Лифтове в България: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Създаване на статията, използвайки информация от уеб-сайт, цитиран в източниците.
 
Добавяне информация относно лифтовете в Стара планина от цитирания източник.
Ред 453: Ред 453:
==== Състояние: ====
==== Състояние: ====
Работи
Работи

== Лифтове в Стара планина ==

=== Сопотски лифт ===

==== Лифтова система: ====
Двуседалков лифт с постоянно закачени седалки

==== Посока на движение: ====
Лява

==== Състояние: ====
Работи

=== Лифт "Сливен-Карандила" ===

==== Лифтова система: ====
Двуседалков лифт с постоянно закачени седалки

==== Посока на движение: ====
Дясна

==== Технически характеристики: ====
Лифтът е проектиран, доставен и въведен в експлоатация от българо-унгарското дружество "Интрансмаш" - София (YouTube), като инвеститор е Окръжният народен съвет - град Сливен. Първата копка е направена на 5 януари 1971 г., а тържественото му откриване е станало на 20 март 1974 г. Седалковата въжена линия е дълга 1895 м, преодолява денивелация 597 м и е с капацитет 270 души на час. Долната станция се намира на 390 м н. в. местността Каптажа, а горната станция - на 987 м н. в. в местността Слънчева поляна. Времето за пътуване е 20 мин., при скорост 1,6 м/сек. Транспортното въже е с дебелина 32 мм, а мощността на главните електродвигатели - 2 х 55 кВт.

==== Състояние: ====
Работи

=== Лифт "Леденика" ===

==== Лифтова система: ====
Двуседалков лифт с постоянно закачени седалки.

==== Състояние: ====
Не работи


== Източници ==
== Източници ==

Версия от 12:21, 31 декември 2016

Това е списък с информация и характеристики за лифтовете на територията на България.

Лифтове на Витоша

Драгалевски лифт

Лифтова система:

Двуседалков лифт с постоянно закачени седалки

Посока на движение:

Дясна

Технически характеристики:

построен е по проект на български фирми, като втората част е проектирана от създаденото през 1965 г. българо-унгарското дружество "Интрансмаш" - София. Някои специалисти считат, че е използван опитът на австрийската фирма "Братя Гирак", построила Княжевския лифт. Състои се от две части с обща дължина 3475 м и преодоляващи обща денивелация 893 м:

  • Първата част започва над квартал "Драгалевци" (до ресторант "Воденицата") и достига до местността Бай Кръстю. Долната лифтова станция се намира на 925 м н. в., на около 1000 м от централния площад на квартал "Драгалевци", а горната на 1370 м н. в., като превишението е 445 м. Тази отсечка на лифта е пусната в експлоатация през 1956 г. Първоначално визуалната връзка между горната и долната станция се е осъществявала посредством междинна наблюдателна кула, която може да се види в местността Градище. Линията е дълга 1775 м, пътуването трае 17 мин., а капацитетът й е 300 души на час, при проектна скорост 1,75 м/сек. По трасето са поставени 28 стълба и е опънато транспортното въже с дебелина 26 мм с 85 броя постоянно закачени седалки
  • Втората част свързва местността Бай Кръстю с Голи връх. Построена е през 1968 г., дължината й е 1700 м и преодолява разлика във височината 448 м. Долната лифтова станция е разположена непосредствено до горната на първата част, а горната лифтова станция е на 1818 м н. в. Пътува се 15 мин., като капацитетът на линията е 600 души на час. По трасето са поставени 18 стълба.

Състояние:

Работи

Симеоновски лифт

Лифтова система:

Шестместен кабинков едновъжен лифт с обиколно движение и откачващи се кабинки

Посока на движение:

Дясна

Технически характеристики:

Това е най-дългата пътническа въжена линия в България - 6270 м. Преодолява разлика във височината 1085 м, пътува се 30 мин., а капацитетът й е 1500 души на час (по проект). Построена е за световните студентски зимни игри "Универсиада '83" и е официално открита на 4 април 1983 г. Произведена е от австрийската фирма "Doppelmayr", която през  2002 г. става част от австрийско-швейцарската група "Doppelmayr-Garaventa". Долната лифтова станция (І-ва) се намира в землището на квартал "Симеоново" на 718 м н. в. В първата междинна лифтова станция (ІІ-ра и ІІІ-та в една сграда), намираща се на 1370 м н. в., завършва първата отсечка на въжената линия. В междинната станция кабинките се поемат от второ въже, без да се налага пътниците да слизат и да се прехвърлят. Тук вратите се отварят автоматично, за да могат желаещите да се качат или слязат. През втората междинна лифтова станция (ІV-та), намираща се на 1531 м н. в., минават само кабинките отиващи нагоре. Тук през ски-сезона слизат скиорите, за да се прехвърлят на триседалковата въжена линия "Академика", обслужваща пистата "Витошко лале". Горната лифтова станция (V-та) е непосредствено до хижа "Алеко" - на 1803 м н. в. и през ски-сезона обслужва ски център "Алеко". В І-ва и V-та лифтови станции се намират просторни гаражи за 250-те кабинки, произведени от австрийската фирма "Swoboda" ("Свобода"). Дължината/денивелацията от долната до първата междинна станция е 3708/652 м, а от първата междинна станция до горната - 2562/433 м (общо: 6270/1085 м). Времето за пътуване от долната до първата междинна станция е 18 мин., а от първата междинна станция до горната - 12 мин. (общо: 30 мин.). По трасето са поставени общо 60 стълба, като между долната до първата междинна станция те са 36, а между първата междинна станция и горната - 24. Проектната скорост на лифта е 4 м/сек.

Състояние:

Работи

Лифт "Романски"

Лифтова система:

Двуседалков лифт с постоянно закачени седалки

Посока на движение:

Лява

Технически характеристики:

долната лифтова станция се намира на 1680 м н. в., на по-малко от 100 м от хотел "Простор" и недалеч от паметника на загиналия на 18 януари 1931 г. при снежна буря скиор Павел Романски. Горната лифтова станция е на 2160 м н. в., непосредствено до връх Малък Резен (2191 м н. в.). Съвсем близо до хижа "Алеко", над асфалтираната алея за местността Меча поляна е изградена площадка (междинна станция), чрез която туристите могат да се качат/да слязат на/от лифта. Качвайки се на междинната станция на Романския лифт идващите туристи от Симеоновския лифт и Драгалевския лифт могат да продължат към Черни връх. Въжената линия е пусната в експлоатация през 1968 г., дълга е 1970 м и преодолява разлика във височината от 480 м. По трасето са поставени 18 стълба и е опънато транспортното въже с дебелина 30 мм. Времето за пътуване по проект е 13 мин., при средна проектна скорост 2 м/сек. (различна през зимата и лятото). Капацитетът на въжната линия е 540 души на час, осигурен с 112 броя открити седалки. Въжето се задвижва с помощта на двускоростен двигател с мощност 90 кВт. Осигурено е аварийно захранване от бензинов двигател с вътрешно горене със същата мощност. Произведена е от френската фирма "FIVES LILLE-CAIL" ("Фив Лил Кол", от 2001 г. - "Fives", Web-сайт). Основното предназначение на лифта през ски-сезона е да обслужва ски център "Алеко". Поради технически проблеми и липса на резервни части е спрян от експлоатация.

Състояние:

Не работи

Лифт "Академика"

Лифтова система:

Триседалков лифт с постоянно закачени седалки

Посока на движение:

Първа част -

Лява

Втора част -

Дясна

Технически характеристики:

Предназначението на този лифт е да обслужва спускащите се по ски пистата "Витошко лале" ("Лале 1" и "Лале 2"). Построен е за световните студентски зимни игри "Универсиада '83" и е открит през 1983 г. Произведен е от австрийската фирма "Doppelmayr", която през  2002 г. става част от австрийско-швейцарската група "Doppelmayr-Garaventa" ("Допелмайер-Гаравента", Web-сайт). Долната лифтова станция се намира на 1512 м н. в., там където е финалът на ски-пистата. Лифтът се състои от две части (лифт "Академика-1" и лифт "Академика-2") с обща дължина 2626 м и преодоляващи обща денивелация 744 м:

  • Първата част (лифт "Академика-1") е с дължина 1345 м, като преодолява денивелация от 400 м, а капацитетът й е от 1200 души на час. По трасето са поставени 15 стълба. Времето за пътуване по проект е 9 мин., при проектна скорост 2,3 м/сек. Междинната станция е на 1912 м н. в. и се състои от две независими станции, свързани помежду си
  • Втората част (лифт "Академика-2") е с дължина 1281 м и преодолява разлика във височината от 344 м. Капацитетът й е по-малък - 900 души на час, поради това, че част от скиорите отиват само до междинната станция и се спускат по писта "Лале 1" ("Долното лале"). По трасето са поставени 13 стълба и е опънато транспортното въже с 49 броя постоянно закачени седалки. Времето за пътуване по проект е 8,5 мин., при проектна скорост 2,3 м/сек. Горната лифтова станция е под връх Голям Резен (2277 м н. в.), на 2256 м н. в. Втората част се пуска само при достатъчно сняг и обработени писти.

Състояние:

Работи само през зимата.

