Хърватска пролет: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Добавяне на Категория:Политика на Хърватия, ползвайки HotCat
Редакция без резюме
Етикети: Редакция чрез мобилно устройство Редакция чрез мобилно приложение
Ред 1: Ред 1:
'''Хърватската пролет''' ({{lang-hr|Hrvatsko proljeće}}) е название на политическо движение, възникнало в края на [[1960|60-те]] и началото на [[1970|70-те години]] на [[20 век]] в Социалистическа република Хърватско. Целта на движението е запазване на хърватската национална идентичност в рамките на [[СФРЮ|Титова Югославия]] и постигане на повече автономия за Хърватско. Настоява се за признаване на отделен [[хърватски език]] и култура, а не за общ [[сърбохърватски език]].
'''Хърватската пролет''' ({{lang-hr|Hrvatsko proljeće}}) е название на политическо движение, възникнало в края на [[1960|60-те]] и началото на [[1970|70-те години]] на [[20 век]] в Социалистическа република Хърватия . Целта на движението е запазване на хърватската национална идентичност в рамките на [[СФРЮ|Титова Югославия]] и постигане на повече автономия за Хърватия. Настоява се за признаване на отделен [[хърватски език]] и култура, а не за общ [[сърбохърватски език]].


Движението възниква в средите на хърватските интелектуалци и е силно подкрепено от студентството. Хърватската комунистическа партия също не остава настрани, като иска по-голяма финансова и политическа децентрализация в рамките на [[Югославия]].
Движението възниква в средите на хърватските интелектуалци и е силно подкрепено от студентството. Хърватската комунистическа партия също не остава настрани, като иска по-голяма финансова и политическа децентрализация в рамките на [[Югославия]].


Тогавашното югославско правителство разглежда ''хърватската пролет'' като един вид възраждане на хърватския фашизъм от времето на [[Втора световна война|Втората световна война]]. Движението е наречено от официалните белградски среди "националистическа контрареволюция". Много от студентите, участвали в демонстрациите в подкрепа на това движение, са арестувани през [[1971]] г. и осъдени на дългогодишен затвор. Ръководството на ХКП е сменено, а доста интелектуалци са уволнени.
Тогавашното югославско правителство разглежда ''хърватската пролет'' като един вид възраждане на хърватския фашизъм от времето на [[Втора световна война|Втората световна война]]. Движението е наречено от официалните белградски среди "националистическа контрареволюция". Много от студентите, участвали в демонстрациите в подкрепа на това движение, са арестувани през [[1971]] г. и осъдени на дългогодишен затвор. Ръководството на СКХ е сменено, а доста интелектуалци са уволнени.


== Виж също ==
== Виж също ==

Версия от 08:34, 29 май 2017

Хърватската пролет (Шаблон:Lang-hr) е название на политическо движение, възникнало в края на 60-те и началото на 70-те години на 20 век в Социалистическа република Хърватия . Целта на движението е запазване на хърватската национална идентичност в рамките на Титова Югославия и постигане на повече автономия за Хърватия. Настоява се за признаване на отделен хърватски език и култура, а не за общ сърбохърватски език.

Движението възниква в средите на хърватските интелектуалци и е силно подкрепено от студентството. Хърватската комунистическа партия също не остава настрани, като иска по-голяма финансова и политическа децентрализация в рамките на Югославия.

Тогавашното югославско правителство разглежда хърватската пролет като един вид възраждане на хърватския фашизъм от времето на Втората световна война. Движението е наречено от официалните белградски среди "националистическа контрареволюция". Много от студентите, участвали в демонстрациите в подкрепа на това движение, са арестувани през 1971 г. и осъдени на дългогодишен затвор. Ръководството на СКХ е сменено, а доста интелектуалци са уволнени.

Виж също