Свети синод: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
→‎top: ъглови кавички -> български кавички редактирано с AWB
Ред 1: Ред 1:
'''Светият синод''' ({{lang-el|Σύνοδος}} - «събрание», «събор») е колективният орган за управление на всяка православна [[автокефална църква]]. Управлението на всяка православна църква символично се осъществява от Светия синод на [[Вселенска патриаршия|Вселенската патриаршия]] в [[Истанбул]] с председател [[Вселенски патриарх|Вселенския патриарх]].
'''Светият синод''' ({{lang-el|Σύνοδος}} - „събрание“, „събор“) е колективният орган за управление на всяка православна [[автокефална църква]]. Управлението на всяка православна църква символично се осъществява от Светия синод на [[Вселенска патриаршия|Вселенската патриаршия]] в [[Истанбул]] с председател [[Вселенски патриарх|Вселенския патриарх]].


Главата на всяка православна църква се излъчва от местния свети синод — това е [[патриарх]]ът, който е равен по ранг на Вселенския патриарх. Той ръководи местния свети синод.
Главата на всяка православна църква се излъчва от местния свети синод — това е [[патриарх]]ът, който е равен по ранг на Вселенския патриарх. Той ръководи местния свети синод.

Версия от 17:25, 31 декември 2016

Светият синод (Шаблон:Lang-el - „събрание“, „събор“) е колективният орган за управление на всяка православна автокефална църква. Управлението на всяка православна църква символично се осъществява от Светия синод на Вселенската патриаршия в Истанбул с председател Вселенския патриарх.

Главата на всяка православна църква се излъчва от местния свети синод — това е патриархът, който е равен по ранг на Вселенския патриарх. Той ръководи местния свети синод.

Обръщението към патриарха е „Ваше светейшество“, а към член на Светия синод - „Ваше високопреосвещенство“, ако е митрополит, или „Ваше преосвещенство“, ако е епископ.

Синодална палата

Седалището на Светия синод се намира в специална сграда на площад „Ал. Невски“, построена в периода 1904-9 г.[1].

Източници

  1. Светият синод и Синодната палата // Общинско списание "Сердика" 1939 г., книга 10. Посетен на 1.9.2015.

Вижте също

Външни препратки