Княжевски лифт

Лифтова система:

Четириместен кабинков двувъжен лифт с обиколно движение и откачващи се кабинки

Посока на движение:

Дясна

Технически характеристики:

построен е през 1962 г. и е първият кабинков лифт в България. Произведен е от австрийската фирма "Братя Гирак/Brüder Girak" (основана през 1920 г.), която през 1996 г. се обединява с швейцарската фирма "Garaventa" ("Гаравента") в австрийско-швейцарска фирма "Girak-Garaventa":

През 2002 г. e създадена австрийско-швейцарската група "Doppelmayr-Garaventa" ("Допелмайер-Гаравента", Web-сайт). Лифтът е от типа с две въжета - носещо и теглещо. Началната му лифтова станция е в квартал "Княжево" на 744 м н. в., а крайната - на връх Копитото на 1348 м н. в., непосредствено до 160-метровата телевизионна кула, като преодолява денивелация от 604 м. В двете станции се намираха гаражи за 54-те кабинки, произведени от австрийската фирма "Swoboda" ("Свобода"). Дължината на линията е 1900 м, капацитетът й - 600 души на час и се пътуваше 11 мин. По трасето са поставени 8 стълба, а проектната скорост на лифта е била 3 м/сек. През 1992 г. става авария и оттогава не работи. Станциите на лифта са разграбени и не е възможно неговото възстановяване в първоначалния му вид. Лифтът в експлоатация може да се види в откъс от сериала "Синята лампа" (1969 г.).

Състояние:

Не работи

Лифтове в Пирин

Кабинков лифт "Банско"

Лифтова система:

Осем местен кабинков едновъжен лифт с обиколно движение и откачващи се кабинки

Посока на движение:

Дясна

Технически характеристики:

Това е втората по дължина пътническа въжена линия в България - 6233 м. Произведена е през 2002 г. от австрийската фирма "Doppelmayr", която през същата година става част от австрийско-швейцарската група "Doppelmayr-Garaventa" ("Допелмайер-Гаравента", Web-сайт). Пусната е в редовна експлоатация на 13 декември 2003 г. Долната станция се намира на 998 м н. в. в град Банско, междинната станция е в местността Чалин валог на 1468 м н. в., а горната станция - на 1595 м н. в. в местността Бъндеришка поляна (Меча поляна). Абсолютната денивелация, която лифтът преодолява, е 597 м. В междинната станция кабинките се поемат от второ въже, без да се налага пътниците да слизат и да се прехвърлят. Тук вратите се отварят автоматично, за да могат желаещите да се качат или слязат. Проектната скорост на движение е 6 м/сек., но реалната е променлива, като скоростта се увеличава и намалява по технически причини. Общо пътуването трае средно около 25 минути. Дължината на лифта от долната до междинната станция е 3318 м, а от междинната до горната станция - 2915 м (общо: 6233 м). Капацитетът на лифта е 2000 души на час, като всяка една кабинка е с капацитет 8 души или 640 кг. Основното предназначение на кабинковия лифт през ски-сезона е да обслужва ски-пистите в района чрез транспорт на скиори до началните станции на лифтовете "Коларски" и "Бъндерица-1".

Състояние:

Работи

Лифт "Моста"

Лифтова система:

Четириседалков високоскоростен лифт с откачващи се седалки

Посока на движение:

Дясна

Технически характеристики:

Лифтът е произведен австрийската фирма "Doppelmayr", която през 2002 г. става част от австрийско-швейцарската група "Doppelmayr-Garaventa" ("Допелмайер-Гаравента", Web-сайт) и е пуснат в редовна експлоатация на 18 декември 2004 г. Седалковата въжена линия е дълга 2606 м, преодолява денивелация 582 м и е с капацитет 1940 души на час. Долната станция се намира на 1629 м н. в. в местността Железен мост, а горната станция - на 2211 м н. в. в местността Платото. В местността Платото над лифт "Моста" преминава лифт "Плато", създавайки своеобразно кръстовище. През ски-сезона лифтът обслужва ски-пистите в района.

Състояние:

Работи

Лифт "Коларски"

Лифтова система:

Шестседалков високоскоростен лифт с откачващи се седалки

Посока на движение:

Дясна

Технически характеристики:

Високоскоростният шестседалков лифт е пуснат в редовна експлоатация на 11 декември 2010 г. и заменя четириседалков лифт с постоянно закачени седалки с капацитет 1000 души на час, открит на 18 декември 2004 г. Лифтът е произведен от австрийската фирма "Doppelmayr", която през 2002 г. става част от австрийско-швейцарската група "Doppelmayr-Garaventa" ("Допелмайер-Гаравента", Web-сайт). Седалковата въжена линия е дълга 774 м, преодолява денивелация 316 м и е с капацитет 3000 души на час. Проектната скорост на движение е 5 м/сек. Долната станция се намира на 1598 м н. в. в местността Бъндеришка поляна (Меча поляна), а горната станция - на 1914 м н. в. в местността Коларски път. През ски-сезона лифтът обслужва ски-пистите в района.

Състояние:

Работи

Лифт "Бъндерица-1"

Лифтова система:

Четириседалков високоскоростен лифт с откачващи се седалки

Посока на движение:

Дясна

Технически характеристики:

Лифтът е произведен австрийската фирма "Doppelmayr", която през 2002 г. става част от австрийско-швейцарската група "Doppelmayr-Garaventa" ("Допелмайер-Гаравента", Web-сайт) и е пуснат в редовна експлоатация на 13 декември 2003 г. Седалковата въжена линия е дълга 1745 м, преодолява денивелация 630 м и е с капацитет 2000 души на час. Проектната скорост на движение е 5 м/сек. Долната станция се намира на 1602 м н. в. в местността Бъндеришка поляна (Меча поляна), а горната станция - на 2232 м н. в. в местността Междинна станция. През ски-сезона лифтът обслужва ски-пистите в района.

