Потребител беседа:Nk/Архив 2014 07: Разлика между версии

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Премахнати редакции на DenisWasRight (б.), към версия на Nk
 
Ред 40: Ред 40:


== Министерства на културата и образованието ==
== Министерства на културата и образованието ==
Здравей, може ли да ми отделиш малко време по следните две министерства. И така: реално погледнато имало ли е министерство на образованието и науката в миналото и ако не защо всички министри, които са изложени на сайта на МК изпълняващи длж. министри на народното просвещение са накачени под формата на статия уш като част от това министерство? Друго доста интересно, в протоколите на Политбюро на ЦК на БКП никъде не е споменато такова министерство, дори министерство на народното просвещение не срещнах. Навсякъде фигурира министерство на народната просвета, а в историята на сайта на МК не е записано по този начин. Във въпросната статия "Министерство на образованието и науката" не отговарят повечето от датите на изпълняващите длж. (можеш да направиш справка на сайта на МК), не знам откъде си гледал, когато си я създавал. В стенографски дневник от 11 декември 1947 г. е записан Кирил Драмалиев за мин. на народната просвета, а той дори не фигурира в сайта на МК. През 1952 г. същия е освободен от поста мин. на народната просвета от Политбюро. Та, има ли поне един останал документ, на министерски съвет или друга инстанция, който да дава точната информация. --[[Потребител:Denis Marinov|Denis Marinov]] ([[Потребител беседа:Denis Marinov|беседа]]) 15:28, 29 юли 2014 (UTC)
Здравей, може ли да ми отделиш малко време по следните две министерства. И така: реално погледнато имало ли е министерство на образованието и науката в миналото и ако не защо всички министри, които са изложени на сайта на МК изпълняващи длж. министри на народното просвещение са накачени под формата на статия уш като част от това министерство? Друго доста интересно, в протоколите на Политбюро на ЦК на БКП никъде не е споменато такова министерство, дори министерство на народното просвещение не срещнах. Навсякъде фигурира министерство на народната просвета, а в историята на сайта на МК не е записано по този начин. Във въпросната статия "Министерство на образованието и науката" не отговарят повечето от датите на изпълняващите длж. (можеш да направиш справка на сайта на МК), не знам откъде си гледал, когато си я създавал. В стенографски дневник от 11 декември 1947 г. е записан Кирил Драмалиев за мин. на народната просвета, а той дори не фигурира в сайта на МК. През 1952 г. същия е освободен от поста мин. на народната просвета от Политбюро. Та, има ли поне един останал документ, на министерски съвет или друга инстанция, който да дава точната информация. --[[Потребител:DenisWasRight|DenisWasRight]] ([[Потребител беседа:DenisWasRight|беседа]]) 15:28, 29 юли 2014 (UTC)
: Май не разбирам въпросите. Много учреждения често сменят името си, но от това не следва, че трябва да се правят отделни статии за всеки период. А Кирил Драмалиев е министър на просветата от 1947 до 1952, какво общо има това с министерството на културата (ако това означава МК)? --[[Потребител:Nk|Спас Колев]] ([[Потребител беседа:Nk|беседа]]) 18:17, 29 юли 2014 (UTC)
: Май не разбирам въпросите. Много учреждения често сменят името си, но от това не следва, че трябва да се правят отделни статии за всеки период. А Кирил Драмалиев е министър на просветата от 1947 до 1952, какво общо има това с министерството на културата (ако това означава МК)? --[[Потребител:Nk|Спас Колев]] ([[Потребител беседа:Nk|беседа]]) 18:17, 29 юли 2014 (UTC)
