Начална страница: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Luchibsl1 (беседа | приноси)
Редакция без резюме
м Iliev премести страница „Потребител:Luchibsl1/Начална страница“ като „Уикипедия:Начална страница/staging“: https://bg.wikipedia.org/w/index.php?diff=7807363&oldid=7807331
(Няма разлика)

Версия от 18:27, 3 март 2017

Статия на седмицата

Замъкът е вид сграда или комплекс от сгради с укрепителни и отбранителни функции, строена по време на Средновековието в Европа и Близкия Изток от европейската аристокрация. Въпреки че съществуват различни мнения за основното предназначение на замъците, те най-често са частни укрепени резиденции на феодали или благородници. Могат да бъдат ръзлични постройки от фортове, разположени на хълм, до провинциални имения. За периода от 900 години, през който са строени, те приемат най-различни форми с разнообразни допълнения. Въпреки това някои части като крепостните стени и бойниците остават техни основни особености, които се срещат много често сред тях.

Градските замъци, упражняващи контрол над областта непосредствено около тях, са пригодени за отбрана, но осигуряват и основата за нападение. Освен най-честото им военно приложение, замъците могат да бъдат административни центрове или символи на властта, които да подчертават и узаконяват социалния статут на владетеля. Провинциалните често се намират в близост до архитектурни или природни особености, които са от съществено значение за общността, например мелници или плодородна земя. Вижте още »

Знаете ли

Стани редактор на Уикипедия

Уикипедия е свободна енциклопедия, която всеки може да редактира, развива и обогатява. Ако не знаете откъде да започнете, препоръчваме ви да прочетете помощната страница.

Ако не сте сигурни как да започнете нова статия – опитайте помощта на нашия Вълшебник!

Картинка на деня


Изригване на гейзера „Олд Фейтфул“ в Йелоустоун, Съединените американски щати

На 16 април през…

  • 1862 г. – Васил Левски (на снимката) взема участие в боевете на Първата българска легия с местния турски гарнизон в Белград. Проявява голяма храброст и ловкост, заради което получава прозвището Левски. След този той активно участва в национално-освободителното движение.
Прелюдията към 1 акт на Кармен
Подписване на Санстефанския мирен договор
Подписване на Санстефанския мирен договор

Сродни проекти

If you don't speak Bulgarian, please visit our embassy.