Състояние:

Работи

Лифт "Бъндерица-2"

Лифтова система:

Чтириседалков високоскоростен лифт с откачващи се седалки

Посока на движение:

Дясна

Технически характеристики:

Лифтът е произведен австрийската фирма "Doppelmayr", която през 2002 г. става част от австрийско-швейцарската група "Doppelmayr-Garaventa" ("Допелмайер-Гаравента", Web-сайт) и е пуснат в редовна експлоатация на 13 декември 2003 г. Седалковата въжена линия е дълга 972 м, преодолява денивелация 301 м и е с капацитет 2000 души на час. Долната станция се намира на 2228 м н. в. в местността Междинна станция, а горната станция - на 2529 м н. в. под Тодорин връх (връх Тодорка). Първоначално седалките са оборудвани с предпазни шлемове против вятър и сняг (първите в България), но по-късно поради проблеми с експлоатацията, дължаща се на силните ветрове те са преместени на по-ниския лифт "Чалин валог". През ски-сезона лифтът обслужва ски-пистите в района.

Състояние:

Работи

Лифт "Шилигарник"

Лифтова система:

Четириседалков високоскоростен лифт с откачващи се седалки

Посока на движение:

Дясна

Технически характеристики:

Лифтът е произведен австрийската фирма "Doppelmayr", която през 2002 г. става част от австрийско-швейцарската група "Doppelmayr-Garaventa" ("Допелмайер-Гаравента", Web-сайт) и е пуснат в редовна експлоатация на 13 декември 2003 г. Седалковата въжена линия е дълга 2050 м, преодолява денивелация 483 м и е с капацитет 2000 души на час. Долната станция се намира на 1721 м н. в. в местността Горен Шилигарник (Икришчка поляна), а горната станция - на 2204 м н. в. в местността Платото. През ски-сезона лифтът обслужва ски-пистите в района.

Състояние:

Работи

Лифт "Чалин - Валог"

Лифтова система:

Четириседалков високоскоростен лифт с откачващи се седалки и предпазни шлемове

Посока на движение:

Дясна

Технически характеристики:

Лифтът е произведен австрийската фирма "Doppelmayr", която през 2002 г. става част от австрийско-швейцарската група "Doppelmayr-Garaventa" ("Допелмайер-Гаравента", Web-сайт) и е пуснат в редовна експлоатация на 15 декември 2007 г. Седалковата въжена линия е дълга 1100 м, преодолява денивелация 325 м и е с капацитет 1965 души на час. Долната станция се намира на 1150 м н. в. над град Банско, а горната станция - на 1475 м н. в. в местността Чалин валог. Първоначално седалките с предпазни шлемове (пластмасови щитове против вятър и сняг) са били поставени на лифт "Бъндерица-1", но по-късно поради проблеми с експлоатацията, дължаща се на силните ветрове те са преместени на по-ниския лифт "Чалин валог". През ски-сезона лифтът обслужва ски-пистите в района.

Състояние:

Работи

Лифт "Тодорка"

Лифтова система:

Шестседалков високоскоростен лифт с откачващи се седалки

Посока на движение:

Дясна

Технически характеристики:

Лифтът е произведен от италианската фирма "LEITNER ropeways" ("Лайтнер роупуейс", Web-сайт) и е осветен и пуснат в редовна експлоатация на 12 декември 2015 г. Заменя триседалков лифт с постоянно закачени седалки, произведен от френската фирма "POMA" ("Пома", Web-сайт), открит на 11 февруари 1986 г. Това е първият лифт в Пирин и е построен по повод домакинството на град Банско на Балканиадата по ски-алпийски и бегови дисциплини, проведена в средата на месец февруари 1986 г. Поради дългото време за пътуване - 20 минути, старият лифт е наричан "Бабата". Новият лифт има проектна скорост на движение - 6 м/сек, а пътуването трае около 6 минути. Увеличен е и капацитетът на лифта - от 800 на 2000 души на час. Седалковата въжена линия е дълга 2336 м и преодолява денивелация 703 м. Долната станция се намира на 1725 м н. в. в местността Горен Шилигарник (Икришчка поляна), а горната станция - на 2428 м н. в. под Тодорин връх (връх Тодорка). През ски-сезона лифтът обслужва ски-пистите в района.

