Истина (католически вестник): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
мРедакция без резюме
Файлът „Istina_-_Catholic_Newspaper.jpg“ е изтрит от Общомедия от потребител Jcb поради: per c:Commons:Deletion requests/Files uploaded by Isip westboro.
Ред 3: Ред 3:
| Име на български = „Истина“
| Име на български = „Истина“
| Име в оригинал =
| Име в оригинал =
| Изображение = Istina - Catholic Newspaper.jpg
| Изображение =
| Обяснение = вестник
| Обяснение = вестник
| Вид = седмичник
| Вид = седмичник

Версия от 01:18, 17 март 2017

Вижте пояснителната страница за други значения на Истина.

„Истина“
Информация
Видседмичник
Начало1924 г.
Край1949 г.
Главен редакторотец д-р Дамян Гюлов,
П. П. Иковски
Езикбългарски
Политическикатолически
Тираж5 000 - 7 000 бр.

„Истина“ е български вестник, седмично издание на Католическата църква в България, излизало през периода 1924 – 1949 г. Има значима роля на обединяването на католиците в България през XX век.

История

За разпространението на своите идеи католиците в България в края на XIX и началото на XX век създават няколко периодични издания и годишни календари. Повечето от тези издания целят да информират местните енории. През август 1921 г. се състоява учредителният конгрес на Комитета „Добър печат“ към Католическата църква в България. На този конгрес е взето решение да се създаде книжовност, която да противопостави християнските идеи на нахлуващите и установяващите се в сферата на културата и политиката идеи на комунизма, фашизма и атеизма. Сред основните разисквани въпроси на конгреса е този за създаването на католически вестник.

Първият брой на вестник „Истина“ излиза на 8 май 1924 г. Отец д-р Дамян Гюлов е сред основателите и редакторите на вестника. Гюлов полага големи усилия и минава през много препятствия, за да осигури абонати от цялата страна в размирното време след Деветоюнския преврат и последвалите го Юнско и Септемврийско въстание. Неговата обиколка по енориите в страната, свързана с популяризиране на вестника, е тълкувана като политическа акция.

Вестник „Истина“ не се продава по будките за вестници, а се разпространява само чрез абонамент. Излиза дълги години в тираж между 5 и 7 хиляди броя. Той е първата възможност сред българските католици за публична комуникация в национален мащаб[1].

По време Втората световна война редакционният екип на „Истина“ e евакуиран в Житница и Калояново заради бомбардировките на София. Политическият трус, последвал след завземантое на властта от Отечествения фронт през септември 1944 г., внася неяснота в бъдещето на католическата църква. В стремежа си да се адаптира към новата реалност редакцията на вестника е преместена в Пловдив. През октомври 1944 г. е отбелязан юбилей – хилядният брой на вестника. След кратко залитане в подкрепа на новата власт, вестник „Истина“ се опитва да следва линия на аполитичност, но никога не остава безучастен в случаите, когато се засягат правата и интересите на Католическата църква[2].

На 15 юли 1949 г. вестник „Истина“ престава да излиза. Фортунат Бакалски e последният му редактор.

През 1991 г. започва да излиза вестник „Истина - Veritas“, официален орган на Епископската конференция на Католическата църква в България, който се явява един от продължителите на идеите на вестник „Истина“.

Вижте също

Бележки