Великият Гетсби: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
мРедакция без резюме
Ред 6: Ред 6:
| корица-текст =
| корица-текст =
| други-имена =
| други-имена =
| език = английски
| език = [[английски език|английски]]
| автор = [[Франсис Скот Фицджералд]]
| автор = [[Франсис Скот Фицджералд]]
| издадена-година = [[10 април]] [[1925]]
| издадена-година = [[10 април]] [[1925]]

Версия от 15:22, 29 юни 2017

Великият Гетсби
The Great Gatsby
АвторФрансис Скот Фицджералд
Първо издание10 април 1925 г.
САЩ
ИздателствоCharles Scribner's Sons
Оригинален езиканглийски
Жанрроман
НачалоIn my younger and more vulnerable years my father gave me some advice that I’ve been turning over in my mind ever since.
КрайSo we beat on, boats against the current, borne back ceaselessly into the past.
Великият Гетсби в Общомедия

Великият Гетсби (Шаблон:Lang-en) е роман от американския писател Ф. Скот Фицджералд, издаден за първи път на 10 април 1925 г. Действието в него се развива в Лонг Айлънд, щата Ню Йорк през 20-те години на XX век. Романовата история е смятана от мнозина за олицетворение на срива на американската мечта, за неин коректив в ера на хедонизъм и материални търсения по време на т. нар. от самия автор „Ера на джаза“. Това е най-четеният роман, написан от американец, през ХХ век.

Сюжет

Джей Гетсби е млад милионер със съмнително минало – някои казват, че е направил състояние от контрабанда на алкохол по време на сухия режим. Други говорят, че е убил важна клечка, а трети казват, че е бил немски шпионин и братовчед на кайзер Вилхелм II. Въпреки пировете, които устройва, въпреки неканените гости, които идват на забавите, Гетсби е самотен мъж, копнеещ за любовта на Дейзи. Той само иска да „повтори миналото“ – да се събере с отново с Дейзи. Тя обаче е омъжена за расиста-милионер Том Бюканан, и има малка дъщеря. Гетсби не счита това за препятствие пред любовта му, и в действителност Дейзи е поласкана от нестихващия интерес на Гетсби.

Разказвачът в първо лице е Ник Карауей, млад брокер, който се мести в старата, занемарена къща, която е в съседство с имението на Гетсби. Карауей коментира действията на главните действащи лица. Той скоро осъзнава, че Том и Дейзи са „небрежни хора“. Когато Гетсби позволява на Дейзи да кара новата му кола, тя предизвиква катастрофа, в която Мъртъл Уилсън, любовницата на Том, е убита. Гетсби е толкова влюбен в Дейзи, че поема отговорността за инцидента и впоследствие е застрелян от отчаяния вдовец на Мъртъл, който е собственик на гараж. Освен бедния баща на Гетсби, Ник Карауей и човекът с очила, като очи на бухал, почти никой друг не идва на погребението.

Освен че илюстрира бурния живот от 1920-те, романът обсъжда въпроса за расизма посредством образа на Том Бюканън, който е привърженик на расовата теория на Хюстън Чембърлейн за превъзходството на бялата раса.

Екранизация

Великият Гетсби е филмиран общо пет пъти:

Вижте също

Външни препратки

Книги

„Великият Гетсби“, от Росен Велчев]

Филми