Състояние:

Работи

Лифт "Плато"

Лифтова система:

Четириседалков високоскоростен лифт с откачващи се седалки

Посока на движение:

Дясна

Технически характеристики:

лифтът е произведен австрийската фирма "Doppelmayr", която през 2002 г. става част от австрийско-швейцарската група "Doppelmayr-Garaventa" ("Допелмайер-Гаравента", Web-сайт) и е пуснат в редовна експлоатация на 5 февруари 2011 г. Седалковата въжена линия е дълга 1513 м, преодолява денивелация 375 м и е с капацитет 2000 души на час. Долната станция се намира на 2143 м н. в. в местността Платото, а горната станция - на 2518 м н. в. под Тодорин връх (връх Тодорка). В местността Платото под лифт "Плато" преминава лифт "Моста", създавайки своеобразно кръстовище. През ски-сезона лифтът обслужва ски-пистите в района

Състояние:

Работи

Лифт "Църна могила"

Лифтова система:

Двуседалков лифт с постоянно закачени седалки

Посока на движение:

Лява

Технически характеристики:

Лифтът е произведен от френската фирма "POMA" ("Пома", Web-сайт) и е пуснат в редовна експлоатация през лятото на 1986 г. Дължината му е 2412 м, преодолява денивелация 887 м и е с капацитет 500 души на час. Долната станция се намира на 1584 м н. в. в местност Бъндеришка поляна (Меча поляна), а горната станция - на 2471 м н. в. на рида Църна могила. Бил е предназначен да обслужва ски-пистата на рида Църна могила.  Лифтът не работи и се предвижда неговото демонтиране и замяната му с четириседалков високоскоростен седалков лифт с откачващи се седалки.

Състояние:

Не работи

Лифт "Безбог"

Лифтова система:

Двуседалков лифт с постоянно закачени седалки

Посока на движение:

Дясна

Технически характеристики:

Линията е пусната в редовна експлоатация на 13 август 1989 г. Лифтът е проектиран от българо-унгарското дружество "Интрансмаш" - София (YouTube). Долната станция се намира на 1481 м н. в., в непосредствена близост до хижа "Гоце Делчев". Междинната станция е разположена на 1878 м н. в., а горната - на 2218 м н. в., до хижа "Безбог". Лифтът преодолява денивелация от 737 м за 27 мин. (първи участък - 13 мин., втори участък - 14 мин.). Капацитетът на лифта е 500 души на час. Дължината на първия участък е 1514 м, а на втория - 1731 м (общо: 3245 м).

Състояние:

Работи

Лифтове в Рила

Кабинков лифт "Ястребец"

Лифтова система:

Шестместен кабинков едновъжен лифт с обиколно движение и откачващи се кабинки

Посока на движение:

Дясна

Технически характеристики:

Кабинковата въжена линия е произведена от френската фирма "POMA" и е открита на 19 декември 1980 г. Долната станция се намира на 1315 м н. в. в курорта Боровец, срещу хотел "Самоков", междинната станция е на 1830 м н. в., а горната станция - на 2369 м н. в. на връх Ястребец. Въжената линия се обслужва от 170 кабинки с аеродинамична форма, всяка от които празна тежи 320 кг. В междинната станция кабинките се поемат от второ въже, без да се налага пътниците да слизат и да се прехвърлят. Тук вратите се отварят автоматично, за да могат желаещите да се качат или слязат. Общата дължина на кабинковата въжена линия е 4827 м, като първата отсечка е дълга 2590 м, а втората - 2237 м. При движението си лифтът преодолява разлика във височината 1054 м, а капацитетът му е 1200 души на час. Времето за пътуване е около 23 мин., при проектна скорост 4 м/сек. Основното предназначение на кабинковия лифт през ски-сезона е да обслужва ски центровете "Маркуджик" и "Ястребец".

Състояние:

Работи

Ситняковски лифт

Лифтова система:

Четириседалков високоскоростен лифт с откачващи се седалки

Посока на движение:

Лява

Технически характеристики:

високоскоростната четириседалкова въжена линия е пусната в експлоатация на 18 декември 2004 г. и заменя едноседалкова въжена линия с постоянно закачени седалки с капацитет 400 души на час, построена през 1969 г. Новата въжена линия е произведена от френската фирма "POMA" ("Пома", Web-сайт). Долната лифтова станция се намира на 1330 м н. в. в курорта Боровец, до финала на писта "Червено знаме" и недалеч от хотел "Рила", а горната - на 1780 м н. в., близо до Ситняковската скала. Има дължина 1786 м и преодолява разлика във височината 450 м за 7 минути. Капацитетът й е 2400 души на час. Основното предназначение на четириседалковия високоскоростен лифт през ски-сезона е да обслужва ски център "Ситняково"

Състояние:

Работи

Лифт "Маракуджик-2"

Лифтова система:

Четириседалков лифт с постоянно закачени седалки и ускорителна пътека

Посока на движение:

Лява

Технически характеристики:

Четириседалковата въжена линия е официално открита и пусната в експлоатация на 21 декември 2008 г. и заменя двойния ски влек "Маркуджик-2" (влек тип "паничка"). Въжената линия е произведена от френската фирма "POMA" . Долната лифтова станция се намира на 2144 м н. в. в долината на река Мусаленска Бистрица, а горната - на 2486 м н. в.  на рида Маркуджик (ски писта Сухар). Има дължина 950 м и преодолява разлика във височината 342 м за 6 минути. Капацитетът й е 2400 души на час. През ски-сезона лифтът обслужва ски център "Маркуджик".

