Уикипедия:Разрешения за ползване на материали: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Петко (беседа | приноси)
Ред 11: Ред 11:
'''Cледните видове материали са допустими в Уикипедия''':
'''Cледните видове материали са допустими в Уикипедия''':
* За текстове и други материали - графични, мултимедия и т.н.: ако материалът е публикуван с [[Лиценза за свободна документация на ГНУ]] или е [[обществено достояние]].
* За текстове и други материали - графични, мултимедия и т.н.: ако материалът е публикуван с [[Лиценза за свободна документация на ГНУ]] или е [[обществено достояние]].
* За отделни медийни медийни файлове, различни от текст: ако материалът е публикуван при условия, които не ограничават ''промяната'' и ''разпространението'' на самия материал или на производните му копия и има такава бележка, приложена към публикацията.
* За отделни медийни файлове, различни от текст: ако материалът е публикуван при условия, които не ограничават ''промяната'' и ''разпространението'' на самия материал или на производните му копия и има такава бележка, приложена към публикацията.
Ако материалът не отговаря на горните условия или не е сигурно, трябва да се поиска разрешение от собствениците на авторските права.
Ако материалът не отговаря на горните условия или не е сигурно, трябва да се поиска разрешение от собствениците на авторските права.
</div>
</div>

Версия от 14:31, 15 януари 2007

Тук са изброени сайтовете с информация или картинки, книгите и различните източници на информация, чийто автори са дали разрешения да ползваме материалите им за статии в Уикипедия.

Тази страница е създадена за координация - ако поискате разрешение от някой автор, непременно въведете тук адреса и няколко думи, за да не се случи друг уикипедианец също да го направи.

Вижте също Уикипедия:Молба за разрешение.

Кратки бележки и указания

Cледните видове материали са допустими в Уикипедия:

  • За текстове и други материали - графични, мултимедия и т.н.: ако материалът е публикуван с Лиценза за свободна документация на ГНУ или е обществено достояние.
  • За отделни медийни файлове, различни от текст: ако материалът е публикуван при условия, които не ограничават промяната и разпространението на самия материал или на производните му копия и има такава бележка, приложена към публикацията.

Ако материалът не отговаря на горните условия или не е сигурно, трябва да се поиска разрешение от собствениците на авторските права.

Можете да използвате такъв примерен текст, за да поискате разрешение за ползване на авторски материали (по-долу има истински писма, които успешно са свършили работа). Бъдете вежливи и благодарете, дори авторите да откажат разрешение: ако не можем да въведем материалите им, имаме право да ги ползваме като основа за наши, или пък, ако са наистина добри, да поставим препратки към страниците им. Имайте пред вид следните неща.

  • Трябва да поискате разрешение от автора на материала или лицето, което притежава авторските права, не от този, който го публикува (ако са различни); това важи както за текстове, така и за снимки и графики, вградени в текста - ако авторите са различни, трябва разрешение от всеки.
  • Всички текстове, снимки, графики и други материали в Уикипедия трябва да са съвместими с Лиценза за свободна документация на ГНУ, или да получим разрешение за публикуване с този лиценз, или авторът да се съгласи да го изостави в "общественото достояние" (при редакция в Уикипедия обаче, материалът попада под Лиценза).
  • Разрешения "само за нетърговски цели" или "само за Уикипедия" не са приемливи: философията на Уикипедия е знанията и всички материали да са свободни за всякакви цели (стига да не нарушават Лиценза); когато искате разрешение, не предлагайте такива варианти.
  • В българския Закон за авторското право и сродните му права (и в повечето неанглосаксонски закони) т.н. „свободно използване“ е по-ограничено отколкото Fair use. Ползването на чужди материали като „fair use“ и/или „свободно използване“ трябва да се аргументира за всеки отделен случай. Преди всичко трябва да се има предвид, че произведенията остават несвободни за ползване от потребителите на енциклопедията, което отново е противно на философията на Уикипедия. Решението е просто: да получим разрешение да публикуваме при условията на свободен лиценз.

За следните случаи не се прилага авторско право и съответно няма нужда да се иска разрешение:

  • Ако авторът на материала е известен и е починал преди повече от 70 години.
  • Ако авторът е анонимен (псевдоним) и материалът е публикуван преди повече от 70 години; трябва наистина публикацията да е станала анонимно и обществеността да не е разбрала впоследствие кой е автор.
  • Ако материалът е сканиран (например картина или рисунка) и оригиналът отговаря едно от горните условия.
  • Ако материалът просто изброява факти или дати (обикновен списък, без изречения): авторско право би могло да се приложи за цветово оформление, но не и за самите факти.
  • Ако авторите са публикували материала като "Обществено достояние" (англ. Public domain, фр. Domaine public) и има такава бележка в материала.

В гореизброените случаи авторът на произведението трябва да се спомене.

За следните случаи трябва да се внимава:

  • Сгради и скулптури са произведения на изкуството и са защитени с авторско право. Има следните особености:
    • авторското право на архитекта или скулптора не може да забрани публикуване на снимка ако "произведението" е представено в нормалния си вид, в който се вижда от публично място (улица, площад);
    • ако авторът е починал преди повече от 70 години, авторско право не се прилага;
    • при по-особени случаи и гледки може да има ограничение и трябва да се поиска разрешение: например снимки на Айфеловата кула нощно време със светлини - защото има авторско право върху "постановката" на светлините.
    • самите снимки са произведения на изкуството и фотографите имат авторско право над тях - трябва да получим разрешение от тях (ако вие правите снимката и я качите в Уикипедия, естествено давате автоматично разрешение).
  • Материали, на които не пише кой е автор и при какви условия са публикувани. Понякога те са авторски и може да се попита за позволение, но понякога са копирани от други места без разрешение.
  • Особено внимавайте с фен-сайтове - дори понякога текстовете да са авторски, обикновено снимките не са правени от феновете или уебмайсторите.

Очевидно е, че създаването на голяма енциклопедия, свободна за всички, е трудна работа - или трябва самите ние да я изградим и напишем, или да убедим другите в това, в което вярваме.

Поискани разрешения

За тези източници се чака отговор на авторите.

  • http://www.beautifulbulgaria.com - проект "Красива България". Разполага със снимкови и фактологически материали за България. --Webkid 23:38, 4 мар 2005 (UTC)

Отказани разрешения

За тези източници авторите са отказали да дадат съгласието си.

Получени разрешения

За тези източници авторите са дали разрешението си, като кореспонденцията е добавена на подстраница, или към тази, или на потребителската страница.

Когато добавяте разрешения, моля включвайте колкото се може по-подробно както отговора, така и въпроса към притежателя на правата..

Вижте също