Йохан Датски: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
1495
Редакция без резюме
Ред 45: Ред 45:
[[Категория:Монарси на Норвегия]]
[[Категория:Монарси на Норвегия]]
[[Категория:Монарси на Швеция]]
[[Категория:Монарси на Швеция]]
[[Категория:Родени в Олбор]]

Версия от 17:07, 28 декември 2016

Йохан I
крал на Дания
Информация
Управление1481 – 1513 г.
Роден
Починал
Олбор
Погребанкатедрала Свети Кнуд, Оденсе
ПредшественикКристиан I
НаследникКристиан II
Семейство
БракВетини Кристина Саксонска
ПотомциКристиан, Якоб, Елизабет, Франциск
БащаОлденбурги Кристиан I
МайкаБранденбург Доротея Бранденбургска
Герб
Йохан I в Общомедия

Ханс Датски (Шаблон:Lang-da) е крал на Дания, Норвегия, Швеция и херцог на Шлезвиг-Холщайн през XV век.

Биография

Йохан е син на краля на Дания Кристиан I и Доротея Бранденбургска. Той е посочен от баща си и от държавния съвет за крал на Норвегия, а едва в 1467 е провъзгласен за наследник на датския престол. Това налага срещата на държавните съвети на Дания, Норвегия и Швеция, които на 13 януари 148 в Халмстад, след гарантиране на някои прерогативи за Норвегия, Йохан е избран за крал и на трите държави.

Като крал Йохан си поставя три главни политически цели: възстановление на Калмарската уния, борба против монополите на Ханзата и стабилизиране на кралската власт в Дания. В духа на тези доктрини той установява политически отношения с Русия, провокира позициите на шведския регент Стен Стуре Старши и насърчава датското каперство срещу ханзейската търговия, което през 1495 води до избуването на война в района на Балтийско море. Това обуславя строителството на постоянен датски флот и обучението на екипажи за него, което е в духа на пробуржоазната политика на Йохан. Съгласно нея той дава повече права и независимост на градската средна класа от търговци занаятчии, което бележи следващите години в развитието на датското общество.

През 1500 Йохан опитва да завладее Дитмаршен - фактически независима селска република. Жестоко поражение на датското войнство и загубата на националния флаг при Хемингщедт заставя краля да прекрати войната. Това разочарование не остава без политически последствия и през 1501 Швеция въстава и Стен Стуре обявява независимост, подкрепена и снабдена от Ханзейските конвои. Нпревжците също въстават, но престолонаследникът Кристиан бързо потушава бунта на запад през 1506. Войната с анзата и Швеция продължава безрезултатно до смъртта на Йохан през 1513, настъпила след наранявания поради падане от кон.

Шаблон:Личност-мъниче Шаблон:Дания-мъниче

Кристиан I крал на Дания (1481 – 1513) Кристиан II
Кристиан I крал на Норвегия (1481 – 1513) Кристиан II
Кристиан I крал на Швеция (1497 – 1501) Стен Стуре
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Иоганн (король Дании)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​