Дохиар: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 2: Ред 2:
| име = Дохиар
| име = Дохиар
| местно име = Μονή ∆οχειαρίου
| местно име = Μονή ∆οχειαρίου
| картинка = Dochiariou Monastery.jpg
| картинка = View from Docheiariou.jpg
| картинка-описание =
| картинка-описание =
| карта = Гърция
| карта = Гърция

Версия от 13:17, 5 ноември 2016

Дохиар
Μονή ∆οχειαρίου
40.2664° с. ш. 24.1733° и. д.
Дохиар
Местоположение в Гърция
Видправославен манастир
Местоположение Света гора, Гърция
Площ33 042 ha
Статутдействащ мъжки манастир,
паметник на ЮНЕСКО
Дохиар в Общомедия

Дохиар (Шаблон:Lang-el) е манастир разположен на югозападния бряг на полуостров Света гора в Североизточна Гърция. Дохиар е е десети в йерархията на на атонските манастири и е смятан за един от най-красивите.

История

Произходът на манастира може да се проследи до 10 век. Обстоятелствата около неговото основаване са противоречиви. Според едни източници първоначално манастирът е основан близо до пристанището Дафни в края на 10 век от Ефтимий, възпитаник на Свети Атанасий Атонски и домакин (на гръцки δοχειάρης, дохиарис) на манастира Велика Лавра. Според други източници манастирът е основан от монаха Даниел от Дохияр между 1030-1032 година.

Стенопис на Свети Мама, XVI век

Скоро след основаването си манастирът запада, вероятно от честите пиратски набези, по време на франкската окупация на Атон и след завладяването на Константинопол от латините през 1204 година. Оцелелите монаси започват изграждането на настоящия манастир. През 14 век Дохияр получава помощ от император Йоан V Палеолог и сръбския крал Стефан Душан. Главната църква (католикон) на манастира е построена в средата на 16 век с финансовата помощ на Александър и Роксандра от Молдова и Йоан Лапуснеанос. По време на отоманската окупация на Атон по време на войната за гръцка независимост през 1821 година, Дохияр губи почти цялото си имущество.

Главната църква, построена върху основите на по-стар храм, е посветена на архангелите Михаил и Гавраил. Празникът на манастира е на 8 ноември. Стените на църквата са изографисани от майстор Георги от Крит през 1568 година и от друг майстор през 1783 година. Трапезарията е изографисана през 1675 година. В манастира има 10 параклиса.

Реликви

Манастирът Дохиар пази в библиотеката си 441 ръкописа, от които 395 са класирани, 100 сборника с ръкописи и 3 000 печатни книги. Тук се съхраняват и много ценни църковни одежди и покривки, църковна утвар и мощи на светии. Между ценностите се отличава икона на Света Богородица Всечуваща, намираща се в посветения на нея параклис близо до главната църква.

Външни препратки