Кирил Мильовски: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м смяна на шаблон
м Добавяне на Категория:Посланици на Югославия, ползвайки HotCat
Ред 32: Ред 32:
[[Категория:Преподаватели в Скопския университет]]
[[Категория:Преподаватели в Скопския университет]]
[[Категория:Ресенчани]]
[[Категория:Ресенчани]]
[[Категория:Посланици на Югославия]]

Версия от 11:27, 20 ноември 2016

Кирил Мильовски
югославски партизанин и политик

Роден
Починал
27 април 1983 г. (70 г.)

Учил вЗагребски университет
Семейство
СъпругаДесанка Мильовска

Кирил Николов Мильовски (Шаблон:Lang-mk) е югославски комунистически партизанин, академик и пръв ректор на Университета в Скопие. Посланик на Югославия в България.

Биография

Роден е на 27 май 1912 година в Ресен, Османската империя, днес Република Македония. Син е на българския революционер от ВМРО Никола Мильовски[1]. Синът му Яне Мильовски е бил министър на финансите в Република Македония[2]. Завършва основно училище и гимназия в Охрид, а седми и осми клас – в Битоля. След това се записва в Загребския университет, от който се дипломира през 1939 година.

През 1941 година Мильовски е арестуван от българската полиция и лежи два месеца в затвора. През юли 1942 година участва на тайна среща, организирана от Димитър Чкатров.[3] По-късно става партизанин и член на редакцията на списание „Илинденски път“. През 1944 година Мильовски става секретар на Инициативния комитет за свикване на АСНОМ. Делегат е на Първото заседание на АСНОМ и е избран е за член на Президиума на АСНОМ.[4] По-късно е министър на търговията и снабдяването.

През 1949 година е избран за редовен професор в Земеделско-лесотехническия факултет и за пръв ректор на Скопския университет (от 1949 до 1954 година). През 1962 година издава „Македонския въпрос в националната програма на ЮКП (1919 – 1937 г.)“ (Македонското прашанье во националната програма на КПЮ)[5].

През 1967 година Мильовски става член на Македонската академия на науките и изкуствата и секретар на Отделението за обществени науки в МАНУ. В Юридическия факултет преподава политикономия I и II като хоноруван преподавател.[6]

Бележки