Състояние:

Работи

Лифт "Мартинови бараки"

Лифтова система:

Четириседалков лифт с постоянно закачени седалки

Посока на движение:

Дясна

Технически характеристики:

Четириседалковата въжена линия е произведена от френската фирма "POMA" и е пусната в експлоатация през 1986 г. Долната лифтова станция се намира на 1335 м н. в. в курорта Боровец, пред хотел "Рила", а горната - на 1648 м н. в. Има дължина 1209 м и преодолява разлика във височината 313 м за 8 минути. Капацитетът й е 1560 души на час. През ски-сезона лифтът обслужва пистите от ски център "Ситняково" с финал в близост до хотел "Рила" - "Мартинови бараки 1, 2, 3 и 4", "Червено знаме", "Ротата", "Рила" и "Иглика".

Състояние:

Работи

Лифт "Ястребец Експрес"

Лифтова система:

Четириседалков високоскоростен лифт с откачващи се седалки

Посока на движение:

Лява

Технически характеристики:

Високоскоростната четириседалкова въжена линия е пусната в експлоатация на 18 декември 2004 г. и заменя влека "Котвата" (влек тип "котва"). Въжената линия е произведена от френската фирма "POMA" . Долната лифтова станция се намира на 1440 м н. в. в курорта Боровец, вдясно от пътя Боровец - село Бели Искър, а горната - на 2049 м н. в. Има дължина 2050 м и преодолява разлика във височината 609 м за 6 минути. Капацитетът й е 2400 души на час. През ски-сезона лифтът обслужва ски център "Ястребец".

Състояние:

Работи

Лифт "Рилски езера" (Лифт "Паничище)

Лифтова система:

Двуседалков лифт с постоянно закачени седалки

Посока на движение:

Дясна

Технически характеристики:

Седалковата въжена линия "Рилски езера" е произведена от австрийската фирма "Doppelmayr", която през 2002 г. става част от австрийско-швейцарската група "Doppelmayr-Garaventa" . Официално е открита на 4 април 2009 г. Дължината й е 2163 м, като по трасето са поставени 23 стълба и е опънато транспортното въже с дебелина 36 мм. Преодолява денивелация 515 м и е с капацитет 700 души на час, осигурен със 193 броя открити седалки. Долната лифтова станция се намира на 1585 м н. в. недалеч от хижа "Пионерска", а горната - на 2100 м н. в., близо до хижа "Рилски езера". Времето за пътуване е около 16 мин., при проектна скорост 2,25 м/сек.

Състояние:

Работи

Кабинков лифт "Картала"

Лифтова система:

Шестместен кабинков едновъжен лифт с обиколно движение и откачващи се кабинки

Посока на движение:

Технически характеристики:

Кабинковата въжена линия официално е открита на 30 декември 2009 г. Има дължина 2700 м и преодолява разлика във височината 800 м за около 15 минути. Капацитетът й е 1400 души на час. Произведена е от фирмата "Leitner-Poma" ("Лайтнер-Пома", Web-сайт) - втора употреба от Meransen ("Мерансен"), Италия (1982). Долната станция се намира на 1440 м н. в. в местността Картала (Карталска поляна), а горната станция - на 2240 м н. в. в местността Равнец. Основното предназначение на кабинковия лифт през ски-сезона е да обслужва ски център "Картала".

Състояние:

Работи

Лифтове в Родопите

Лифт Ски център 1 - Студенец

Лифтова система:

Четириседалков лифт с постоянно закачени седалки и неработеща ускорителна лента

Посока на движение:

Дясна

Технически характеристики:

намира се в курорта Пампорово, Ски център № 1 - Автогарата и свързва автогара "Пампорово"  с хижа "Студенец" и Ски център "Студенец". Четириседалковата въжена линия е пусната в експлоатация на 12 декември 2004 г. и заменя едноседалкова въжена линия с постоянно закачени седалки с капацитет 250 души на час, построена през 1967 г. Новата въжена линия е произведена от австрийската фирма "Doppelmayr", която през  2002 г. става част от австрийско-швейцарската група "Doppelmayr-Garaventa" . Долната лифтова станция се намира на 1548 м н. в. в Ски център № 1 - Автогарата и близо до автогара "Пампорово", а горната - на 1668 м н. в., в Ски център "Студенец" и близо до хижа "Студенец". Четириседалковата въжена линия има дължина 720 м, преодолява разлика във височината 120 м, а капацитетът й е 2000 души на час. Монтирана е модерна пропускателна система на австрийската фирма "Axess" . Основното предназначение на лифта през ски-сезона е да обслужва Ски център "Студенец" и да бъде довеждащ транспорт до ЛИФТ № 2 СТУДЕНЕЦ.

