Колон (Панама): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
== Други ==
м robot Adding: ja:コロン (パナマ)
Ред 26: Ред 26:
[[es:Ciudad de Colón (Panamá)]]
[[es:Ciudad de Colón (Panamá)]]
[[it:Colón (Panamá)]]
[[it:Colón (Panamá)]]
[[ja:コロン (パナマ)]]
[[no:Colón (Panama)]]
[[no:Colón (Panama)]]
[[pl:Colón (miasto)]]
[[pl:Colón (miasto)]]

Версия от 18:30, 24 януари 2007

Колон, 2000г.

Колон е пристанищен град, вторият по големина в Панама, разположен на брега на Карибско море. Население 204 000 (2000). Близо е до панамския канал. Административен център на област Колон.

Основан е през 1850 като гарово селище на панамската жп линия. Отначало американската общност нарича града Аспинуол (Aspinwall), но испанската го назовава Колон в чест на Христофор Колумб.

Голяма част от града е опожарена през 1895 по време на гражданска война в Колумбия. През 1915 се разгаря нов голям пожар.

През 1900 населението на града наброява 3000 човека. След построяването на панамския канал (1914) то бързо се увеличава и през 1920 достига 31 203 души. През 1953 става свободна търговска зона. От края на 60-те години на 20 век икономиката на града се срива.

Други

Източници

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Colón, Panama в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

Моля, добавете oldid номера на версията, от която е направен преводът!

Външни препратки