ФК „Литекс“: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
{{Футболен отбор |
{{Футболен отбор |
име на отбора = Литекс |
име на отбора = Литекс |
герб = [[Картинка:Litex.png|150px]]- |
герб = [[Картинка:Liteks.png|200px]]- |
име на отбора = "ПФК Литекс" Ловеч |
име на отбора = "ПФК Литекс" Ловеч |
прозвище = Люляците, Оранжевите|
прозвище = Люляците, Оранжевите|

Версия от 14:38, 19 януари 2007

"ПФК Литекс" Ловеч
Файл:Liteks.png-
Емблема на футболния клуб
ПрозвищеЛюляците, Оранжевите
Основан1921
ДържаваБългария
СтадионЛовеч
Капацитет7000
ПрезидентАнгел Бончев
Старши треньорЛюпко Петрович
Първенство"А" ПФГ
2005-063-ти
Екипи и цветове
Домакин
Гост
ФК „Литекс“ в Общомедия
Файл:Litex-1.gif
Екип Домакин на Литекс за сезон 2005-2006
Файл:Litex-2.gif
Екип Гостуващ на Литекс за сезон 2005-2006

Литекс е български футболен отбор от Ловеч. През сезон 2006/07 той се състезава в българската Висша лига. Играе своите мачове на градски стадион „Ловеч“ (капацитет 7 000 седящи места, с електрическо осветление, покриващ изискванията на УЕФА за провеждане на международни мачове).

История

Отборът е създаден през 1921 година под името „Хисаря“, като през годините сменя множество имена, задържайки се най-дълго под името "Кърпачев" (прието за официално наименование на клуба през 1957), докато не бива прекръстен на ФК „Осъм“ през 1979 година. Под това име се подвизава неотменно в „Б“ група на България (общо 31 години с едно прекъсване през сезона 1973/74, когато е изваден поради открита "черна каса"), като на няколко пъти е съвсем близо до промоция в елита. Това все пак се случва през 1994 година под името „ЛЕКС“ (фирмата-спонсор на отбора по това време), завършвайки на първо място в „Б“ група. В елитната дивизия се подвизава две години под имената „ЛЕКС“ и „Ловеч“, като постига няколко успеха (победа над ЦСКА 1:0, равенство с „Левски“ в Ловеч 1:1, след като Димчо Беляков от „Ловеч“ открива резултата, победа над бъдещият шампион „Славия“ 1:0).

Най-доброто класиране на отбора през сезона 1994/95 е 11-то място, преди отново да изпадне в „Б“ група следващия сезон. Това е и преломният момент в историята на ловешкият футбол. Петролният меценат Гриша Ганчев взима отбора под опеката си и го преименува на „Литекс“ (на името на фирмата си „Литекс Комерс“). След почти пълна замяна на футболистите в отбора (един от най-забележимите трансфери е привличането на капитана на действащия шампион на България Славия Стефан Колев), „Литекс“ печели безапелационно първото място в „Б“ група на над 10 точки пред вторият и отново се завръща сред елитните клубове. В престоя си в „Б“ група Литекс побеждава последователно ЦСКА в контрола с 2:0, Славия за Купата на лигата (3:0 и 1:3 и класиране напред), „Нефтохимик“ в Бургас с 2:1 за Купата на България и Левски в Ловеч с 2:0 (следва отпадане след скандален мач в София, завършил 1:4 с гол в 98-мата минута).

В „А“ група Литекс веднага печели първата си шампионска титла, завършвайки с 5 точки преднина пред Левски, а за купата отново е скандално отсранен след победа 3:1 над ЦСКА на Армията и служебна загуба 0:3 заради нередовна картотека на Радостин Кишишев. Заради скандалът с Кишишев и внесена жалба от ръководството на Левски (София), от актива на Литекс са отнети 2 точки (служебни загуби в мачовете с Левски (София) и Левски (Кюстендил) съответно 1:1 и 0:0). Постижението на Литекс е прецедент във футболната история в световен мащаб, като подобно нещо са постигнали само още няколко отбора, а в България е без еквивалент до момента. Любопитен факт е, че немският отбор Кайзерслаутерн успява да стори същото (ставайки шампион веднага след като се е класирал в първа Бундеслига) в същия сезон. Полузащитникът на ловешкия тим Стойчо Стоилов е удостоен с приза за най-добър играч в "А" група. На полусезона нападателят на оранжевите Стефан Юруков води голмайсторската ранглиста в "А" група с 13 попадения, но е продаден на турския Газиантепспор заедно с Димчо Беляков.

Дебютът на Литекс в европейските клубни турнири също страртира успешно, отстранявайки шведския Халмщад в първи квалификационен кръг за Шампионската лига след победа 2:0 в първия мач в Ловеч (който се явява и първа официална международна среща за клуба в неговата история, а първият еврогол е дело на албанския нападател Албан Буши) и загуба 1:2 в ответния сблъсък с решаващ гол на резервата Стефан Юруков. Във втория кръг неопитността на ловешките футболисти в международни мачове си казва думата и Литекс е лесно отстранен от руския гранд Спартак Москва.

Следващият сезон Литекс дублира успеха си в българското първенство ставайки шампион за втори пореден път, с което става и единсвеният провинциален отбор, направил подобно нещо. Достига и до финал за Купата, загубен от ЦСКА с 0:1. Димчо Беляков става голмайстор на "А" група с 21 отбелязани гола, а за най-добър играч е обявен албанският халф на ловчалии Алтин Хаджи, заедно с нападателя на Левски Георги Бачев.

