Св. св. Константин и Елена (Одрин): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
BotNinja (беседа | приноси)
м без right/дясно в картинки (x1)
м Мико премести страницата Свети Константин и Елена (Одрин) като Св. св. Константин и Елена (Одрин) (върху пренасочване)
(Няма разлика)

Версия от 11:05, 17 март 2017

Западната фасада на храма

Църквата „Св. св. Константин и Елена“ е една от двете български православни църкви в Одрин, Турция.

Местоположение

Църквата се намира в югоизточната част на Одрин в махалата „Абдурахман“ (на тур.: Abdurrahman Mahallesi), квартал „Киришхане“ (на тур.: Kirişhane), на ул. „Йешилджи джамъ сокак“ (на тур.: Yeşilcı Camı sokak), пряка на бул. „Узун Калдаръм“ (на тур.: Uzun Kaldırım caddesi). В непосредствена близост река Тунджа се влива в река Марица.

История

Църквата „Св. св. Константин и Елена“ е построена е през 1869 г. за по-малко от седем месеца и е ярко свидетелство за православната архитектура от онова време.

Представлява трикорабна псевдобазилика, изградена със смесена каменно-тухлена зидария на гевгирена конструкция, с два реда колони, дървени тавани и интериорни елементи от дървена пластика. 70 икони са били монтирани на иконостаса.

На западната ѝ фасада е поставена паметна плоча, която гласи:

За слава на Едносъщната, Животворяща и Неразделна Троица Отца, Сина и Светия дух с благоволението на негово императорско величество султан Абдул Азис хан започна да се изгражда този храм… на 3 март 1869, а беше завършен на 25 септември същата година… с дарения на българското джелепско народно общество в Одрин.

Изследване на архитект Николай Тулешков показва, че църквата е построена от българи, преселили се от Тракия и Западна Македония в село Булгаркьой, Кешанско в Беломорска Тракия, днес в Турция. Главен майстор е бил Константин Казака.

Църквата е изцяло реставрирана в 2008 г. със средства на българската държава, на общини и фондации от България и много дарения от обикновени българи.

През 2010 г. в двора на църквата е открит паметник на екзарх Антим I.[1]

Вижте също

Източници

Бележки