Аслан: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м без интервал преди запетая
м →‎top: replaced: в последствие → впоследствие, replaced: в последствие → впоследствие редактирано с AWB
Ред 5: Ред 5:
За мястото, където живее Аслан, се знае само, че е на Края на света. В [[Плаването на "Разсъмване"]] Едмънд, Луси, братовчедът им Юстас и храбрата мишка Рипичийп почти стигат до дома му, но Лъвът позволява само на Рипичийп да заживее там, а другите праща обратно в техния собствен свят.
За мястото, където живее Аслан, се знае само, че е на Края на света. В [[Плаването на "Разсъмване"]] Едмънд, Луси, братовчедът им Юстас и храбрата мишка Рипичийп почти стигат до дома му, но Лъвът позволява само на Рипичийп да заживее там, а другите праща обратно в техния собствен свят.


Името му идва от древнобългарската дума ''aslan'' - ''лъв'', среща се и като "Арслан" която се използва и до сега. Думата съществува и в турския език но е взаимствана от древнобългарски а не обратното както често може да бъде чуто. Известна е и като мъжко име. Типичен пример за това е Асен Аслан Тертер или Азан Арслан Тертер. Посланик от Дунавска България във Волжска България който в последствие остава там.
Името му идва от древнобългарската дума ''aslan'' - ''лъв'', среща се и като "Арслан" която се използва и до сега. Думата съществува и в турския език но е взаимствана от древнобългарски а не обратното както често може да бъде чуто. Известна е и като мъжко име. Типичен пример за това е Асен Аслан Тертер или Азан Арслан Тертер. Посланик от Дунавска България във Волжска България който впоследствие остава там.


в тувинския език ( език от древнобългарската група ) "арзылаң" <sup>1</sup>
в тувинския език ( език от древнобългарската група ) "арзылаң" <sup>1</sup>

Версия от 13:56, 19 януари 2017

Аслан (на английски: Aslan), Великият лъв, е измислен герой от фентъзи-поредицата за деца на К. С. Луис - „Хрониките на Нарния“. Негов прототип е Исус Христос който е наречен "Лъвът от Юда" К. С. Луис е основно автор на произведения с библейска насоченост като "Писмата на душевадеца", "Обикновено християнство" . Аслан заема централно място в историята Хрониките на Нарния и участва и в седемте книги от поредицата. Той е и единственият герой, който участва и в седемте книги. Аслан е голям говорещ лъв, крал на зверовете и син на Императора (Бог Отец) отвъд Морето (Рая).

Аслан създава света Нарния чрез песен в първата книга от поредицата - Племенникът на Магьосника. За да я предпази от врагове, той праща Дигъри, заедно с приятелката му Поли и летящия кон Стробери, до вълшебно ябълково дърво, от което момчето трябва да вземе ябълка и да я засади на границата на Нарния. В замяна на това Лъвът изцерява болната му майка от тежка болест. Аслан се появява и в Лъвът, Вещицата и дрешникът, където помага на четирите деца - Питър, Сюзан, Едмънд и Луси да победят Бялата вещица. След тяхното коронясване, Лъвът продължава да се връща в Нарния тогава, когато тя най-много се нуждае от помощта му и да помага на владетелите ѝ да вземат най-правилните решения.

За мястото, където живее Аслан, се знае само, че е на Края на света. В Плаването на "Разсъмване" Едмънд, Луси, братовчедът им Юстас и храбрата мишка Рипичийп почти стигат до дома му, но Лъвът позволява само на Рипичийп да заживее там, а другите праща обратно в техния собствен свят.

Името му идва от древнобългарската дума aslan - лъв, среща се и като "Арслан" която се използва и до сега. Думата съществува и в турския език но е взаимствана от древнобългарски а не обратното както често може да бъде чуто. Известна е и като мъжко име. Типичен пример за това е Асен Аслан Тертер или Азан Арслан Тертер. Посланик от Дунавска България във Волжска България който впоследствие остава там.

в тувинския език ( език от древнобългарската група ) "арзылаң" 1 http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=File:Tuva_in_Russia.svg&page=1

1)http://tuvan.swarthmore.edu/?fields=all&q=lion


Шаблон:Фентъзи-мъниче