В актива си Литекс има още две купи на България - 2001 (победа на финала над Велбъжд с 1:0 в продължението, след като по пътя са отсранени последователно ЦСКА и Левски с обща голова разлика 7:2 от четирите мача) и 2004 (победа от дузпи над ЦСКА след 2:2 в редовното време и изгонен футболист на ловчалии в 41-та минута, по пътя е отстранен бъдещият шампион на България Локомотив Пловдив). Ловешкият клуб нанася и най-голямата загуба на ЦСКА в историята на българския футбол — 8:0 на 29 ноември 1998 в Ловеч.

Най-голямото постижение на Литекс в евротурнирите до момента е достигане до III кръг на Купата на УЕФА през есента на 2001, отстранявайки три отбора по пътя си. В същият турнир Литекс става първият български отбор постигнал победа над немски тим в Германия (2:0 над Унион Берлин с голове на Атанас Борносузов и Марин Петров). Най-голямата си победа в европейски клубен турнир до момента Литекс постига в мач-реванш от предварителния кръг за Купата на УЕФА срещу босненския Железничар, побеждавайки го в Ловеч със 7:0 на 26 август 2004 година и класирайки се напред с общ резултат 9:1.

Академия "Литекс"

През лятото на 2005 година управата на клуба начело с финансовия благодетел Гриша Ганчев стартира мащабен проект за създаване и поддържане на солидна детскоюношеска школа, наречена Академия Литекс, която по подобие на големите западни клубове да захранва отбора със собствени кадри. За инициативата спомагат и чуждестранни специалисти от школата на френския клуб Оксер, с който Литекс сключва договорка за съвместна работа. На приемния изпит се явяват над 300 деца на различна възраст и от всички краища на България, чиято задача е да впечатлят наблюдаващата ги комисия, начело със старши треньора на Литекс Люпко Петрович, отговорниците за детскоюношеската школа, водена от бившия играч на клуба Драголюб Симонович и двама представители на Оксер. Избрани са стотина от младите футболисти, които се настаняват в пригодени за целта пансиони (най-вече в квартал "Здравец"). От началото на сезон 2006/2007 към треньорския щаб в Академия Литекс се присъедини и холандския специалист Ян Деркс (допреди това работил в школата на Левски София).

Визитка

  • Пълно наименование: ПФК Литекс Ловеч АД
  • Град: Ловеч
  • Създаден: 1921
  • Прякори: „оранжевите“, „люляците“
  • Стадион: „Ловеч“ (7 000 седящи места)
  • Президент: Ангел Бончев
  • Главен мениджър: Стойчо Стоилов
  • Спонсор: Гриша Ганчев („Литекс Комерс“)
  • Старши треньор: Люпко Петрович (Сърбия)
  • Помощник-треньори: Златомир Загорчич, Георги Дерменджиев, Здравко Букарица, Слободан Пайович
  • Екипировка: Adidas

Участия в Европейските клубни турнири

  • Шампионска лига: 8 мача, 4 победи, 0 равен, 4 загуби, голова разлика 15:18
  • Купа на УЕФА: 30 мача, 12 победи, 7 равни, 11 загуби, голова разлика 40:32
  • Общо: 38 мача, 16 победи, 7 равни, 15 загуби, голова разлика 55:50

Успехи

Настоящ състав

Играч Позиция Предишен клуб
Вратари
1 Файл:Flag Bul.png Витомир Вутов Вратар Локо Мездра
12 Файл:Flag Bul.png Тодор Тодоров Вратар Белите орли
78 Файл:Flag Bul.png Йордан Господинов Вратар Пансерайкос
Защитници
2 Файл:Знаме Република Македония.png Роберт Попов Десен бек Беласица Струмица
3 Файл:Flag Bul.png Живко Желев Централен защитник Олимпик Тетевен
4 Алехандро Сичеро Централен защитник Национал Монтевидео
5 Файл:Flag Bul.png Михаил Венков Ляв бек Белите орли
6 Файл:Flag Bul.png Росен Кирилов Централен защитник Аданаспор
20 Файл:Flag Bul.png Иван Бандаловски Десен бек Фейенорд
22 Файл:Flag Bul.png Пламен Николов Централен защитник Спартак пл
29 Файл:Flag Bul.png Петър Занев Ляв бек Пирин
33 Джемал Берберович Десен бек/халф ФК Сараево
Полузащитници
7 Файл:Flag Bul.png Станислав Генчев Десен халф Левски
10 Сандриньо Атакуващ халф Жувентуд
16 Файл:Flag Bul.png Станислав Манолев Ляв халф Македонска слава
21 Владан Груич Дефанзивен халф Алания
23 Небойша Йеленкович Дефанзивен халф Обилич
24 Файл:Flag Bul.png Петър Златинов Ляв халф Динамо Минск
28 Файл:Flag Bul.png Тодор Паланков Дефанзивен халф Видима Раковски
32 Файл:Flag Bul.png Ивелин Попов Десен халф Фейенорд
Нападатели
9 Бето Централен нападател Сантос
11 Уелингтън Дясно крило Атлетико П
14 Тайс Слуйтер Ляво крило Хераклес Алмело
19 Файл:Flag Bul.png Борислав Хазуров Централен нападател Пирин
25 Александър Родич Централен нападател Коджаелиспор

Известни футболисти, излезли от ловешката школа

Треньори - в новата история на клуба

Национални състезатели, играещи или играли в отбора

* Заб.: В списъка са включени само играчи, които са/са били активни национали в мъжките гарнитури на страните си по време на престоя си в Литекс.

Трансферни удари

Продажби зад граница

Външни препратки