Анастас Иширков се заемат майка му Мария, дъщеря на богатия кожухар Цочо Дочев Хитров, и баба му Недка, която е майка на баща му и дъщеря на Кочо Тюфекчията, родом от Казанлък. Мария Хитрова е завършила втори клас в училището в Ловеч при даскал Манол Лазаров и подпомага сина си в неговото учение. По време на Руско-турската война от 1877 – 1878 г. майка му загива, а скоро след това почива и баба му Недка. Отглеждат го дядо му Цочо и баба му Гаца, по майчина линия. Домашното му възпитание е поверено на най-малката сестра на майка му Станка. До 1884 г. Анастас Иширков живее при тях, след което заминава да учи в Априловската гимназия в Габрово. Там учи от IV до VII клас. Заради бунт в гимназията през януари 1888 г., се налага да завърши в гимназията в Търново. По време на гимназиалното си образование събира народни умотворения. Те не са отпечатвани, но част от тях са използвани от проф. Беньо Цонев в дисертацията му „Източнобългарски вокализъм“. Вижте още »

Знаете ли...

Картинка на деня


Бургоската катедрала в Испания


На 20 април през...

If you don't speak Bulgarian, please visit our embassy.

Сродни проекти



Тази страница е защитена. Ако желаете да направите промени, моля редактирайте тестовата страница или ни оставете бележка на нейната дискусионна страница.