Айдахо: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м кор.
м без интервал преди затварящи скоби за вътрешна препратка
Ред 113: Ред 113:
{{САЩ}}
{{САЩ}}


[[Категория:Айдахо| ]]
[[Категория:Айдахо|Айдахо]]

Версия от 00:25, 10 февруари 2017

Тази статия е за щата в САЩ. За окръга вижте Айдахо (окръг).

Айдахо
Idaho
Щатите в САЩ
Знаме
      
Герб
Разположение в САЩРазположение в САЩ
Страна САЩ
СтолицаБойзи
Площ216 445 km²
Население1 595 632 души (2012)
7,37 души/km²
ГубернаторБъч Отър (Butch Otter)
Часова зонаТихоокеанска: UTC-7/-6
Пощенски кодID
ISO 3166-2US-ID
Официален сайтwww.idaho.gov
Айдахо в Общомедия

А̀йдахо (/ˈaɪdəhoʊ/) е щат в САЩ, чийто пощенски код е ID, а столицата се казва Бойзи. Айдахо е с население от 1 595 632 жители. (2012) Прякорът на щата е Gem State (Щатът на скъпоценните камъни) защото само тук (освен в Хималаите) може да се намерят звездни гранати.

Релеф и климат

Айдахо граничи с шест американски щата и една канадска провинция: на изток с Уайоминг и Монтана, на запад с Орегон и Вашингтон, на юг с Невада иЮта и на север с Британска Колумбия.

Голяма част от площта на Айдахо се заема от южните краища на Колумбийското плато и Скалистите планини. Богат е на полезни изкопаеми, поради което близо 65% от територията му е собственост на федералното правителство. Добиват се сребро (първо място по добив в САЩ), цинк, злато, олово и други.

Климатът е континентален, смекчен отчасти от западните ветрове (щатът отстои на 560 km от Тихия океан).

Икономика

Икономиката на щата е ориентирана в селското стопанство. Тук се отглеждат 1/3 от картофите в САЩ. Едрият рогат добитък (месодайни породи) е второто по значение производство в селското стопанство на щата.

От промишлеността най-важно значение има производството на полупроводници и чипове. Тези производства са съсредоточени основно в столицата Бойзи. Фабрики тук имат световни гиганти като Micron Technology (единствен производител в САЩ на DRAM-чипове) и Hewlett Packard. Най-големият център за поддръжка на Dell се намира в Туин Фолс. Idaho National Laboratory (INL), държавната агенция за ядрени изследвания, допълва високотехнологичния профил на промишлеността в Айдахо.

БВП на щата за 2004 е $43,6 млрд или $26 881 на глава от населението.

Образование

В щата са разположени три университета. Основният и най-престижен е Университетът на Айдахо (University of Idaho ), който е и най-стар – основан е през 1889 г. Намира се в Москоу. Другите два университета са Държавен университет на Айдахо (Idaho State University) в Поукателоу и Държавен университет в Бойзи (Boise State University).

Градове

Окръзи

Айдахо е разделен на 44 окръга. Те са: