Харон (митология): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Sherpa (беседа | приноси)
м {{митология-мъниче}} -> {{гръцка митология-мъниче}}
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
:''За спътника на планетата-джудже [[Плутон (планета-джудже)|Плутон]], вижте [[Харон (спътник)]].''
:''За спътника на планетата-джудже [[Плутон (планета-джудже)|Плутон]], вижте [[Харон (спътник)]].''
'''Харон''' в [[древногръцката митология]] е лодкарят, който прекарва мъртвите през адската река [[Стикс]] в царството на [[Хадес]], ако имат [[обол]] (монета), с който да му платят. В [[Древна Гърция]] мъртъвците били погребвани с монета под езика, за да имат с какво да платят на Харон. Според традицията, този, който не можел да си плати, ще се лута по бреговете на реката в продължение на сто години.
'''Харон''' в [[древногръцката митология]] е лодкарят, който прекарва мъртвите през адската река [[Стикс]] и Ахерон ("Реката на скръбта") в подземното царство на [[Хадес]], ако имат [[обол]] (монета), с който да му платят. В [[Древна Гърция]] мъртъвците били погребвани с монета под езика, за да имат с какво да платят на Харон. Според традицията, този, който не можел да си плати, ще се лута по бреговете на реката в продължение на сто години. Вярвали, че Харон е син на Мрака (Ереб) и Нощта (Никс) и е изобразяван като сприхав старец, който винаги иска да му бъде плащано за превоза.


{{гръцка митология-мъниче}}
{{гръцка митология-мъниче}}

Версия от 15:40, 3 февруари 2007

За спътника на планетата-джудже Плутон, вижте Харон (спътник).

Харон в древногръцката митология е лодкарят, който прекарва мъртвите през адската река Стикс и Ахерон ("Реката на скръбта") в подземното царство на Хадес, ако имат обол (монета), с който да му платят. В Древна Гърция мъртъвците били погребвани с монета под езика, за да имат с какво да платят на Харон. Според традицията, този, който не можел да си плати, ще се лута по бреговете на реката в продължение на сто години. Вярвали, че Харон е син на Мрака (Ереб) и Нощта (Никс) и е изобразяван като сприхав старец, който винаги иска да му бъде плащано за превоза.

Шаблон:Гръцка митология-мъниче