::Ми смятам, че министъра на народната просветата или на народното просвещение е част от министерството на културата до тогава, когато двете министерства се разделят (някъде през 1990-те–). Ако Кирил Драмалиев е министър на народната просветата, то той към кое министерство е? Никъде не го намирам. Също не разбирам какво правят тези министри в статията "Министерство на образованието и науката". Редно е да се преместят в тази на министерството на културата. В самия сайт на Министерство на образованието и науката информацияте хич я няма. Уверих се вече, че учрежденията често сменят името си, но от това има ли някакви запазени документи за евнт. справки? --[[Потребител:Denis Marinov|Denis Marinov]] ([[Потребител беседа:Denis Marinov|беседа]]) 19:48, 29 юли 2014 (UTC)
::Ми смятам, че министъра на народната просветата или на народното просвещение е част от министерството на културата до тогава, когато двете министерства се разделят (някъде през 1990-те–). Ако Кирил Драмалиев е министър на народната просветата, то той към кое министерство е? Никъде не го намирам. Също не разбирам какво правят тези министри в статията "Министерство на образованието и науката". Редно е да се преместят в тази на министерството на културата. В самия сайт на Министерство на образованието и науката информацияте хич я няма. Уверих се вече, че учрежденията често сменят името си, но от това има ли някакви запазени документи за евнт. справки? --[[Потребител:DenisWasRight|DenisWasRight]] ([[Потребител беседа:DenisWasRight|беседа]]) 19:48, 29 юли 2014 (UTC)
::: А, не, Министерството на просветата е по-старо, съществува от самото начало (1879). Сегашното [[Министерство на културата]] е част от него само през 1957-1963, 1987-1989 и 1992-1993, просто през останалото време има различни имена - описано е в самата статия. --[[Потребител:Nk|Спас Колев]] ([[Потребител беседа:Nk|беседа]]) 20:13, 29 юли 2014 (UTC)
::: А, не, Министерството на просветата е по-старо, съществува от самото начало (1879). Сегашното [[Министерство на културата]] е част от него само през 1957-1963, 1987-1989 и 1992-1993, просто през останалото време има различни имена - описано е в самата статия. --[[Потребител:Nk|Спас Колев]] ([[Потребител беседа:Nk|беседа]]) 20:13, 29 юли 2014 (UTC)
::::Знам, прочетох вече. Просвета и просвещение са синоними, така че нямам значение как ще се изписват. Обаче министерството си е културно и образователно, само където не се казва така първноначално и щом министрите за изложени в сайта на Министерството на културата знащи има защо. Това на образованието и науката възниква в по-късен етап. Но друго се сетих, гледам имам създадена категория исторически министерства. Не е ли е по добре да се разделят, като всяко да наследява другото. Така статията няма да е пълна с десетки имена и таблици? --[[Потребител:Denis Marinov|Denis Marinov]] ([[Потребител беседа:Denis Marinov|беседа]]) 21:55, 29 юли 2014 (UTC)
::::Знам, прочетох вече. Просвета и просвещение са синоними, така че нямам значение как ще се изписват. Обаче министерството си е културно и образователно, само където не се казва така първноначално и щом министрите за изложени в сайта на Министерството на културата знащи има защо. Това на образованието и науката възниква в по-късен етап. Но друго се сетих, гледам имам създадена категория исторически министерства. Не е ли е по добре да се разделят, като всяко да наследява другото. Така статията няма да е пълна с десетки имена и таблици? --[[Потребител:DenisWasRight|DenisWasRight]] ([[Потребител беседа:DenisWasRight|беседа]]) 21:55, 29 юли 2014 (UTC)


== [[34 (число)]] ==
== [[34 (число)]] ==

Текуща версия към 22:32, 23 февруари 2017

Български имена[редактиране на кода]

Здравей. Имам въпрос. Искам напиша за всички българските имена в българскоезична Уикипедия. Като днес напишах Добромир (име), но за да статии са ценни, трябва повече източници (така наистина тези, който намерих са малко верификални). Намерих две български книги: [1], [2] който мисля, че допълнят темата. Но дали вие финансирате на покупки книги (източници) за потребителите?? Освен трябва питам в Уики-медия, но не намерих някой българин. Джевянин (беседа) 11:36, 3 юли 2014 (UTC).[отговор]

Не мисля, че имаме такава практика. --Спас Колев (беседа) 11:42, 3 юли 2014 (UTC)[отговор]
Аха разбирам, у мен е. Джевянин (беседа) 13:11, 3 юли 2014 (UTC).[отговор]
Ще се старая да ѝ имам и да статии са по-добри:) Джевянин (беседа) 15:26, 3 юли 2014 (UTC).[отговор]

Наскоро преместих една статия, в която имаше дз вместо з, но се натъкнах на нова и видях, че е писана от теб. Та исках да попитам защо има такава практика zo/zu/ze/za да се транскрибира с д? От руски ли е взето това нещо? Защото в японския тези звуци нямат никакво д в тях. --Mortdefides 20:00, 12 юли 2014 (UTC)[отговор]

Имам спомен, че съм виждал някъде такава конвенция за транскрибиране на български, но сега не мога да възстановя източника (т.е. може и да греша). Тук има нещо в тази посока, а и Прон [3] почти сигурно го е чел някъде (може би в остарял източник).
А иначе фонемата изглежда се произнася в два варианта (з и дз) в зависимост от позицията в думата: en:Help:IPA for Japanese. --Спас Колев (беседа) 21:06, 12 юли 2014 (UTC)[отговор]
Не превеждам на български /досега не ми се е налагало в Берлин/ и не съм наясно с правила и правилчица, но като евентуален японолог /още във втори семестър/ съм с две ръце /както казваше дядо ми/ против тая мутация на транскрипцията. Японците нямат дз - звукът з може да не е точно нашенското си з, но определено не е дз. Ще рече... ако някой примерен мирянин изцеди бг Уики за знания относно Япония и в главата му влязат дз-тата, ще стане за смях на интернационално ниво. Така че е по-скоро съвет, нямам време вече отдавна да работя по Уики и затова и не се бъркам кой знае колко. Просто ми е жал за хората, които ще отидат при някого и ще кажат: "Гледал ли си "Угецу" на МиДзогучи?". Напълно ненужни усложнения, взимайки се предвид, че японският е крайно лесен от фонетична гледна точка. Поздрави, --Mortdefides 10:09, 13 юли 2014 (UTC)[отговор]
О, аз нямам никакви лични претенции по темата. Щом си наясно и смяташ, че е по-добре, направо мести, а аз ще го имам предвид занапред. --Спас Колев (беседа) 14:44, 13 юли 2014 (UTC)[отговор]

http://www.kubrat.in.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=58%3A2012-07-20-13-56-51&catid=4%3A2011-03-04-13-21-14&limitstart=2

Medical articles for integration![редактиране на кода]

Hi,

I saw you've previously worked on medical articles on the Bulgarian Wikipedia that have been translated from English. We are working hard to get more translations out there, and would be very happy if you wanted to help out integrate our finished translations. Take a look at the Translation Taskforce, and be sure to take part of the integration guides. Don't hesitate to help out, we need any help we can get! Also feel free to contact me here, or through mail or on my talk-page.

-- CFCF 🍌 (email) 13:42, 17 July 2014 (UTC)

Здравей. Искам създам всички числа за Уикипедия на България. Но няма инфобокс за число, имам молба да създадеш такъв инфобокс като на английска Уикипедия. Аз не умея, може Ти умееш затова питам Те;) Виж на пример моята статия: 33 (число). Джевянин (беседа) 19:24, 22 юли 2014 (UTC).[отговор]

