@: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Етикети: Редакция чрез мобилно устройство Редакция чрез мобилно приложение
м Премахнати редакции на 5.104.188.42 (б.), към версия на Ket
Ред 6: Ред 6:
Днес знакът повсеместно се използва като разграничител между потребителското име и [[домейн]]а в адресите на [[електронната поща]]. Всъщност точното наименование на символа „@“, както и неговият произход все още са мистерия за изследователите.
Днес знакът повсеместно се използва като разграничител между потребителското име и [[домейн]]а в адресите на [[електронната поща]]. Всъщност точното наименование на символа „@“, както и неговият произход все още са мистерия за изследователите.


Според стандартите за кодировка на символите [[ANSI]]/[[CCITT]]/[[Unicode]] официалното название на символа е '''commercial at'''. На английски език се произнася неформално „ат“, на руски – „собака“ („куче“). На [[български език]] - от началото до края азбуката ни има скрит смисъл, което като цяло е означено с тайнствения и уникалният български знак @, познат от средновековните ни ръкописи и взаимстван в системата на комуникациите, което означава от А до Я, а не от Алфа до Омега, понеже в последния случай връзката с духовното значение се губи.<ref>{{Цитат уеб|уеб_адрес=http://novosianie.com/?p=45189</ref>
Според стандартите за кодировка на символите [[ANSI]]/[[CCITT]]/[[Unicode]] официалното название на символа е '''commercial at'''. На английски език се произнася неформално „ат“, на руски – „собака“ („куче“). На [[български език]] няма установено наименование за този знак, но в разговорната реч се ползват „кльомба“, „маймунско а“, „маймунка“, „маймуна“, „ухо“.<ref>{{Цитат уеб|уеб_адрес=http://pcworld.bg/1000_zakonat_i_nie&page=2 |заглавие='''Законът и ние'''. Езиковата игра |достъп_дата=11/03/2007 |издател=PC World – бр. 8, 2004 }}</ref><ref>{{Цитат уеб|уеб_адрес=http://www.newmediaezine.com/?category=3&id=473&subid=1 |заглавие=30 години електронна поща |достъп_дата=11/03/2007 |автор=ABC Design & Communication |дата=11 октомври 2002 |издател=new&nbsp;media&nbsp;ezine.com }}</ref>
В разговорната реч се ползва като „кльомба“, „маймунско а“, „маймунка“, „маймуна“, „ухо“.<ref>{{Цитат уеб|уеб_адрес=http://pcworld.bg/1000_zakonat_i_nie&page=2 |заглавие='''Законът и ние'''. Езиковата игра |достъп_дата=11/03/2007 |издател=PC World – бр. 8, 2004 }}</ref><ref>{{Цитат уеб|уеб_адрес=http://www.newmediaezine.com/?category=3&id=473&subid=1 |заглавие=30 години електронна поща |достъп_дата=11/03/2007 |автор=ABC Design & Communication |дата=11 октомври 2002 |издател=new&nbsp;media&nbsp;ezine.com }}</ref>


== Асоциации с @ ==
== Асоциации с @ ==

Версия от 09:04, 7 декември 2016

@

Пунктуация

апостроф ( или ' )
дефис ()
въпросителен знак ( ? )
двоеточие ( : )
запетая ( , )
кавички ( „ “ )
многоточие ( , ... )
наклонена черта ( / )
скоби (( )), ([ ]), ({ }), (< >)
тире ( , , , )
точка ( . )
точка и запетая ( ; )
удивителен знак ( ! )

Разделяне на думи

интервали ( ) () ()
interpunct ( · )

Обща типография

амперсанд ( & )
вертикална черта ( |, ¦ )
знакът @ ( @ )
знак за номер ( )
знак за параграф ( § )
долна черта ( _ )
процент и свързани знаци
( %, ‰, ‱ )
обратна наклонена черта ( \ )
тилда ( ~ )
звездичка ( * )
обел (÷)
обелиск ( ) ( )
градус ( ° )
прим ( )

Знакът @ (Шаблон:Lang-fr, от арабското الربع, една четвърт) е типографски символ, добил голяма популярност с използването си в електронна поща.

