Фолксваген: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Премахване на Категория:Фолксваген Груп; Добавяне на Категория:Фолксваген, ползвайки HotCat
Ред 16: Ред 16:
{{мъниче}}
{{мъниче}}
{{нормативен контрол}}
{{нормативен контрол}}
[[Категория:Фолксваген Груп| ]]
[[Категория:Фолксваген| ]]

Версия от 20:13, 5 юли 2017

Тази статия е за автомобилната марка, за едноименния концерн виж Фолксваген (концерн).

Volkswagen, VW (произнася се Фолксваген) е немска автомобилна марка, една от многото, принадлежащи на концерна Фолксваген. Седалището ѝ се намира във Волфсбург.

История

Историята на концерна „Фолксваген“ започва през есента на 1933 г. в една от залите на хотел „Кайзерхоф“ (Шаблон:Lang-de) в Берлин. Събеседниците са трима: Адолф Хитлер), Якоб Верлин (Шаблон:Lang-de), представител на Даймлер-Бенц, и Фердинанд Порше. Хитлер поставя изискване: за немския народ да се създаде здрав, сигурен автомобил, струващ не повече от 1000 райхсмарки. Освен това, автомобилът трябва да се произвежда в нов завод, олицетворяващ „нова Германия“. На лист хартия той нахвърля скица, означава основните точки от програмата и пита за името на конструктора, който ще носи отговорността за изпълнението на правителственото задание. Якоб Верлин предлага кандидатурата на Фердинанд Порше. Наричат бъдещия автомобил „Фолкс-Ваген“ („народен автомобил“).

На 17 януари 1934 г. Фердинанд Порше изпраща чертежите на прототипа на народния автомобил, създаден на базата на разработения по-рано Porsche Typ 60, в Райхсканцеларията (правителството) на Германия.

Volkswagen W12 Syncro Concept
Porsche Typ 12 (1931)
VW Typ 82 Kommandeurwagen
VW Typ 82 Kübelwagen
VW Typ 128 Schwimmwagen