Електростатичен генератор: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
BotNinja (беседа | приноси)
м без right/дясно в картинки (x1)
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
[[File:Wimshurst.jpg|thumb|250px|Демонстрационен електростатичен генератор с две лайденски стъкленици]]
[[File:Wimshurst.jpg|thumb|250px|Демонстрационен електростатичен генератор с две лайденски стъкленици]]
'''Електростатичният генератор''' е [[машина|механично устройство]], което създава [[статично електричество]] или електричество с [[висок волтаж]] и малък [[постоянен ток]]. За създаването на електростатичен [[електрически заряд|заряд]] генераторите използват [[триене]] или [[:електростатична индукция]]. В миналото са използвани за стерилизация на храна или в рентгенови тръби, но в наши дни служат главно за демонстрационни цели. Обикновено не може да се усети електричеството, но ако някой ви докосне докато сте докоснали генератора, силно електричество ще мине през вас и този, който сте докоснали. Внимавайте! Опасно е!
'''Електростатичният генератор''' е [[машина|механично устройство]], което създава [[статично електричество]] или електричество с [[висок волтаж]] и малък [[постоянен ток]]. За създаването на електростатичен [[електрически заряд|заряд]] генераторите използват [[триене]] или [[:електростатична индукция]]. В миналото са използвани за стерилизация на храна или в рентгенови тръби, но в наши дни служат главно за демонстрационни цели. Обикновено не може да се усети електричеството, но ако някой ви докосне докато сте докоснали генератора, силно електричество ще мине през вас и този, който сте докоснали. Внимавайте! Опасно е! "Инфлуентната машина представлява значително по- сложен , но и по – ефективен генератор за високо напрежение , при който се използва електростатичната индукция , т. е. възбуждането на противоположни заряди от разстояния . Тя е изобретена и усъвършенствана от Уимсхърст , Холц и Тьоплер през 1865- 1867 г. Някои от основните елементи , дискове , четки , колектори , са идентични с тези на електростатичната машина , но има и съществени разлики . Вместо един тук се използват два диска от стъкло или ебонит , с равномерно разпределени сектори от алуминиево фолио. Дисковете се въртят в противоположни посоки . Мостовете в1в2 и в3в4 / от другата страна / , завършващи в двата края с метални четки , свързват противоположни точки по диаметрите на двата диска и са заземени .Електрически заряд , възникнал в единия диск , индуцира в срещулежащо фолио на другия диск противоположен заряд ,който се предава на моста . В двата края на моста възникват противоположни товари .Чрез своите четки мостът контактува с диска и предава товарите на неговата повърхност . При насрещното движение на секторите индуцираните товари се увеличават . Противоположните товари се събират непрекъснатата от четките М / положителни / и М прим / отрицателни / и се отвеждат в две лайденски стъкленици / кондензатори / .Двата диска действат по аналогичен начин . Напрежението се регулира чрез изменение на разстоянието между двете метални сфери , където се получават искри"



{{електротехника-мъниче}}
{{електротехника-мъниче}}

Версия от 17:16, 21 март 2017

Демонстрационен електростатичен генератор с две лайденски стъкленици

Електростатичният генератор е механично устройство, което създава статично електричество или електричество с висок волтаж и малък постоянен ток. За създаването на електростатичен заряд генераторите използват триене или електростатична индукция. В миналото са използвани за стерилизация на храна или в рентгенови тръби, но в наши дни служат главно за демонстрационни цели. Обикновено не може да се усети електричеството, но ако някой ви докосне докато сте докоснали генератора, силно електричество ще мине през вас и този, който сте докоснали. Внимавайте! Опасно е! "Инфлуентната машина представлява значително по- сложен , но и по – ефективен генератор за високо напрежение , при който се използва електростатичната индукция , т. е. възбуждането на противоположни заряди от разстояния . Тя е изобретена и усъвършенствана от Уимсхърст , Холц и Тьоплер през 1865- 1867 г. Някои от основните елементи , дискове , четки , колектори , са идентични с тези на електростатичната машина , но има и съществени разлики . Вместо един тук се използват два диска от стъкло или ебонит , с равномерно разпределени сектори от алуминиево фолио. Дисковете се въртят в противоположни посоки . Мостовете в1в2 и в3в4 / от другата страна / , завършващи в двата края с метални четки , свързват противоположни точки по диаметрите на двата диска и са заземени .Електрически заряд , възникнал в единия диск , индуцира в срещулежащо фолио на другия диск противоположен заряд ,който се предава на моста . В двата края на моста възникват противоположни товари .Чрез своите четки мостът контактува с диска и предава товарите на неговата повърхност . При насрещното движение на секторите индуцираните товари се увеличават . Противоположните товари се събират непрекъснатата от четките М / положителни / и М прим / отрицателни / и се отвеждат в две лайденски стъкленици / кондензатори / .Двата диска действат по аналогичен начин . Напрежението се регулира чрез изменение на разстоянието между двете метални сфери , където се получават искри"


Шаблон:Електротехника-мъниче