В миналото е използван в англоезичните страни да заменя „at“ („по“) в счетоводните документи: например, „7 неща @ $2 вс. = $14“. Някои учени смятат, че се е появил като съкращение на латинския предлог „ad“, но всъщност символът е сливане на двете букви „a“ и „d“. Целта е по-лесно и бързо изписване. [1] Днес знакът повсеместно се използва като разграничител между потребителското име и домейна в адресите на електронната поща. Всъщност точното наименование на символа „@“, както и неговият произход все още са мистерия за изследователите.

Според стандартите за кодировка на символите ANSI/CCITT/Unicode официалното название на символа е commercial at. На английски език се произнася неформално „ат“, на руски – „собака“ („куче“). На български език няма установено наименование за този знак, но в разговорната реч се ползват „кльомба“, „маймунско а“, „маймунка“, „маймуна“, „ухо“.[2][3]

Асоциации с @

Обикновено на клавиатурата @ споделя клавиш с цифрата 2

Маймунското А (@) събира множество прякори през годината. Различните нации имат най-разнообразни асоциации със символа „@“, като например животни или хранителни продукти. По-известни са прякорите: охлюв, куче, рибени ролца, слонско ухо, овнешка глава, хоботче, патенце, мишле, котешка опашка, червей, гъсеница, зелка, щрудел, свинска опашка, косьовче, вита баница.

Кльомбата @ и електронната поща

В края на 1971 година програмистът Рей Томлинсън увековечил символа @. Работейки по проекта ARPANET на Министерството на отбраната на САЩ Томлинсън трябвало да изгради компютърна мрежа без централен компютър, в която да има начин за предаване на съобщения между отделните компютри. Съобщенията трябвало да се адресират едновременно до отделен потребител и до компютъра, към който се изпраща. След лутане между купчина знаци, Томлинсън избира „@“ за разделяне на двете части на първия имейл адрес: „tomlinson@bbntenexa“. Когато ARPANET се превръща в глобална мрежа и прераства в Интернет, започват да се използват и други домейни като ".com", ".org", ".net" и други.[1]

Интересни факти

Символът „@“ се появява в средновековния български превод на Манасиевата летопис (1345 г.). Символът замества първата буква в думата „Амин“.
  • През 2009 година маймунката @ е открита и в арагонския ръкопис Taula de Ariza, датиращ от 1448 г. Испанският историк Хорхе Романс направил това откритие. За испанци, французи и португалци „@“ се използвала като мярка за тегло, равна на 11,502 kg.
  • Думата „кльомба“ е употребена за първи път в телевизионното предаване „Добро утро“ по Българската Национална Телевизия в първото издание на телевизионната игра „Торнадо“ от автора и продуцент Пенко Русев, в желанието му за лаконичен изказ при упоменаването на имейла на играта (tornado@bulinfo.bg).
  • През 2000 година знакът @ е открит в писмо на флорентински търговец от 1536 г. Откритието е на италианския професор Джорджио Стабиле. В писмото се споменава за „една @ вино“, което е съкращение за мерната единица амфора.
  • Символът @ е открит и в „Събеседника на Иван Грозни“ от 1550 година. В този труд маймунката е украсена буква „азъ“. Тази буква е еквивалентна на числото „1“ в кирилската система.
  • През 19-ти век британците използвали @ като знак за умножение, а по-късно (през 1961 г.) този символ е включен в клавиатурата на IBM.
  • В програмния език BASIC знакът @ се използва за обозначение на място на даден елемент.[1]

Източници

  1. а б в De-sign – сайт за дизайн, реклама, маркетинг и технологии // Посетен на 06/11/2013.
  2. Законът и ние. Езиковата игра // PC World – бр. 8, 2004. Посетен на 11/03/2007.
  3. ABC Design & Communication. 30 години електронна поща // new media ezine.com, 11 октомври 2002. Посетен на 11/03/2007.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата At sign в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​