Босна и Херцеговина: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Ред 70: Ред 70:


<gallery>
<gallery>
Картинка:Etnicki sastav BiH 1991..gif|Етническа карта на Босна и Херцеговина от 1991 г.
Картинка:Ethnic Composition of BiH in 1991.gif|Етническа карта на Босна и Херцеговина от 1991 г.


Картинка:Ethnic Composition of BiH in 2005 (without legend).png|Етническа карта Босна и Херцеговина от 2005 г.
Картинка:Ethnic Composition of BiH in 2005 (without legend).png|Етническа карта Босна и Херцеговина от 2005 г.

Версия от 22:00, 1 юли 2017

За историческите области вижте: Босна и Херцеговина
Босна и Херцеговина
На местните езици:
  • ((sr)) Босна и Херцеговина
  • ((bs)) Bosna i Hercegovina
  • ((hr)) Bosna i Hercegovina
      
Девиз: няма
Химн: Intermezzo
География и население
Площ51 129 km²
(на 124-то място)
Граници •  Хърватия;
 •  Сърбия;
 •  Черна гора
СтолицаСараево
Най-голям градСараево
Официален език
Население (01.01.2014)Понижение 3 830 911 [1]
(на 126-то място)
Гъстота на нас.74,5 души/km²
(на 122-ро място)
Управление
Форма
Желка Цвиянович
История
Независимост
 от СФРЮ
5 април 1992
Икономика
БВП (ППС, 2007)$ 14,7 млрд
(на 106-то място)
БВП на човек (ППС)~$ 3 712
ВалутаБосненска конвертируема марка (BAM)
Други данни
Часова зонаCET (UTC+1)
Автомобилно движениедясно
Интернет домейн.ba
Телефонен код387
ITU префиксBIH
Официален сайтwww.fbihvlada.gov.ba
(1):Председателстващ тричленното Председателството на Босна и Херцеговина(сърбин) (2):Член на Председателството (хърватин) (3):Член на Председателството (бошняк)
Босна и Херцеговина в Общомедия

Босна и Херцеговина е планинска държава, разположена в западната част на Балканския полуостров. Столицата ѝ е Сараево. Граничи на север, запад и юг с Хърватия, на изток със Сърбия, а на югоизток с Черна гора. Първата страна в света, признала на 15 януари 1992 година независимостта на Босна и Херцеговина, е България.[2]

Босна и Херцеговина е една от шестте федерални единици, образуващи бившата Социалистическа федеративна република Югославия. Републиката успява да извоюва своята независимост по време на войните в СФРЮ през 90-те години на 20 век и според Дейтънското споразумение е протекторат на международната общност, който се администрира от Върховен представител, избиран от Европейския парламент. Страната е децентрализирана и в административен план е разделена на две части и един дистрикт (област), Федерация Босна и Херцеговина и Република Сръбска и Дистрикт Бръчко. Самите Босна и Херцеговина са историко-географски райони, които днес нямат политически статут.

История

География

Босна и Херцеговина се намира в западната част на Балканския полуостров. Има малък излаз на Адриатическо море – само 20 km. По-голяма част от страната е заета от Динарските планини с най-висок връх Маглик (2387 m). Около 40% от страната е заета от гори. В южната част на страната поради топлия средиземноморски климат в долините на реките се отглеждат зърнени храни, захарно цвекло, лен, лозя, памук, тютюн, зеленчуци, плодове и др.

Климат

Климатът в южните и западните части на страната е субтропичен средиземноморски, с мека влажна зима и сухо горещо лято. В северните, централните и източните райони климатът е умерен, с прохладни лета и студени зими.

Население

Вероизповедания в БХ
религии процент
Християнство
  
48%
ислям
  
40%
други и атеисти
  
10%
Етноси в БХ
етноси процент
бошняци
  
48.4%
сърби
  
32.7%
хървати
  
14.6%
други
  
4.3%


След преброяването от 1991 г. в Босна и Херцеговина 44% са се определили като бошняци (тогава се декларират като мюсюлмани (народ)), 31% като сърби и 17% като хървати, а 6% от населението се е декларирало като югославяни. Религиозната принадлежност следва етническата на повечето население: 88% от хърватите са се декларирали като католици, 90% от бошняците като мюсюлмани, a 99% от сърбите като православни.

Данните за населението от тогава са се променили значително. В кървавата гражданска война са убити около 100 000 души, а половината от населението се е преместило да живее на друго място.

Според данните на американското разузнаване ЦРУ от 2000 г. в Босна и Херцеговина живеят 3 922 205 души, от тях 50% християни, от които 31% православни и 15% католици, 40% мюсюлмани и 10% атеисти и следващи други религии, а етническият състав е 48.4% бошняци, 32,7% сърби, 14.6% хървати и 0,6% други [2]. През 2007 г. населението на държавата е 3 981 923 души.

Икономика

Държавно устройство

Държавното устройство на Босна и Херцеговина е урегулирано от Дейтънско споразумение от 1995 година. Според този мир Босна и Херцеговина е федерален тип държава, която се състои от две административни единици и един окръг със столица Сараево.

Административно деление

Република Сръбска и Федерация Босна и Херцеговина

Босна и Херцеговина има няколко нива на политико-административно деление след федералното правителство. Най-важна от тях е организацията на държавата по общностни единици (ентитети) – Република Сръбска и Федерация Босна и Херцеговина. Република Сръбска заема 49% от територията на страната, а Федерация Босна и Херцеговина 51%. Тези два ентитета са образувани след Дейтънското споразумение от 1995 година след значителни промени в етническия състав на Босна и Херцеговина. В териториите на Република Сръбска това става след провеждане на етническо прочистване на местното бошняшко и хърватско население, а в териториите на Федерацията на местното сръбско население.

Автономна област „Бръчко“

От 1996 година правомощията на тези два ентитета са намалени значително в полза на федералното правителство. Моделът на Окръга Бръчко и децентрализацията на местните органи на властта са пътят към бъдещето на Босна и Херцеговина.

Кантони на Федерация Босна и Херцеговина

Третото ниво на административно деление след двете единици и федералното правителство са кантоните на Федерация Босна и Херцеговина, които са 10. Всички кантони имат свое кантонално правителство, което се намира под юрисдикцията на законите на Федерацията. Някои кантони са етнически смесени и имат специална система, която гарантира запазване на правата на всички народи.

Общини

Последното ниво на административно деление на Босна и Херцеговина са общините. Страната се състои от 142 общини, от които 79 се намират във Федерацията, а 63 в Република Сръбска. всяка една община има и общинска администрация.

Служебни градове

Освен двете общностни единици и Окръг Бръчко, кантоните и общините Босна и Херцеговина има и четири, така наречени, „служебни града“. Това са Баня Лука, Мостар, Сараево и Източно Сараево. Тези служебни градове имат своя администрация, чиято власт е с ранг на община или кантон.

Култура


Други

Източници

Външни препратки