Лайта: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м whitespaces
Ред 21: Ред 21:
}}
}}


'''Лайта''' ([[немски език|немски]]: ''Leitha''; [[унгарски език|унгарски]]: ''Lajta''; [[чешки език|чешки]] и [[словашки език|словашки ]]: ''Litava'') е [[река]] в [[Централна Европа]] с обща дължина около 180 km. Тя се формира в Източна [[Австрия]] при сливане на двете течения (Шварца и Питен). До [[1921]] г. Лайта е част от австрийско-унгарската граница.
'''Лайта''' ([[немски език|немски]]: ''Leitha''; [[унгарски език|унгарски]]: ''Lajta''; [[чешки език|чешки]] и [[словашки език|словашки]]: ''Litava'') е [[река]] в [[Централна Европа]] с обща дължина около 180 km. Тя се формира в Източна [[Австрия]] при сливане на двете течения (Шварца и Питен). До [[1921]] г. Лайта е част от австрийско-унгарската граница.


Около [[Никелсдорф]], реката преминава в модерна [[Унгария]], където става [[приток]] на [[Дунав]] близост до Староград ([[унгарски език|унгарски]]: ''Mosonmagyaróvár'').
Около [[Никелсдорф]], реката преминава в модерна [[Унгария]], където става [[приток]] на [[Дунав]] близост до Староград ([[унгарски език|унгарски]]: ''Mosonmagyaróvár'').

Версия от 21:19, 1 септември 2017

Лайта
Река Лайта
Река Лайта
Общи сведения
МестоположениеЦентрална Европа
Дължина180 km
Водосб. басейн2138,1 km²
Отток10 m³/s
Начало
Мястодвете течения Шварца и Питен
Устие
МястоДунав
Координати47°44′12.12″ с. ш. 16°13′49.08″ и. д. / 47.7367° с. ш. 16.2303° и. д.
Лайта в Общомедия

Лайта (немски: Leitha; унгарски: Lajta; чешки и словашки: Litava) е река в Централна Европа с обща дължина около 180 km. Тя се формира в Източна Австрия при сливане на двете течения (Шварца и Питен). До 1921 г. Лайта е част от австрийско-унгарската граница.

Около Никелсдорф, реката преминава в модерна Унгария, където става приток на Дунав близост до Староград (унгарски: Mosonmagyaróvár).

Няколко канала се разклоняват от Лайта и нейните притоци. В каналите в миналото се е развивала текстилна промишленост, а сега има малки водни електроцентрали.

Историческо значение

Историческите наименования Цислейтания и Транслейтания идват от река Лайта. След договора от 1867 между Кралство Австрия и Кралство Унгария, с който се създава дуалистичната монархия Австро-Унгария, Транслейтания („отвъд Лайта“) е разговорна дума за региона извън Лайта (което означава Унгария), докато „Цислейтания“ („от тази страна на Лайта“) бил района около Виена (което означава Австрия ). По същия начин, това е и име за Кралство Унгария.

Тези имена отразяват австрийска и перспектива по отношение на останалата част от Австро-Унгария, защото центърът на Виена лежи на тази страна, а другата страна е Унгария. Също така, Галиция и Буковина, които се считат за част от Цислейтания лежат на изток, по-близо до Унгария. Също така, река Морава оформя границата между Моравия и Унгария, тази област е сега в Словакия.

Шаблон:Гео-мъниче Шаблон:Унгария-мъниче Шаблон:Австрия-мъниче