Съюз на македонските организации: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
м Бот: {{Портал Македония}} --> {{Портал|Македония}}
Ред 39: Ред 39:


{{Български македонски емигрантски организации}}
{{Български македонски емигрантски организации}}
{{Портал Македония}}
{{Портал|Македония}}


[[Категория:Македонски българи|*]]
[[Категория:Македонски българи|*]]

Версия от 23:28, 3 февруари 2017

Съюз на македонските организации
Информация
Типблаготворителна организация
Основана7 юни 1998 г., София, България
СедалищеСофия
Езицибългарски

Съюзът на македонските организации е непартийна организация на наследници на македонските емигранти в България, целяща възстановяването на македонските братства по примера на Съюза на македонските емигрантски организации в България, съществували до 1950-те години.

Организацията е учредена като ВМРО-СМО на 7 юни 1998 г. в София от отцепили се дейци на ВМРО-СМД, начело с Христо Матов и Иван Татарчев и от дружествата „Братя Миладинови“ от София, „Иван Михайлов“ от Гоце Делчев, „Парашкев Цветков“ от Плевен и фондация „Иван Михайлов“. Организацията си поставя същите цели като ВМРО-СМД: опазване на родовия корен и националната идентичност на македонските българи, борба срещу македонизма и сърбокомунизма.

В същото време дейците на СМО не приемат постепенното политизиране на ВМРО-СМД, лошото стопанисване на имотите на организацията и възстановяването на старите македонски дружества[1]. Противопоставят се на ръководството на ВМРО-СМД в лицето на Красимир Каракачанов, Анатолий Величков, Валентин Китанов и други, които от своя страна обвиняват ВМРО-СМО в опит да заграбят имотите на братствата[2].

През ноември 2005 г. се състоява Петият редовен конгрес на СМО, на който е избрано ръководство в състав: Николай Тошев (председател), Екатерина Кехайова и Димитър Маринов (заместник-председатели).

Периодично излиза вестник „Македония днес“ - печатен орган на СМО.

Външни препратки

Бележки