Косово поле: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 13: Ред 13:


== История ==
== История ==
Там се разиграва известната [[битка на Косово поле]] на [[Видовден]] [[1389]] година. През 1877 г. Османската империя създава вилает Косово. По време на Първата световна война сръбската армия се оттегля в равнината на Косово до ноември 1915 г., а след това под атака от двете страни, армията се оттегля през планините в Албания.
Там се разиграва известната [[битка на Косово поле]] на [[Видовден]] [[1389]] година. През 1877 г. Османската империя създава Косовския вилает. По време на Първата световна война сръбската армия се оттегля в равнината на Косово до ноември 1915 г., а след това под атака от двете страни, армията се оттегля през планините в Албания.


На територията на Косово поле сега стои Газиместан. Той е известен още и като [[Монумент|Монументът]] на косовските герои (известен като „сръбската [[Шипка (връх)|Шипка]]“). Изграден е по [[Югославия|югославско]] време.
На територията на Косово поле сега стои Газиместан. Той е известен още и като [[Монумент|Монументът]] на косовските герои (известен като „сръбската [[Шипка (връх)|Шипка]]“). Изграден е по [[Югославия|югославско]] време.

Версия от 21:08, 9 август 2017

Вижте пояснителната страница за други значения на Косово поле.

Местоположение в Косово

Косово поле е поле, на което е наречена областта Косово поле и после държавата Косово.  В южния му край е средновековният български и византийски Липлян, а в северния - сръбският Звечан.

География

Западно от средностатистическия регион, настанени преди Дреница.

Полето има продълговата форма с дължина 84 km и ширина до 14 km. Надморската му височина е 500-700 метра, а терена е хълмист. Някога е било езеро в което са се натрупвали речни наноси, поради и което почвата му е обработваема и доста плодородна (тук се отглеждат царевица, пшеница, ечемик, като е застъпено градинарството и лозарството в подножието на котловината).

На Косово поле климатът е умереноконтинентален с валежи 600-700 mm годишно. Полето се ограничава на север от Копаоник, а на юг от северозападните възвишения на Шар. На запад от другата котловинна област в Косово - Метохия, го отделя Дреница, а на изток от Поморавието го дели верига средновисоки планини.

През Косово поле протича река Ситница. Районът е богат и на полезни изкопаеми - лигнитни въглища, магнезит. Оттук преминават важни транспортни артерии още от античността - продължението към Македония и Адриатика на Ибърската магистрала, както и алтернативния път Ниш - Скопие през Липлян (на този по долината на Българска Морава), чието разклонение през Призрен го свързва с Адриатическо море и Драч.[1]

История

Там се разиграва известната битка на Косово поле на Видовден 1389 година. През 1877 г. Османската империя създава Косовския вилает. По време на Първата световна война сръбската армия се оттегля в равнината на Косово до ноември 1915 г., а след това под атака от двете страни, армията се оттегля през планините в Албания.

На територията на Косово поле сега стои Газиместан. Той е известен още и като Монументът на косовските герои (известен като „сръбската Шипка“). Изграден е по югославско време.

Източници

  1. Карастоянов, Стефан. Косово (геополитически анализ). УИ "Св. Кл. Охридски", ISBN 978-954-07-2541-3, 2007.