Общност на португалоезичните държави: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Премахване на Категория:Международни организации; Добавяне на Категория:Междуправителствени организации, ползвайки [[MediaWiki:Gadget-HotCat.j...
Ред 20: Ред 20:
| [http://www.cplp.org CPLP] <br /> (на португалски)
| [http://www.cplp.org CPLP] <br /> (на португалски)
|}
|}
'''Общността на португалоезичните държави''' ({{lang-pt|Comunidade dos Países de Língua Portuguesa}}, съкратено '''ОПЕД''', '''CPLP''') е приятелско сдружение на [[нация|нациите]] - [[лузофон]]и, при които [[португалски език|португалският]] е официален [[език]].
'''Общността на португалоезичните държави''' ({{lang-pt|Comunidade dos Países de Língua Portuguesa}}, съкратено '''ОПЕД''', '''CPLP''') е приятелско сдружение на [[нация|нациите]] - [[лузофон]]и, при които [[португалски език|португалският]] е официален [[Език (лингвистика)|език]].


В португалоезичните държави живеят над 223 милиона души и общността обхваща територии общо около 10&nbsp;742 хил. км<sup>2</sup>, т.е. по-голяма от територията на [[Канада]].
В португалоезичните държави живеят над 223 милиона души и общността обхваща територии общо около 10&nbsp;742 хил. км<sup>2</sup>, т.е. по-голяма от територията на [[Канада]].

Версия от 12:35, 1 февруари 2017

Comunidade dos Países de Língua Portuguesa
Официален език Португалски
Изпълнителен секретариат Luís de Matos Monteiro da Fonseca (от 2004)
Създадена през 1996
Брой на държавите-членки 8
(+ 2 наблюдатели)
Седалище Лисабон, Португалия
Официален сайт CPLP
(на португалски)

Общността на португалоезичните държави (Шаблон:Lang-pt, съкратено ОПЕД, CPLP) е приятелско сдружение на нациите - лузофони, при които португалският е официален език.

В португалоезичните държави живеят над 223 милиона души и общността обхваща територии общо около 10 742 хил. км2, т.е. по-голяма от територията на Канада.

Учредяване и членове

CPLP е формирана през 1996 г. Учредители са:

През 2002 г. към организацията се присъединява новата независима (от Индонезия) държава Източен Тимор.

През юли 2006 г., по време на срещата на CPLP в Бисау, като наблюдатели са приети Екваториална Гвинея и Мавриций заедно с други 17 международни организации и асоциации.

Карта на държавите от CPLP (2005 г.)

CPLP е организация в процес на формиране и развитие, тъй като членуващите в нея държави все още не са изградили достатъчно силни връзки помежду си. Уникалното в тази организация е, че отношенията между държавите се развиват на базата на общия език, който служи за мост между твърде различните култури.

По време на срещата в Луанда (Ангола) през 2005 г. министрите на културата от 8-те държави-членки обявиха 5 май за Ден на лузофонската култура (на порт.: Dia da Cultura Lusófona).

Структури

Деловата дейност на CPLP се осъществява от Изпълнителен секртариат, начело с Изпълнителен секретар на организацията. Седалището на организацията е в столицата на Португалия Лисабон. Изпълнителният секретар има 2-годишен мандат и може да бъде избиран само за 2 мандата.

Органи на CPLP:

Финансирането на организацията става чрез вноски на държавите-членки.

Приноси на организацията

След създаването си CPLP има важен дял в решаването на съществени проблеми в Сао Томе и Принсипи и Гвинея-Бисау, възникнали от държавните преврати в тези страни. Организацията помага за осъществяването на стопански реформи в Сао Томе и на демократични реформи в Гвинея-Бисау.

Лидерите на държавите от CPLP изразяват увереност, че поддръжката за мирния процес в Ангола, Мозамбик и Източен Тимор ще даде тласък на международното сътрудничество в организацията.

Поради големия брой деца от селските райони на Африка и Източен Тимор, които са извън образователните системи на тези страни, Португалия и Бразилия изпращат свои педагогически кадри за оказване на помощ в тези райони и усвояването на португалски език.

В създадените в Африка центрове експерти от горните 2 държави организират курсове за подобряване на познанията сред населението и на условията за водене на дребен бизнес при по-слабо развитите им партньори.

В организацията се изпълняват и няколко важни проекта, свързани със здравеопазването в Африка, вкл. за ограничаване на разпространението на СПИН.

Организацията спомага за свободното движение на хора и стоки между страните-членки. Известен проблем с това изпитва Португалия, която като член на ЕС е длъжна да ограничи имиграцията. За подобряване на обслужването на гражданите от CPLP Португалия въвжда през 2005 г. специален коридор в своите международни летища.