Пантократор (Света гора): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Мико премести страница „Пантократор (манастир)“ като „Пантократор (Света гора)
Ред 37: Ред 37:
{{Света гора}}
{{Света гора}}
{{Портал Македония}}
{{Портал Македония}}
[[Категория:Светогорски манастири]]
[[Категория:Панкотратор (Света гора)| ]]

Версия от 12:48, 28 декември 2016

„Пантократор“
Μονή Παντοκράτορος
Общ изглед
Общ изглед
40.2836° с. ш. 24.2666° и. д.
„Пантократор“
Местоположение на Света гора
Вид на храмаправославен манастир
Страна Гърция
Населено мястоСвета гора
РелигияВселенска патриаршия
Епархияставропигиален
Изграждане1363 г.
Статутпаметник на ЮНЕСКО
Състояниедействащ мъжки манастир
„Пантократор“ в Общомедия

„Христос Пантократор“ (Шаблон:Lang-el, катаревуса: Μονή Παντοκράτωρ) е най-северният манастир в Света гора, посветен на Христос Вседържител. Разположен е на североизточната страна на полуострова в Северна Гърция. Той е седми в йерархията на светогорските манастири.

История

Манастирът се намира в близост до манастира Ставроникита. „Пантократор“ е основан около 1363 година от стратопедарха Алексий и примикюра Йоан. Техният манастир е построен върху руините на по-стар манастир, плячкосан от пирати през годините на латинската окупация, след превземането на Константинопол от латинците през 1204 година. Главната църква, разположена във вътрешността на манастира, датираща от XIV век, е посветена на Преображението Господне. Поради липса на място, църквата е сравнително малка. Тя е в атонски стил и е изографисана от майстори от Македонската зографска школа. Стенописите са възстановени през 1854 година от зографа Матеос Йоану от Негуш. Трапезарията е построена през 1841 година. Манастирът има осем параклиса във вътрешното пространство, оградено от стените и други седем в околностите, заедно с множество отшелнически колиби. През 1773 година, вследствие на пожар, на манастира са нанесени сериозни щети. Друг сериозен пожар избухва през 1948 година, като по-късно манастирът е възстановен.

Скит

На около 25 минути път пеша от Пантократор се намира подчиненият на манастира монашески скит „Свети Пророк Илия“.

Ценности и реликви

Библиотеката на манастира пази 350 сборника със старинни ръкописи, литургически свитъци и 3 500 печатни книги. Няколко сборника с ръкописи са откраднати в близките години. Сред църковните одежди, предмети за църковни служби и реликви, манастирът съхранява уникална икона на Света Богородица Геронтиса и част от щита на Свети Меркурий.

Външни препратки