Самуиловски височини: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Sherpa (беседа | приноси)
м Замяна на Шаблон:Планина с Шаблон:Планина
м Премахване на Категория:Област Шумен; Добавяне на Категория:Релеф на област Шумен, ползвайки HotCat
Ред 47: Ред 47:
[[Категория:Дунавска равнина]]
[[Категория:Дунавска равнина]]
[[Категория:Област Разград]]
[[Категория:Област Разград]]
[[Категория:Област Шумен]]
[[Категория:Релеф на област Шумен]]

Версия от 03:57, 26 август 2017

Самуиловски височини
43.497° с. ш. 26.893° и. д.
Местоположение на картата на България
Общи данни
МестоположениеБългария (Североизточна България)
Част отИзточна Дунавска равнина
Надм. височинаПетров камък 500.8 m

Самуиловските височини са платовидно възвишение в Североизточна България, Източната Дунавска равнина, области Разград и Шумен. Името на платото идва от разположеното в центъра им село Самуил.

Самуиловските височини се издигат в южната част на Източната Дунавска равнина между долината на река Бели Лом (на югозапад), която ги отделя от Разградските височини и Овче поле на юг. На изток, в района на село Иглика се свързват с Войводското плато (Сърта), а на север плавно се понижават към Лудогорското плато. Дължината на височините от запад на изток е около 35 км, а максималната им ширина в средата от север на юг — 10-12 км. Максималната височина е връх Петров камък (Сърта, 500.8 м), разположен в източната част на височините, на 1 км североизточно от село Капитан Петко, Община Венец.

Южните и югозападните склонове на височините се спускат стръмно към Овче поле и долината на река Бели Лом, а северните склонове са полегати, разчленени от гъста долинна мрежа. Билото е широко и плоско, остатък от денудационна повърхнина. Самуиловските височини представляват ерозионно-денудационна форма, моделирана в темето и северния склон на Севернобългарското сводово издигане. Изградени са от долнокредни пясъчници, варовици и мергели.

Самуиловските височини се явяват важен хидрографски възел в Източната Дунавска равнина между реките течащи на север и северозапад към река Дунав и на юг и югоизток към Камчия и Провадийска река. От тях извират и текат на север към Дунав реките Царацар с притоците си Война и Чаирлък, Сенковец с притока си Ясенковец и Канагьол (Казалък). освен това от Самуиловските височини извират Провадийска река с притока си Крива река и река Пакуша, ляв приток на Врана, от басейна на Камчия. Югозападните склонове на височените се отводняват от десните притоци на река Бели Лом.

Климатът е умерено-континентален със сравнително студена зима и топло лято. Преобладават сивите горски почви, като тук-там са запазени остатъци от дъбови гори, които като цяло са антропогенно изменени. Големи части от билото и полегатите склонове са заети от обработваеми земи.

През Самуиловските височини преминават 2 пътя от Държавната пътна мрежа:

От северозапад на югоизток по билото на височините преминава участък от трасето на жп линията РусеКаспичанВарна.

Вижте още

Топографска карта

Източници