Мила Гойсалич: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 19: Ред 19:
{{Превод от|en|Mila Gojsalić|716550528}}
{{Превод от|en|Mila Gojsalić|716550528}}


{{СОРТКАТ:Гойсалич, Мила}}
[[Категория:Починали през 1530 година]]
[[Категория:Починали през 1530 година]]
[[Категория:История на Османската империя]]
[[Категория:История на Османската империя]]

Версия от 19:36, 31 януари 2017

Статуята на Мила Гойсалич

Мила Гойсалич, наричана и Миле Гойсаличa, е хърватска народна героиня, загинала през 1530 г.

Според историята произхожда от село Koстaниe в Далмация на провинцията и е далечна потомка на хърватския крал Гойслав[1].

Живяла по време на руско-турските войни в Хърватия. През 1530 г. османска войска начело с Ахмед паша с 10 000 души обсажда Полица. Лагеруват на място, наречено Подграц. Мила и други местни жени са принудени да загубят девствеността си от Ахмед Паша. Тя прониква в турския лагер и взривява запасите от боеприпаси, убивайки Ахмед паша и много офицери и войници. Този акт е напълно изненадващ и обезсърчава останалите турски войници, които след това са отблъснати от жителите на  Полица.

Иван Мещрович извайва бронзова статуя на Мила и я разполага над град Омиш (над устието на р. Цетина), а [[Яков Готовац] пише опера в нейна чест.

На рожденото ѝ място всяко лято се провеждат културни прояви, наречени Дни на Мила Гойсалич. Нейната къща в селото е запазена и е напълно обновена.

Общ изглед на района

Външни връзки

Източници

  1. Prosperov Novak, Slobodan. MILA GOJSALIĆ: Zašto je prešućena poljička Jeanne d'Arc // 29 September 2007. Посетен на 21 December 2010.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Mila Gojsalić в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​