Ще гледам да го преведа тези дни. --Спас Колев (беседа) 19:22, 26 юли 2014 (UTC)[отговор]
Супер:) Джевянин (беседа) 19:41, 26 юли 2014 (UTC).[отговор]
Преведох го с основните параметри. [4] В английската версия много неща се изчисляват автоматично, но е доста работа да се направи. --Спас Колев (беседа) 11:58, 28 юли 2014 (UTC)[отговор]
Разбирам Нк, много благодаря, ще допълним и тази темата на бг-уики. А още едно, дали да повтарям това, което е в инфобокса в текста на статия (отделен раздел „математика“)?:) И дали да пишем в статии за нп. (като в пояснения) M33, Реп. път 33, песен 33? Мисля, че това ненужно щом е в пояснение нали? Така какво да намира се в текста на статия за числа? Джевянин (беседа) 15:21, 28 юли 2014 (UTC).[отговор]
Прости, че все не давам мира, но съм точен и трябва съм със всичко сигурен:) Какво значи гръцката представка и латинската представка, какво да тук пищем? И ще умееш добавиш още само осмична бройна система? Да е двойна, осмична и шестнадесетна? И това всичко което още е не ясно:) Джевянин (беседа) 15:30, 28 юли 2014 (UTC).[отговор]
Добавих осмичното изписване в шаблона. --Спас Колев (беседа) 17:57, 28 юли 2014 (UTC)[отговор]
Мерси. А какво с друго, как мислиш? Джевянин (беседа) 07:33, 29 юли 2014 (UTC).[отговор]

Министерства на културата и образованието[редактиране на кода]

Здравей, може ли да ми отделиш малко време по следните две министерства. И така: реално погледнато имало ли е министерство на образованието и науката в миналото и ако не защо всички министри, които са изложени на сайта на МК изпълняващи длж. министри на народното просвещение са накачени под формата на статия уш като част от това министерство? Друго доста интересно, в протоколите на Политбюро на ЦК на БКП никъде не е споменато такова министерство, дори министерство на народното просвещение не срещнах. Навсякъде фигурира министерство на народната просвета, а в историята на сайта на МК не е записано по този начин. Във въпросната статия "Министерство на образованието и науката" не отговарят повечето от датите на изпълняващите длж. (можеш да направиш справка на сайта на МК), не знам откъде си гледал, когато си я създавал. В стенографски дневник от 11 декември 1947 г. е записан Кирил Драмалиев за мин. на народната просвета, а той дори не фигурира в сайта на МК. През 1952 г. същия е освободен от поста мин. на народната просвета от Политбюро. Та, има ли поне един останал документ, на министерски съвет или друга инстанция, който да дава точната информация. --DenisWasRight (беседа) 15:28, 29 юли 2014 (UTC)[отговор]

Май не разбирам въпросите. Много учреждения често сменят името си, но от това не следва, че трябва да се правят отделни статии за всеки период. А Кирил Драмалиев е министър на просветата от 1947 до 1952, какво общо има това с министерството на културата (ако това означава МК)? --Спас Колев (беседа) 18:17, 29 юли 2014 (UTC)[отговор]
Ми смятам, че министъра на народната просветата или на народното просвещение е част от министерството на културата до тогава, когато двете министерства се разделят (някъде през 1990-те–). Ако Кирил Драмалиев е министър на народната просветата, то той към кое министерство е? Никъде не го намирам. Също не разбирам какво правят тези министри в статията "Министерство на образованието и науката". Редно е да се преместят в тази на министерството на културата. В самия сайт на Министерство на образованието и науката информацияте хич я няма. Уверих се вече, че учрежденията често сменят името си, но от това има ли някакви запазени документи за евнт. справки? --DenisWasRight (беседа) 19:48, 29 юли 2014 (UTC)[отговор]
А, не, Министерството на просветата е по-старо, съществува от самото начало (1879). Сегашното Министерство на културата е част от него само през 1957-1963, 1987-1989 и 1992-1993, просто през останалото време има различни имена - описано е в самата статия. --Спас Колев (беседа) 20:13, 29 юли 2014 (UTC)[отговор]
Знам, прочетох вече. Просвета и просвещение са синоними, така че нямам значение как ще се изписват. Обаче министерството си е културно и образователно, само където не се казва така първноначално и щом министрите за изложени в сайта на Министерството на културата знащи има защо. Това на образованието и науката възниква в по-късен етап. Но друго се сетих, гледам имам създадена категория исторически министерства. Не е ли е по добре да се разделят, като всяко да наследява другото. Така статията няма да е пълна с десетки имена и таблици? --DenisWasRight (беседа) 21:55, 29 юли 2014 (UTC)[отговор]

Моля погледни, създадох тази статия. Как изглежда? Мисля, че това достатъчно, че пишене за 34, песен, 34, албум, 34, филм, 34, астероид, 34, танк и другито – това се намира във пояснения. Така би съм доволен, но намерих например: 4 (число), а там вместо инфобокс е стар шаблон.