Състояние:

Работи

Лифт Студенец

Лифтова система:

Четириседалков високоскоростен лифт с откачващи се седалки

Посока на движение:

Лява

Технически характеристики:

Намира се в курорта Пампорово и е продължение на ЛИФТ № 1 АВТОГАРАТА, свързвайки хижа "Студенец" с връх Снежанка (1926 м н. в.). Високоскоростната четириседалкова въжена линия е пусната в експлоатация на 28 декември 2000 г. и заменя едноседалкова въжена линия с постоянно закачени седалки с капацитет 600 души на час, построена през 1967 г. Новата въжена линия е произведена от австрийско-швейцарската фирма "Girak-Garaventa" ("Гирак-Гаравента"), която през 2002 г. става част от австрийско-швейцарската група "Doppelmayr-Garaventa" ("Допелмайер-Гаравента"). Долната лифтова станция се намира на 1678 м н. в. в Ски център "Студенец" и близо до хижа "Студенец", а горната - на 1924 м н. в. - на връх Снежанка. Четириседалковата въжена линия има дължина 1100 м и преодолява разлика във височината 246 м. По трасето са поставени 13 стълба и е опънато транспортното въже с дебелина 38 мм. Времето за пътуване е около 4 мин., при проектна скорост 5 м/сек. Капацитетът на въжната линия е 2400 души на час, осигурен с 80 броя открити седалки. Монтирана е модерна пропускателна система на австрийската фирма "Axess" . Основното предназначение на лифта през ски-сезона е да обслужва Ски център "Студенец" и пистите, спускащи се от връх Снежанка.

Състояние:

Работи

Лифт Малина

Лифтова система:

Едноседалков лифт с постоянно закачени седалки

Посока на движение:

Лява

Технически характеристики:

Намира се в курорта Пампорово и свързва Ски център № 2 - Малина с хижа "Студенец" и Ски център "Студенец". Едноседалковата въжена линия е пусната в експлоатация през 1977 г. Долната лифтова станция се намира на 1456 м н. в. в Ски център № 2 - Малина, а горната - на 1680 м н. в., в Ски център "Студенец" и близо до хижа "Студенец". Едноседалковата въжена линия има дължина 1528 м, преодолява разлика във височината 224 м, а капацитетът й е 475 души на час. Монтирана е модерна пропускателна система на австрийската фирма "Axess" . През ски-сезона лифтът обслужва ски-пистите в Ски център "Студенец" и е довеждащ транспорт до ЛИФТ № 2 СТУДЕНЕЦ

Състояние:

Работи

Лифт Смолянските езера

Лифтова система:

Двуседалков лифт с постоянно закачени седалки

Посока на движение:

Дясна

Технически характеристики:

Намира се над хижа "Смолянски езера" и свързва Ски център "Смолянски езера" с връх Снежанка. Двуседалковата въжена линия е пусната в експлоатация през 1978 г. Долната лифтова станция се намира на 1541 м н. в. в Ски център "Смолянски езера" и близо до хижа "Смолянски езера", а горната - на 1925 м н. в. - на връх Снежанка. Двуседалковата въжена линия има дължина 1400 м, преодолява разлика във височината 384 м, а капацитетът й е 365 души на час. Монтирана е модерна пропускателна система на австрийската фирма "Axess" . Основното предназначение на лифта през ски-сезона е да обслужва Ски център "Смолянски езера" и пистите, спускащи се от връх Снежанка.

Състояние:

Работи

Лифт Малина 2

Лифтова система:

Триседалков високоскоростен лифт с откачващи се седалки

Посока на движение:

Дясна

Технически характеристики:

Намира се в курорта Пампорово и свързва Ски център № 2 - Малина с връх Снежанка. Високоскоростна триседалкова въжена линия е произведена от френската фирма "POMA" ("Пома") и е пусната в експлоатация през 1986 г. Долната лифтова станция се намира на 1460 м н. в. в Ски център № 2 - Малина, а горната - на 1925 м н. в. - на връх Снежанка. Триседалковата въжена линия има дължина 2144 м и преодолява разлика във височината 465 м, като по трасето са поставени 25 стълба. Времето за пътуване е около 7 мин., при проектна скорост 5 м/сек. Капацитетът на въжната линия е 1800 души на час, осигурен с 151 броя открити седалки. През 2015 г. изцяло е подменена механичната част на лифта, с което е повишена неговата скорост и надеждност. Монтирана е модерна пропускателна система на австрийската фирма "Axess" ("Аксес"). През ски-сезона лифтът обслужва ски-пистите, спускащи се от връх Снежанка.

Състояние:

Работи

Лифт Стойките

Лифтова система:

Шестседалков високоскоростен лифт с откачващи се седалки и предпазни шлемове

Посока на движение:

Дясна

Технически характеристики:

Намира се над село Стойките и свързва Ски център "Стойките" с връх Снежанка. Високоскоростната шестседалкова въжена линия е произведена от френската фирма "POMA" ("Пома") и е пусната в експлоатация на 7 декември 2008 г. Долната лифтова станция се намира на 1453 м н. в. в Ски център "Стойките" и над село Стойките, а горната - на 1923 м н. в. - на връх Снежанка.  Шестседалковата въжена линия има дължина 2992 м и преодолява разлика във височината 470 м. По трасето са поставени 25 стълба и е опънато транспортното въже с дебелина 50 мм. Времето за пътуване по проект е 8,3 мин., при проектна скорост 6 м/сек. Капацитетът на въжната линия е 2400 души на час, осигурен със 116 броя открити кожени седалки с предпазни шлемове (пластмасови щитове против вятър и сняг). Наричан е "семеен лифт", защото цяло едно семейство може да се вози заедно. Монтирана е модерна пропускателна система на австрийската фирма "Axess" ("Аксес"). През ски-сезона лифтът обслужва ски-пистите, спускащи се от връх Снежанка.

