Корали: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м интервал преди запетая
BotNinja (беседа | приноси)
authority от Q171446
Ред 10: Ред 10:
| classis = '''Anthozoa'''
| classis = '''Anthozoa'''
| classis-bg = '''Корали'''
| classis-bg = '''Корали'''
| rank = Anthozoa
| rank_authority = [[Christian Gottfried Ehrenberg|Ehrenberg]], 1831
| subdivision_ranks = Запазени подкласове и разреди
| subdivision_ranks = Запазени подкласове и разреди
| subdivision = *''[[Alcyonaria]]''
| subdivision = *''[[Alcyonaria]]''

Версия от 20:18, 22 декември 2016

Корал пренасочва насам. За къмпинга край Лозенец вижте Корал (къмпинг).
Корали
Корал
Корал
Класификация
царство:Животни (Animalia)
подцарство:Същински многоклетъчни (Eumetazoa)
тип:Мешести (Cnidaria)
клас:Корали (Anthozoa)
Научно наименование
Ehrenberg, 1834
Обхват на вкаменелости
Корали в Общомедия
[ редактиране ]

Коралите (Anthozoa) са клас морски мешести организми, които съществуват като малки полипи, обикновено под формата на колония от много идентични индивиди. Част от коралите, които отделят калциев карбонат, за да си изградят външен "скелет", са отговорни за създаването на коралови рифове.

Устройство на коралов полип.

Въпреки, че коралите могат да улавят планктон посредством копривни клетки на пипалата си, те добиват повечето от хранителните си вещества чрез симбиоза с едноклетъчни водорасли, наречени зооксантели. В резултат на това, повечето корали зависят от слънчевата светлина и растат в плитки, прозрачни води - обикновено на дълбочина по-малка от 60 метра. Тези корали допринасят за изграждането на физическата структура на кораловите рифове, които се развиват в тропичните и субтропичничните води - например Големият бариерен риф край бреговете на Австралия. Други корали обаче нямат съпътстващи водорасли и могат да живеят в много по-дълбоки води - например в Атлантическият океан, където студеноводният род Lophelia оцелява при дълбочини от 3000 m. Корали са откривани и на брега на щата Вашингтон (САЩ) и на Алеутските острови в Аляска.

Класификация

Размножаване

Полово

Медузната форма има полови жлези.Зрелите полови клетки разкъсват жлезите и се изхвърлят във водата.Яйцата се оплождат и от тях се развиват полипи. Попилите се хранят,растат и пъпкуват малки плоски ларви,които плуват и постепенно се превръщат в медузи.

Безполово

Те се размножават чрез пъпкуване. Върху родителският организъм се образува подутина, която нараства и това представлява новият индивид. Той не се отделя. Самия той пъпкува и така се оформят колонии.

Коралови рифове

Разпространение на коралови рифове по света.

Рифовите корали живеят на дълбочина до 50 м., само в топли води ( не по-малко от 20 C), със соленост не по-малка от 3,5 %).Поройните дъждове са много опасни за тях, защото подслаждат водата, а това причинява смъртта им.Рифовете са място за живот на много водорасли, безгръбначни и гръбначни животни.Най-големите и известни рифове са около Австралия, Индонезия и островите на Океания.

Геологична история

Коралови рифове са приютявали невъобразим по богатство подводен животински свят там, където .... днес се извисяват зъберите на Стара планина. Техни фосили се откриват и в Предбалкана и в Дунавската равнина. Удивително богата колекция от изкопаеми корали е събрал един от изтъкнатите изследователи на коралите д.б.н. Васил Златарски от Националния природонаучен музей при БАН, където се съхраняват над 30 00 техни образци.[1]

Източници

  1. Боев, З. 2007. Корали и коралови рифове. – Усури, 43 (8/2007): 88-92.

Външни препратки

Шаблон:Животни-мъниче