Staphylococcus aureus: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
BotNinja (беседа | приноси)
м форматиране: 6x А|А(Б)
Редакция без резюме
Ред 5: Ред 5:


== [[Патогенеза]] ==
== [[Патогенеза]] ==
Обикновено се намира в подмишницата, слабините или в носа, а също и в мръсните участъци или калта. Повече инфекции се появяват след директен физически контакт на стафилококите с нарушение на тъкънта (рана или прорез). Податливостта към инфекции зависи от различни фактори, като имунната система и цялостното здравно състояние<ref name="ммабг20100425">[http://mma.bg/statii/zdrave/stafilokokovi-infektsii mma.bg, Април 25, 2010, стафилококови инфекции]</ref>.
Обикновено се намира в подмишницата, слабините или в носа, а също и в мръсните участъци или калта. Повече инфекции се появяват след директен физически контакт на стафилококите с нарушение на тъканта (рана или прорез). Податливостта към инфекции зависи от различни фактори, като имунната система и цялостното здравно състояние<ref name="ммабг20100425">[http://mma.bg/statii/zdrave/stafilokokovi-infektsii mma.bg, Април 25, 2010, стафилококови инфекции]</ref>.


S. aureus в организма се разпространяват по лимфен път<ref name="фрармар20130624"/>.
S. aureus в организма се разпространяват по лимфен път<ref name="фрармар20130624"/>.


При инфекция с този [[микроорганизъм]], той образува [[токсин]]и: [[хемолизин]]и, [[левкоцидин]], [[ексфолиатин]], [[ентеротоксин]]и и [[синдром на токсичен шок]] - токсин 1<ref name="фрармар20130624"/>.
При инфекция с този [[микроорганизъм]] той образува [[токсин]]и: [[хемолизин]]и, [[левкоцидин]], [[ексфолиатин]], [[ентеротоксин]] и [[синдром на токсичен шок]] токсин 1<ref name="фрармар20130624"/>.


Последствията от инфекция със стафилококус ауреус, могат да бъдат<ref name="azjenata195">[http://azjenata.com/?page_id=195 Аз Жената, Стафилококи ауреус]</ref> :
Последствията от инфекция със стафилококус ауреус, могат да бъдат<ref name="azjenata195">[http://azjenata.com/?page_id=195 Аз Жената, Стафилококи ауреус]</ref> :

Версия от 20:02, 11 януари 2017

Стафилококи ауреус, Staphylococcus aureus е грам-положителна сферична бактерия, която често се намира в дихателните пътища на човека и по кожата му. Обикновено не причинява проблеми.

Произход на името

Наименованието Staphylococcus aureus описва формата σταφυλή staphylé от гр. ‚грозд‘ и κόκκος kókkos ‚зърно‘, ‚грудка‘, и цвета: от лат. aureus ‚златен‘, тъй като повечето колонии имат оранжево-златист цвят.

Патогенеза

Обикновено се намира в подмишницата, слабините или в носа, а също и в мръсните участъци или калта. Повече инфекции се появяват след директен физически контакт на стафилококите с нарушение на тъканта (рана или прорез). Податливостта към инфекции зависи от различни фактори, като имунната система и цялостното здравно състояние[1].

S. aureus в организма се разпространяват по лимфен път[2].

При инфекция с този микроорганизъм той образува токсини: хемолизини, левкоцидин, ексфолиатин, ентеротоксин и синдром на токсичен шок – токсин 1[2].

Последствията от инфекция със стафилококус ауреус, могат да бъдат[3] :

Лечение

Обикновено са лесни за лекуване[1].

Резистентни на метицилин (methicillin Staphylococcus aureus - MRSA) инфекциии, за разлика от обикновените Staphylococcus aureus инфекции, не могат да се лекуват с обикновени антибиотици, които включват метицилин. Така лечението често е по-дълго, по-скъпо и по-сложно и с често поднояване на инфекцията[1].

За лечението на заболяванията причинени от S. aureus се използват антибиотици от групата на бета-лактамите, също така макролиди, тетрациклини, аминогликозиди[2].

Предотвратяване

Миенето на ръцете е най-важния навик в борбата с инфекциите.

Вижте също

Източници