Пресвето сърце Исусово (Раковски): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(Няма разлика)

Версия от 01:19, 6 март 2017

„Пресвето Сърце Исусово“
42.2889° с. ш. 24.9683° и. д.
„Пресвето Сърце Исусово“
Местоположение в Раковски
Вид на храмаримокатолическа църква
Страна България
Населено мястоРаковски
РелигияРимокатолицизъм
ЕпархияСофийско-пловдивска
Изграждане1930 – 1931 г.
Статутдействащ храм
Сайтcatholic-rk.com
„Пресвето Сърце Исусово“ в Общомедия

„Пресвето сърце Исусово“ е християнска църква в град Раковски, България, част от Софийско-пловдивската епархия на Римокатолическата църква. Църквата е енорийски храм на квартал Генерал-Николаево (Калъчли).

История

Преди XIX век

След покръстване на павликяните в Пловдивско през XVII век, първите католически храмове са изграждани от глина – плетени стени, измазани с кал и груба слама.[1] През 1643 година католическият мисионер Яков Хомодей (Яков Божков) пристига в Калъчлий и построява първата католическа църква в селото от дърво и слама. Епископ Петър Богдан, посещава селото на 21 ноември 1646 г. за освещаване на новата църква (и остава в селото за три дена), е записал, че католическото население е наброявало вече 500 души, главно преселници от Никополско.

XIX век

След назначаване на Андреа Канова за апостолически наместник на Софийско-Пловдивската епархия в средата на 19 век, той построява тухлени храмове във всички католически села.[2] През 1857 г. в Калъчлии е изградена първата църква с масивен градеж.[3] След Освобождението на България много жителите на селото, които са работели по турските чифлици, се прибират да живеят постоянно в селото. Така скоро-построената църква се оказва тясна.

През 1886 г. отец Самуил Нутини започва за събира помощи за нова църква. Kнягиня Климентина и цар Фердинанд участват със собствени средства. Отец Нутини предприема обиколка в Австрия и Италия където успял да събере значителни за времето си средства. Населението на околните католически и православни села също участвали с волни помощи. Стоежът на нова църква започва през 1891 г. Сградата е била проектирана от италианеца Визети. Изградена е за 18 месеца. Тя е осветена на 4 октомври 1892 г. – празника на св. Франциск от Асизи от епископ Роберто Менини. Храмът е наречен „Пресвето Сърце Исусово“. През 1893 – 1894 г. брат Елиджио от Бавария – художник и дърворезбар – изработва главния и два странични олтара и амвона.[4]

След посещение на видния български учен д-р Любомир Милетич в селото в края на XIX век, той пише, че „На влизане в село Калъчи силно впечатление прави на пътника грамадната и прекрасна черква, сигурно най-голямата и най-хубавата между всички селски черкви на целия Балкански полуостров. Която е направена в готическо-византийски стил и е дълга 50 и широка 18.5 метра.“[5] Храмовете от този период са били еднокамбанарийни, украсени с колони, куполи, скулптури и живописни цветови икони изрисуване по стените.

XX век

През 1905 година отец Климент Джундрин полага основите на нова камбанария с основи 4 на 4 метра и височина 30.5 метра по проект на архитект Мариано Пернигони. Доставени са две нови камбани – една голяма с тон сол и една малка с тон ми.

Чирпанското земетресение през април 1928 разрушава храмовете в пловдивските католически села. В годините след земетресението до освещаване на новите църкви, частни плевници са оборудвани и използвани за църковни служби.

Строежът на новата църква започва през 1930 година заедно с храмовете на съседните католически села – „Свети Архангел Михаил“ в Балтаджи и „Непорочно Зачатие Богородично“ в Алифаково. Главна заслуга за това има апостолическият делегат в България Анджело Ронкали. Населението на Калъчли – около 4000 души участва с доброволен труд. Всички волски и конски коли са били използвани за пренасяне на строителни материали.[6]

„Пресвето сърце Исусово“ и „Свети Архангел Михаил“ са изработени по един и същ проект. Проектът е за катедрали с дължина 73 m и ширина 24 m. Височината на камбанариите е 41 m. Има легенди, че строителите на „Пресвето сърце Исусово“ са наддали с една тухла (6,5 cm) сградата и така този храм надминава другия. За другия храм строителите пък твърдят, че са използвали повече хоросан. Сградите са трикорабни базилики побиращи около 2000 богомолци всяка, с по две квадратни камбанарии. Те са проективани от архитект Камен Петков. Задачата да построи църквите в град Раковски арх. Петков получава след като спечелва конкурс между няколко български и италиански архитекти. Журирането се извършва във Ватикана.

Твърди се, че двете катедрали-близначки в град Раковски са вторите по големина католически храмове на Балканския полуостров.[7]

„Пресвето сърце Исусово“ е осветен на 20 декември 1931 г.

XXI век

Църквата е основно ремонтирана в началото на XXI век. В подземието на „Пресвето сърце Исусово“ е събрана експозиция от предмети свързани с миналото на град Раковски и католицизма в България[8]

Храмов празник – първи петък след осмината на Тяло Христово.

Бележки

  1. Димитров Б., Миналото на град Раковски, София, 1989 г.
  2. Елдъров С, Католиците в България (1878 – 1989). Историческо изследване. София, 2002 г.
  3. „Истина-Veritas“ – католически вестник, бр. 7, юли 2011.
  4. Католически календар „Св. Кирил и Методи“, 1929 г.
  5. д-р Любомир Милетич, Нашите павликяни, 1904 г.
  6. Чапански, Н., „Живото наследство на община Раковски“, 2014, ISBN 978-954-92778-3-8.
  7. ((bg)) Справочник България/Град Раковски
  8. ((bg))Официалният уебсайт на църква „Пресвето Сърце Исусово“