Умерен климат: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
м Премахнати редакции на 212.73.149.163 (б.), към версия на 95.43.100.122
Ред 3: Ред 3:
Има 4 ясно изразени сезона : пролет , лято , есен , зима ....
Има 4 ясно изразени сезона : пролет , лято , есен , зима ....


Умерения климатичен пояс заема обширни територии от нашата планета, главно в северното полукълбо. Заема голяма част от Северна Америка (СаЩ и Канада), Европа и Азия. В южното полукълбо има ограничено разпространение. Разпространен е в най-южните части на Южна Америка, Тасмания и южния остров на Нова Зеландия. В условията на умерен климатичен пояс могат да бъдат отличени четири сезона – зима, пролет, лято и есен.
Умерения климатичен пояс заема обширни територии от нашата планета, главно в северното полукълбо. Заема голяма част от Северна Америка (САЩ и Канада), Европа и Азия. В южното полукълбо има ограничено разпространение. Разпространен е в най-южните части на Южна Америка, Тасмания и южния остров на Нова Зеландия. В условията на умерен климатичен пояс могат да бъдат отличени четири сезона – зима, пролет, лято и есен.
В зависимост от близостта на големи водни басейни, ние различаваме два типа умерен климат – океански и континентален. Континенталния климат има студена зима и горещо лято.
В зависимост от близостта на големи водни басейни, ние различаваме два типа умерен климат – океански и континентален. Континенталния климат има студена зима и горещо лято.
Другия тип умерен климат е океански. Среща се на западния бряг на Северна Америка, Западна Европа, както и южния остров на Нова Зеландия. Най-известна със своя океански климат е Великобритания. Например в Лондон през януари температурите варират между 5 и 10 °C. През юли са в интервала 20 – 25 °C. Времето като цяло е дъждовно и облачно, но меко. Например Ню Йорк, който има умерено континентален климат, често преживява екстремно студени зими със снежни бури и температури от (-80) °C а понякога и по ниски.
Другия тип умерен климат е океански. Среща се на западния бряг на Северна Америка, Западна Европа, както и южния остров на Нова Зеландия. Най-известна със своя океански климат е Великобритания. Например в Лондон през януари температурите варират между 5 и 10 °C. През юли са в интервала 20 – 25 °C. Времето като цяло е дъждовно и облачно, но меко. Например Ню Йорк, който има умерено континентален климат, често преживява екстремно студени зими със снежни бури и температури от (-10) °C а понякога и по ниски.
Същото време летните температури могат да достигнат 58 °C. В умерения климатичен пояс е концентрирана голяма част от човешката популация, защото е лесно поносим от човека. В умерените ширини са разположени множество големи световно известни градове – Ню Йорк, Лондон, Париж, Москва, Пекин, Чикаго, Торонто и други. В тази климатична зона има много богато разнообразие от растителни видове. Срещат се най-вече широколистни листопадни и иглолистни видове. В някои части на света в тези географски ширини има обширни територии, покрити от тревиста растителност – степи (известни също като прерии). Прериите заемат широки територии в централната част на СаЩ и Канада, както и големи площи от Украйна и други.
Същото време летните температури могат да достигнат 40 °C. В умерения климатичен пояс е концентрирана голяма част от човешката популация, защото е леснопоносим от човека. В умерените ширини са разположени множество големи светоно известни градове – Ню Йорк, Лондон, Париж, Москва, Пекин, Чикаго, Торонто и други. В тази климатична зона има много богато разнообразие от растителни видове. Срещат се най-вече широколистни листопадни и иглолистни видове. В някои части на света в тези географски ширини има обширни територии, покрити от тревиста растителност – степи (известни също като прерии). Прериите заемат широки територии в централната част на САЩ и Канада, както и големи площи от Украйна и други.


[[Категория:К]]
[[Категория:Климат]]
{{Гео-мънич}}
{{Гео-мъниче}}

Версия от 10:39, 21 ноември 2016

Умерените климатични пояси са разположени между 30° и 40°с. ш. и 30° и 45° ю.ш.

Има 4 ясно изразени сезона : пролет , лято , есен , зима ....

Умерения климатичен пояс заема обширни територии от нашата планета, главно в северното полукълбо. Заема голяма част от Северна Америка (САЩ и Канада), Европа и Азия. В южното полукълбо има ограничено разпространение. Разпространен е в най-южните части на Южна Америка, Тасмания и южния остров на Нова Зеландия. В условията на умерен климатичен пояс могат да бъдат отличени четири сезона – зима, пролет, лято и есен. В зависимост от близостта на големи водни басейни, ние различаваме два типа умерен климат – океански и континентален. Континенталния климат има студена зима и горещо лято. Другия тип умерен климат е океански. Среща се на западния бряг на Северна Америка, Западна Европа, както и южния остров на Нова Зеландия. Най-известна със своя океански климат е Великобритания. Например в Лондон през януари температурите варират между 5 и 10 °C. През юли са в интервала 20 – 25 °C. Времето като цяло е дъждовно и облачно, но меко. Например Ню Йорк, който има умерено континентален климат, често преживява екстремно студени зими със снежни бури и температури от (-10) °C а понякога и по ниски. Същото време летните температури могат да достигнат 40 °C. В умерения климатичен пояс е концентрирана голяма част от човешката популация, защото е леснопоносим от човека. В умерените ширини са разположени множество големи светоно известни градове – Ню Йорк, Лондон, Париж, Москва, Пекин, Чикаго, Торонто и други. В тази климатична зона има много богато разнообразие от растителни видове. Срещат се най-вече широколистни листопадни и иглолистни видове. В някои части на света в тези географски ширини има обширни територии, покрити от тревиста растителност – степи (известни също като прерии). Прериите заемат широки територии в централната част на САЩ и Канада, както и големи площи от Украйна и други. Шаблон:Гео-мъниче