Състояние:

Работи

Лифт "Арх. П. Петров"

Лифтова система:

Четириседалков лифт с постоянно закачени седалки и ускорителна пътека.

Посока на движение:

Дясна

Технически характеристики:

Намира се в курорта Пампорово и свързва местността Двата моста с връх Снежанка. Четириседалковата въжена линия е официално открита и пусната в експлоатация на 19 декември 2015 г. и заменя ски влек "Двата моста" (влек тип "паничка"), построен през 1983 г. Произведена е от френската фирма "POMA" ("Пома", Web-сайт). Именувана е на архитект Петър Петров (1925-2007 г.), един от проектантите на курорт Пампорово, загинал на 25.02.2007 г. при трагичен инцидент на ски влек "Двата моста". Долната лифтова станция се намира на 1541 м н. в. в местността Двата моста, а горната - на 1918 м н. в.  в подножието на връх Снежанка. Въжената линия е с дължина 1376 м и преодолява разлика във височината 377 м. По трасето са поставени 16 стълба.  Капацитетът на въжната линия е 2000 души на час, осигурен с 148 броя открити седалки, при скорост 2,6 м/с. Монтирана е модерна пропускателна система на австрийската фирма "Axess" ("Аксес", Web-сайт). През ски-сезона лифтът обслужва ски-пистите, спускащи се от връх Снежанка.

Състояние:

Работи

Лифт "Мечи Чал"

Лифтова система:

Четириседалков високоскоростен лифт с откачващи се седалки

Посока на движение:

Дясна

Технически характеристики:

Високоскоростната четириседалкова въжена линия е пусната в експлоатация на 7 януари 2009 г. и заменя двуседалкова въжена линия с постоянно закачени седалки с капацитет 500 души на час, построена през 1980 г. Новата въжена линия е произведена от френската фирма "POMA" ("Пома") и с нея е увеличен капацитетът на лифта на 2000 души на час, а времето за пътуване - намалено от 17 на 10 минути. Долната лифтова станция се намира на 1155 м н. в. над град Чепеларе, междинната станция е на 1525 м н. в., а горната - на 1873 м н. в. на Мечи връх (Мечи чал). Въжената линия е с дължина 2795 м и преодолява разлика във височината 718 м при проектна скорост 5 м/с. По трасето са поставени 25 стълба и е опънато транспортното въже с дебелина 50 мм. Превозът на пътниците се извършва със 161 броя открити кожени седалки. Монтирана е модерна пропускателна система на австрийската фирма "Axess" ("Аксес"). Въжената линия обслужва ски пистите в Спортен център "Чепеларе" край град Чепеларе, спускащи се по склоновете на Мечи връх (1873 м н. в.). Броят на ски пистите е 12, а на ски пътищата - 5, с обща дължина близо 18 км. Сред тях е най-дългата писта за ски алпийски дисциплини в България - "червената" писта "Мечи чал 1", дълга 3350 м, която е сертифицирана за провеждане на международни състезания. Наличието на междинна станция на лифта позволява при липса на достатъчно сняг в ниската част на пистите, скиорите да използват пистите непосредствено под връх Мечи чал.

Състояние:

Работи

Лифтове в Стара планина

Сопотски лифт

Лифтова система:

Двуседалков лифт с постоянно закачени седалки

Посока на движение:

Лява

Състояние:

Работи

Лифт "Сливен-Карандила"

Лифтова система:

Двуседалков лифт с постоянно закачени седалки

Посока на движение:

Дясна

Технически характеристики:

Лифтът е проектиран, доставен и въведен в експлоатация от българо-унгарското дружество "Интрансмаш" - София (YouTube), като инвеститор е Окръжният народен съвет - град Сливен. Първата копка е направена на 5 януари 1971 г., а тържественото му откриване е станало на 20 март 1974 г. Седалковата въжена линия е дълга 1895 м, преодолява денивелация 597 м и е с капацитет 270 души на час. Долната станция се намира на 390 м н. в. местността Каптажа, а горната станция - на 987 м н. в. в местността Слънчева поляна. Времето за пътуване е 20 мин., при скорост 1,6 м/сек. Транспортното въже е с дебелина 32 мм, а мощността на главните електродвигатели - 2 х 55 кВт.

Състояние:

Работи

Лифт "Леденика"

Лифтова система:

Двуседалков лифт с постоянно закачени седалки.

Състояние:

Не работи

Източници

[1]www.planinite.info

  1. www.planinite.info