Андраш I: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Dexbot (беседа | приноси)
м Removing Link GA template (handled by wikidata)
Замяна на файла „SZENTK~1b.jpg“ с A_Szent_Korona_elölről_2.jpg
Ред 44: Ред 44:
{{succession box
{{succession box
| before = [[Петер Орсеоло]]
| before = [[Петер Орсеоло]]
| title = [[Файл:SZENTK~1b.jpg|center|35px|Короната на Свети Стефан]][[Крал на Унгария]]
| title = [[Файл:A Szent Korona elölről 2.jpg|center|35px|Короната на Свети Стефан]][[Крал на Унгария]]
| years = [[1047]] – [[1061]]
| years = [[1047]] – [[1061]]
| after = [[Бела I]]
| after = [[Бела I]]

Версия от 17:49, 17 ноември 2016

Андраш I
Естергом
Естергом
Крал на Унгария
Бюст на крал Андраш I
Национален мемориален парк Опустасер
Управление1047–1060
Коронация1047
НаследилПетер Орсеоло
НаследникБела I
Лични данни
Роден
ок. 1016 г.
Починал
ок. 1061
Погребан вТихан
Семейство
ДинастияАрпади
БащаВазул Арпад
БракАнастасия Ярославна
ПотомциАделаида, Шаламон, Георги, Давид
Андраш I в Общомедия
Манастирът Тихан, където е погребан крал Андраш I

Андраш I (на унгарски I. András) е крал на Унгария (1047-1061), възстановил управлението на династията на Арпадите след деветгодишен период на междуособици.

Андраш е син на Вазул, владетел на северозападните области на Унгария, днес главно част от Словакия. Той принадлежи към младши клон на династията на Арпадите, който предявява претенциите си за трона, след като крал Ищван I умира през 1038 без наследници.

В последвалите междуособици Андраш и семейството му се обявяват срещу потомците по женска линия на Геза, бащата на Ищван. При управлението на Шамуел Аба, заедно с братята си Левенте и Бела, той трябва да напусне страната. Те отиват в Чехия, а след това в Полша, където Бела се жени за дъщерята на крал Мешко II. Андраш и Левенте продължават към Киевска Рус, където Андраш се жени за Анастасия Ярославна, дъщеря на великия княз Ярослав Мъдри.

Братята се завръщат в Унгария през 1046, което поставя началото на езическото въстание Вата. С помощта на противниците на християнизацията Андраш успява да отстрани Петер Орсеоло и през 1047 е коронясан за крал. Той запазва близките си отношения с Киевска Рус, но трябва да се изправи срещу императора на Свещената Римска империя Хайнрих III, съюзник на Петер Орсеоло. През 1051 и 1052 императорът предприема два неуспешни похода към Унгария. През 1053 Андраш сключва съюз с Конрад II, херцог на Бавария, с което стабилизира положението си спрямо империята.

През 1057, в противоречие с унгарската традиция на сеньорат, Андраш коронясва петгодишния си син Шаламон за крал, опитвайки се да го направи свой наследник. Това предизвиква недоволството на брат му Бела, който през 1061 го отстранява от трона. Андраш умира през същата година.

Синът на Андраш управлява за кратко и е изместен от синовете на Бела без да остави мъжко потомство. Дъщерята на Андраш се жени за чешки княз, а негова внучка - за Владислав I, княз на Полша, и така потомството на крал Андраш продължава в династията на Пястите, а не в Унгария.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Andrew I of Hungary в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

Предшественик
Петер Орсеоло
Короната на Свети Стефан
Короната на Свети Стефан
Крал на Унгария

10471061
Приемник
Бела I