Република Крим: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Етикети: Редакция чрез мобилно устройство Редакция чрез мобилно приложение
Ред 51: Ред 51:


=== За Украйна ===
=== За Украйна ===
Украйна не признава излизането на на АР Крим и града със специален статут Севастопол от нейния състав и счита присъединяването им към РФ за [[окупация]] от Русия на тяхната територия<ref>Закон Украины „Об обеспечении прав и свобод граждан и правовом режиме на временно оккупированной территории Украины“ от 15 апреля 2014 года</ref>.
Украйна не признава излизането на АР Крим и града със специален статут Севастопол от нейния състав и счита присъединяването им към РФ за [[окупация]] от Русия на тяхната територия<ref>Закон Украины „Об обеспечении прав и свобод граждан и правовом режиме на временно оккупированной территории Украины“ от 15 апреля 2014 года</ref>.


На 27 март 2014 година [[Общото събрание на ООН]] приема резолюция 68/262 за своята привързаност към териториалната цялост на Украйна в рамките на нейните международно признати граници. Резолюцията е приета с мнозинство – за нея гласуват 100 от всичко 193 члена на [[ООН]]<ref>[http://www.un.org/russian/news/story.asp?newsID=21375#.UzUeE_mSztM Генеральная Ассамблея ООН призвала уважать территориальную целостность Украины]</ref>.
На 27 март 2014 година [[Общото събрание на ООН]] приема резолюция 68/262 за своята привързаност към териториалната цялост на Украйна в рамките на нейните международно признати граници. Резолюцията е приета с мнозинство – за нея гласуват 100 от всичко 193 члена на [[ООН]]<ref>[http://www.un.org/russian/news/story.asp?newsID=21375#.UzUeE_mSztM Генеральная Ассамблея ООН призвала уважать территориальную целостность Украины]</ref>.

Версия от 01:01, 20 юли 2017

Република Крим
Республика Крым
Къырым Джумхуриети (Qırım Cumhuriyeti)
Республіка Крим
Знаме на Крим
(знаме)
Герб на Крим
(герб)
Република Крим на картата на Русия
Официални езици руски, кримскотатарски и украински
Столица Симферопол
Глава Сергей Аксьонов
Министър-председател Сергей Аксьонов
Федерален окръг Южен федерален окръг
Площ
26 081 км²
Население (2016)
1 908 322 души
Гъстота
74 души/км²
Часова зона UTC +3
Автомобилен код 82

Република Крим (Шаблон:Lang-ru, Шаблон:Lang-crh, Шаблон:Lang-uk) е де факто република, субект на Руската федерация (РФ) в състава на Южния федерален окръг, анексирана едностранно от Русия през 2014 година. Общото събрание на ООН и правителството на България смятат областта за част от територията на Украйна. Столица на Република Крим е град Симферопол.

История

В хода на политическата криза в Украйна от 2013 – 2014 г. на 2 март 2014 г. градът със специален статут Севастопол се обръща към Автономна република Крим с предложение да бъде включен в нейния състав като град с особен статут. На 11 март с.г. Върховният съвет на АР Крим и Севастополският градски съвет приемат съвместна Декларация за независимост на Автономна република Крим и на град Севастопол. На територията на АР Крим и Севастопол е проведен референдум за статута на полуостров Крим на 16 март 2014 г.

В съответствие с резултатите от референдума е провъзгласена Република Крим със статут на суверенна държава на 17 март 2014 г. на територията на Автономна република Крим и града със специален статут Севастопол.

На 18 март 2014 година между Република Крим и Русия е сключен Договор за приемане в състава на Руската федерация на независимата суверенна Република Крим.

Статут

За Русия

В съответствие с подписания договор за присъединяване на Крим са образувани 2 субекта на Руската федерация в състава на новосъздадения само за тях Кримски федерален окръг[1]:

  • Република Крим – на територията на Автономна република Крим;
  • град от федерално значение Севастопол – на територията на града със специален статут Севастопол[2].

Кримският ФО е закрит на 28 юли 2016 година с президентски указ № 375, като Република Крим и градът от федерално значение Севастопол са включени в състава на Южния федерален окръг[3].

За Украйна

Украйна не признава излизането на АР Крим и града със специален статут Севастопол от нейния състав и счита присъединяването им към РФ за окупация от Русия на тяхната територия[4].

На 27 март 2014 година Общото събрание на ООН приема резолюция 68/262 за своята привързаност към териториалната цялост на Украйна в рамките на нейните международно признати граници. Резолюцията е приета с мнозинство – за нея гласуват 100 от всичко 193 члена на ООН[5].

Градове

Столицата е Симферопол, други важни градове са Керч, Евпатория, Ялта – място на известната Ялтенска конференция (1945).

Източници

Външни препратки

Шаблон:Русия-мъниче