Моля погледни на този шаблон, как мислиш да са там оше такави параметри като: Квадрат (алгебра) – непременно; арабски, римски цирфи (са) + бенгалски, греез, деванагари, иврит, китайски, кхмерски, персийски със урду, тайландски, тамислки= те всички алфабтично? Джевянин (беседа) 19:46, 29 юли 2014 (UTC).[отговор]

Защо не искаш ми отговориш? Щoм никой не иска да някой редактира, създава мултум нови но не правелни, лоши статии, който След това никой не иска да се определи или премахване на тези статии. Джевянин (беседа) 15:09, 30 юли 2014 (UTC). И изтрил ли моите наградки, съм разочарован. Джевянин (беседа) 15:12, 30 юли 2014 (UTC).[отговор]
Нищо не се губи: Потребител:Nk/Орнаменти. усмивка
За статиите - мисля, че можеш да преценяваш тези неща не по-зле от мен. --Спас Колев (беседа) 15:16, 30 юли 2014 (UTC)[отговор]
О радвам се много, тук ги скрил:P Но виждам, че малко си даваме звездички, факт това не е смисъл на Уикипедия, но поне симболично заслужаваш на много. Хех имам надежда, че добре преценя, както Ти:P Но само с едно не съм сигурен, този гръцка и латнска представка какво означва, какво да там пишем, Ти ли дал това във инфобокс, но не зная за какво е. Джевянин (беседа) 15:32, 30 юли 2014 (UTC).[отговор]
Оки вече познах какво е представка:P Но не зная какви са за число 34:P Джевянин (беседа) 17:34, 30 юли 2014 (UTC).[отговор]

Нк напраил ли нфобокс за което съм много благодарен, но все стоя без ход, чудйа се какво да пиша в параметър "просто число"? Дали да пиша само да (че е) или да пиша тази цифра? Джевянин (беседа) 17:51, 30 юли 2014 (UTC).[отговор]

И аз не съм сигурен - имаше го в английския шаблон и просто го преведох. --Спас Колев (беседа) 17:54, 30 юли 2014 (UTC)[отговор]
Разбирам, ще опитвам открия:) Оф виж напишах чудйа вместо чудя:P Джевянин (беседа) 18:07, 30 юли 2014 (UTC).[отговор]

Не зная до какво е просто число и бройна система в инфобокс, затова предлагам Ти, изтри тези два параметръри; мисля, че това нещо добавя се автоматично на английската Уикипедия. Аз не ще изпозлвам с тези две параметъри. Исках само махна но не умея, не познавам как работи редактиране на изфобокси:P Джевянин (беседа) 18:13, 30 юли 2014 (UTC).[отговор]

Не е нужно да ги използващ - просто ги остави без стойност. --Спас Колев (беседа) 18:19, 30 юли 2014 (UTC)[отговор]
Добре, разбирам. Джевянин (беседа) 18:21, 30 юли 2014 (UTC).[отговор]

Шаблон:Язовир инфо[редактиране на кода]

Здравей! В статиите с тоя шаблон не се показват координатите в режим на четене. Имаш ли идея какво става и как да се оправи? --Elkost (беседа) 06:20, 30 юли 2014 (UTC)[отговор]

Мисля, че го оправих. --Спас Колев (беседа) 14:20, 30 юли 2014 (UTC)[отговор]
Благодаря много: виждат се вече! --Elkost (беседа) 17:41, 30 юли 2014 (UTC)[отговор]

Привет! Може ли да качиш тази снимка в Комънс, че честно казано се затруднявам с тези прехвърляния? --Izvora (беседа) 12:45, 31 юли 2014 (UTC)[отговор]

✔Готово Готово Спас Колев (беседа) 12:52, 31 юли 2014 (UTC)[отговор]