Вацлав IV: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
м отстраняване на фактологически грешки
Ред 29: Ред 29:


=== Управление ===
=== Управление ===
Вацлав е провъзгласен за бохемски крал, с което и за [[курфюрст|принц електор]] от баща си [[император]] [[Карл IV (Свещена Римска империя)|Карл IV]] и [[Анна Швайдницка]]. Императорът осигурява на другия си син [[Сигизмунд Люксембургски]] [[Списък на владетелите на Бранденбург|Бранденбургското електорско маркграфство]] и така, когато Вацлав е предложен за изборната позиция на Крал на германците два от електорските вотове са в ръцете на [[Люксембурги]]те. Вацлав е избран за Германски крал на 6 юли 1376 в [[Аахен]] като '''Венцел I'''.
Неговият баща [[император]] [[Карл IV (Свещена Римска империя)|Карл IV]] осигурява на Вацлав през 1373 година титлата [[курфюрст]] като [[Списък на владетелите на Бранденбург| маркграф на Бранденбург]], а през 1376 година - избирането му за крал на германците. При гласуването два от електорските гласове са в ръцете на [[Люксембурги]]те - (на Карл в качеството му на крал на Чехия и на самия Вацлав като маркграф на Бранденбург).
Така Вацлав е избран за Германски крал на 6 юли 1376 в [[Аахен]] като Венцел I.


Псевдонимът на Вацлав ''Мързеливи'' се отдава на неспособността му да се справи с [[папска схизма|папската схизма]], прерогатив на римско-германския крал като потенциален свещен римски император. Освен това трайните му престои в родната Бохемия и нежеланието му да отделя внимание на проблемите отделните имперски германски градове също допринасят за това мнение.
Псевдонимът на Вацлав ''Мързеливи'' се отдава на неспособността му да се справи с [[папска схизма|папската схизма]], прерогатив на римско-германския крал като потенциален свещен римски император. Освен това трайните му престои в родната Бохемия и нежеланието му да отделя внимание на проблемите отделните имперски германски градове също допринасят за това мнение.

Версия от 15:20, 29 май 2017

Вацлав IV
Герб на владетелите на Бохемия
Герб на владетелите на Бохемия
Крал на Бохемия, Римско-германски крал
Оброчно изображение на Венцеслав IV
Управление1378-1419 г.
НаследилКарел I
НаследникСигизмунд
Лични данни
Роден
Починал
Погребан вСвети Вит (катедрала)
Други титлиРимско-германски крал,
Курфюрст на Бранденбург,
Херцог на Люксембург
Семейство
ДинастияЛюксембурги
Баща
Свещена Римска империя
Свещена Римска империя
Карл IV
Майка
Брабантски владетели
Брабантски владетели
Анна Швайдницка
Бракове
Бавария
Бавария
Йохана Баварска
Вителсбахи
Вителсбахи
София Баварска
Вацлав IV в Общомедия

Венцеслав IV или Вацлав IV Мързеливи (Шаблон:Lang-de, Шаблон:Lang-cs, * 26 февруари 1361 в Нюрнберг, † 16 август 1419 в замък Венцелсбург, Прага) е крал на Бохемия (1378–1419), римско-германски крал (1376–1400), курфюрст на Бранденбург (1373–1378) и херцог на Люксембург (1373–1378).

Управление

Неговият баща император Карл IV осигурява на Вацлав през 1373 година титлата курфюрст като маркграф на Бранденбург, а през 1376 година - избирането му за крал на германците. При гласуването два от електорските гласове са в ръцете на Люксембургите - (на Карл в качеството му на крал на Чехия и на самия Вацлав като маркграф на Бранденбург). Така Вацлав е избран за Германски крал на 6 юли 1376 в Аахен като Венцел I.

Псевдонимът на Вацлав Мързеливи се отдава на неспособността му да се справи с папската схизма, прерогатив на римско-германския крал като потенциален свещен римски император. Освен това трайните му престои в родната Бохемия и нежеланието му да отделя внимание на проблемите отделните имперски германски градове също допринасят за това мнение.

Швабска лига и детрониране

Вацлав дори удостоява градовете с повече свободи на самоуправление, което води до граждански конфликти и сформирането на така наречената Швабска лига. Това обединение на бюргерите съществува и като практически отделна държава за повече от десет години. Дори в Бохемия властта на Вацлав не е безпрекословна - там той има инвеститурни противоречия с клирици, а също така и с чешката аристокрация, водена от Розенбергите.При някои от тези сблъсъци Венцел е бил дори арестуван[1] .

Зает в Чехия, Вацлав повече от 10 години не е бил в Германия. От това се възползва Рупрехт Вителсбах, претендиращ за трона на Германия. По повод на неизпълнение на задълженията му като крал на Германия, Венцел е призован на съвета на немската аристокрация през 1400 година, но заради възобновяването на военните действия в Чехия, в които против него отново взема участие Йост, Венцел не отива на съвета. На 20 август 1400 година избирателите го обявяват за сменен заради за пиянство и некомпетентност (неучастие в немските дела и участие в църковния разкол) и избират за римско немски крал Рупрехт III Пфалц.

Крал на Бохемия

И като бохемски крал е обект на съмнение и от свои, и от чужди - през 1417 г. отказва на папа Мартин V да поведе кръстоносния поход срещу собствените му бохемски поданици, макар и хусити[2]. Смъртта на Вацлав през 1419 г. и наследяването на короната от Сигизмунд отприщва Хуситските войни - повече от 15 години на разорение на чешката земя.

Наследяване и Семейство

Вацлав IV запазва или предава титлите си предимно на членове на своето семейство:

Страница от Венцеловата Библия

Наследен е като крал на Бохемия от Сигизмунд Люксембургски и като немски крал от Рупрехт, от братовчед му Йобст Моравски като херцог на Люксембург.

Бракове

  • 2-ви брак: На 2 май 1389 г. в Прага за София Баварска (1376-1425), дъщеря на херцог Йохан II Баварски от династията Вителсбахи - братовчедка на Йохана. Бракът е бездетен. С нито една от двете Вацлав не успява да си осигури наследници.


Илюстровани ръкописи

Венцел е запомнен е като много образован крал. Венцелова библия или Библия на крал Вацлав е шест томно ръкописно илюстровано издание на Стария завет (от книгите на Битие до книга на пророка Йезекиил) на немски език, изпълнено през 1389—1400 г. по негова поръчка. Изданието е съдържа богато изпълнени цветни илюстрации и украсени текстове. В настоящия момент се намира в колекцията на Австрийската национална библиотека във Виена. Ръкописът е представител на стил международна готика.

Източници

  1. Lindner, Thomas. Deutsche Geschichte unter den Habsburgern und Luxemburgern. Vol. II. Stuttgart, 1893.
  2. Catholic Encyclopedia : http://www.newadvent.org/cathen/07585a.htm

Външни препратки

Карел I
крал на Бохемия
крал на Бохемия
Крал на Бохемия (1378 – 1419)
Сигизмунд
Венцел I
Курфюрст на Бранденбург
Курфюрст на Бранденбург
Курфюрст на Бранденбург (1373 – 1378)
Йобст Моравски
Карел I
Римско-германски крал
Римско-германски крал
Римско-германски крал (1376 – 1400)
Рупрехт Пфалцки
Венцел I
граф на Люксембург
граф на Люксембург
Граф на Люксембург (1383 – 1388)
Йобст Моравски