Викентинки: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
мРедакция без резюме
мРедакция без резюме
Ред 15: Ред 15:
| сайт =
| сайт =
}}
}}
'''Милосърдните сестри на свети Винкенти от Паула''' (на [[латински|лат.]] ''Societas Filiarum Caritatis a S. Vincentio de Paulo'') е [[Римокатолическа църква|католически]] религиозен институция, основана от [[Викенти дьо Пол]]. Нейните членове са популярни в България под наименованието ''Викентинки''. Монахините в България са били от Загребската провинция на конгрегацията и са известни като ''аграмки'' или ''загребски милосърдни сестри''.
'''Милосърдните сестри на свети Винкенти от Паула''' (на [[латински|лат.]] ''Societas Filiarum Caritatis a S. Vincentio de Paulo'') е [[Римокатолическа църква|католическа]] религиозна институция, основана от [[Викенти дьо Пол]]. Нейните членове са популярни в България под наименованието ''Викентинки''. Монахините в България са били от Загребската провинция на конгрегацията и са известни като ''аграмки'' или ''загребски милосърдни сестри''.


== История на Обществото ==
== История на Обществото ==

Версия от 20:56, 17 август 2017

Викентинки
Емблема
Информация
Пълно имеМилосърдните сестри на свети Винкенти от Паула
Латинско имеSocietas Filiarum Caritatis a S. Vincentio de Paulo
Съкратено имеDC
ЦъркваКатолическа църква
ДевизБлаготворителността на Христос ни подтиква!
ОснователВикенти дьо Пол
Основаване1633 г.
Статутдействащ
Викентинки в Общомедия

Милосърдните сестри на свети Винкенти от Паула (на лат. Societas Filiarum Caritatis a S. Vincentio de Paulo) е католическа религиозна институция, основана от Викенти дьо Пол. Нейните членове са популярни в България под наименованието Викентинки. Монахините в България са били от Загребската провинция на конгрегацията и са известни като аграмки или загребски милосърдни сестри.

История на Обществото

Обществото е основано през 1633 от Свети Викенти дьо Пол – френски свещеник и Свети Луиз дьо Марийяк – вдовица. Подобно на другите религиозни общности, по време на Френската революция някои от монахините се отказват да се кълнат във вярност към конституцията и за осъдени на смърт. Те са убити на гилотината на 26 юни 1794 г. в Камбре, департамента Нор.

През деветнадесети век и до 1960 г., сестрите са здравни работници в болници и приюти. Започвайки от 1920 г., постепенно те са заменени от медицински сестри. Обществото е представено в над 100 страни. Тяхната сфера на дейност е образованието и здравеопазването.

Викентинките в България

В 1881 г. сестрите започнаха своята дейност в Одрин. Там отварят училище „Мария Лоурдес". През 1912 – 1913 г. помагат на ранените в Балканската война. През 1930 г. напускат Одрин поради политически причини[1].

През 1896 г. сестрите установяват своя мисия в Пловдив и започват да обслужват католическата болница „Свети Йосиф", в която работят до 1949 година. Те се грижат също за децата в сиропиталището „Света Елисавета“[2].

През 1905 г. е открита тяхната мисия в София. Там отварят гимназията „Санта Мария ", сиропиталището „Княгиня Надежда“, интернат и детска градина. Грижат се за болните в болницата „Княгиня Клементина[2].

От 1907 г. имат своя мисия в Малко Търново, където основават девическо училище. . По национален състав се разпределят така: хърватки – 25, българки – 24, австрийки – 5, словенки – 4 и една чехкиня[2].

През януари 1953 г. са задържани 3 монахини от сиропиталището „Света Елисавета“ в Пловдив, обвинени в събиране на „шпионски сведения“ и предаването им на генералната настоятелка на конгрегацията в Загреб. След закриване на колежите и болниците, много от монахините напускат България.

Източници

  1. Милосърдните сестри на свети Винкенти от Паула
  2. а б в Елдъров С, Католиците в България (1878 – 1989). Историческо изследване. София, 2002 г.