Станислава Караиванова: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Етикети: Редакция чрез мобилно устройство Редакция чрез мобилно приложение
Редакция без резюме
Ред 7: Ред 7:
| починал-място = [[София]], [[Царство България]]
| починал-място = [[София]], [[Царство България]]
}}
}}
'''Станислава Петрова Караиванова-Балканова'''<ref>Миладинова-Алексиева, Царевна. Епоха, земя и хора, Издателство на Отечествения фронт, 1985, стр. 351.</ref> е [[българи|българска]] просветна деятелка от късното [[Българско възраждане]] в [[Македония (област)|Македония]]. Участничка в „[[Българска зора]]“.
'''Станислава Петкова Караиванова-Балканова'''<ref>Миладинова-Алексиева, Царевна. Епоха, земя и хора, Издателство на Отечествения фронт, 1985, стр. 351.</ref> е [[българи|българска]] просветна деятелка от късното [[Българско възраждане]] в [[Македония (област)|Македония]]. Участничка в „[[Българска зора]]“.


==Биография==
==Биография==

Версия от 20:03, 26 април 2017

Станислава Караиванова
българска просветна деятелка

Родена
Починала
1926 г. (68 г.)
Семейство
МайкаНеделя Петкова
Други родниниВасил Левски (братовчед)

Станислава Петкова Караиванова-Балканова[1] е българска просветна деятелка от късното Българско възраждане в Македония. Участничка в „Българска зора“.

Биография

Родена е в град Сопот, тогава в Османската империя, днес в България. Дъщеря е на прочутата учителка Неделя Петкова и е братовчедка на Васил Левски по майчина линия. В 1872 година става първата българска учителка в Битоля.[2] Преподава в дома си първоначално на 102 момичета, които постепенно се увеличават. Привлича много от арумъните в града да застанат на българска страна в спора с Цариградската патриаршия. Поради интриги на гъркомани в града се затваря училището и Станислава Караиванова се мести да преподава заедно с майка си в Охрид. Учителства също така във Воден (1870-1873),[3] след това в Солун и в Крива паланка (1878).[4] Заедно с майка си ушива и извезва знамето за четата на Димитър Беровски, организатор на Разловското въстание. Съчинява и песен за него през 1876 година, която му предава в писмен вид преди началото на въстанието. В нея се пее:

Я дойди при мене, българке.

Ела след мен, сестричке.

Облечи бела премена

да идем в гора зелена.[5].

След Освобождението работи като учителка в Девическото класно училище в Кюстендил. Развива дейност за набиране на средства и подпомагане бежанците от Македония, преселили се след 1878 година в Кюстендил и околията. След Освобождението работи като телеграфистка в Цариброд.[6]

Източници

Бележки

  1. Миладинова-Алексиева, Царевна. Епоха, земя и хора, Издателство на Отечествения фронт, 1985, стр. 351.
  2. Петкова, Неделя. „Спомени“. София, 1987. стр. 24.
  3. Кирил патриарх Български. Българската екзархия в Одринско и Македония след Освободителната война 1877-1878. Том първи, книга втора, стр. 35.
  4. Албум-алманах „Македония“, София, 1931.
  5. Илюстрация Илинден, бр.132, стр.9
  6. Енциклопедия България, том 3, Издателство на БАН, София, 1982.