Ямна: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Ред 39: Ред 39:


== Редовни събития ==
== Редовни събития ==
Всяка година,в началото на м.Юни в Ямна се провежда традиционния селски събор.Ежегодно на него се събират жителите на селото,коит отбелязват започването на лятото.
Всяка година,в началото на м.Юни в Ямна се провежда традиционния селски събор.Ежегодно на него се събират жителите на селото,които отбелязват започването на лятото.


== Други ==
== Други ==

Версия от 15:03, 11 януари 2007

Ямна е село в Западна България. То се намира в Община Етрополе, Софийска област.

Шаблон:Село


География

Село Ямна се намира в Стара планина, на 10km източно от град Етрополе и на толкова северно от връх Свищи плаз. През Ямна се минава, ако от Етрополе се тръгне за Дивчовото или по алтернативния третокласен път през Черни Вит за Тетевен ( излиза се на първокласния път между Тетевен и село Гложене )

Ямна се състои няколко махали: Падеш, Златичора, Спиловица и др. В околностите на селото има множество красиви местности които привличат туристи от цялата страна. На около час път от селото се намира и прекрасният водопад Враната вода.Също така там протича и малката планинска река Злата. В горите около Ямна живеят множество животински видове.

История

Културни и природни забележителности

Село Ямна е сгушено в полите на Балкана близо до град Етрополе и привлича посетители с кристалния си въздух и незабравимата си природа. Близо до селото се намира eдин от най-известните манастири в околността - "Св. Троица". В миналото той е подслонявал Левски, когато Дяконът се е криел от турците. Друга природна забележителност около с. Ямна е водопадът, извисяващ се над скалите. До него се стига за около час пеша, а щом човек се качи отгоре на билото - дъхът му секва от прекрасната гледка, която остава в краката му.

Редовни събития

Всяка година,в началото на м.Юни в Ямна се провежда традиционния селски събор.Ежегодно на него се събират жителите на селото,които отбелязват започването на лятото.

Други

Външни препратки

Шаблон:Мъниче селища в България