Лира (музикален инструмент): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
форматиране: интервал, тире (ползвайки Advisor)
Bot: Automated import of articles - append on top
Ред 1: Ред 1:
{{към пояснение|Лира|Лира}}
{{други значения|4=други значения на думата „лира“|5=Лира{{!}}пояснителната страница}}
{{други значения|4=други значения на думата „лира“|5=Лира{{!}}пояснителната страница}}



Версия от 17:47, 11 септември 2017

Вижте пояснителната страница за други значения на Лира.

За други значения на думата „лира“ вижте пояснителната страница.

Лира
Лира със седем струни
Лира със седем струни
Информация
Класификацияструнен
Сродни инструментиарфа, конгу (японски), чанг (персийски)
ПроизходШумер, Ирак
Тонов обем
Лира в Общомедия

Лирата е струнен музикален инструмент.

Устройство

Класическата лира се състои от кухо тяло или пулта (също известно като резонаторна кутия.) От него се простират две издигнати ръце, които понякога са кухи и са извити както отвън, така и напред. Те са свързани близо до върха, с помощта на напречник или иго. Допълнителен лост, закрепен към резонатора образува моста, който предава вибрациите на струните. Най-ниският тон е най-отдалечен от тялото на свирещия; като струните не се различават много по дължина, по-голяма тежест може да се окаже за по-ниските тонове с помощта на по-дебели струни, както е при цигулката и подобни съвременни инструменти, или те се настройват чрез слабо напрежение. Струните се правят от черво. Опънати са между игото и моста, или до накрайника под моста. Съществуват два начина за настройване; първият е струните да се закрепят на клечки, които могат да се завъртат; вторият начин е да се промени мястото на самата струна върху напречника. Вероятно и двата метода се използват едновременно.

Лирата в митологията

Ерос и младеж с лира. Музей „Метрополитън“

Според Древногръцката митология, младият бог Хермес създал лирата от заклана крава, взета от свещеното стадо на Аполон, използвайки червата за струните. В края на краищата Аполон разбрал кой е крал от стадото му, но Хермес бил опростен, след като предал инструмента на Аполон. Лирата била свързвана с Аполоновите добродетели – умереност и равновесие, противоположно на Дионисиевите тръби и авлосът, които символизирали екстаз и пиршество.

История на лирата

Места в южна Европа, западна Азия или Северна Африка са предложени за историческото месторождение на рода. Инструментът все още се използва в някои североизточни части на Африка. Някои от културите, използващи и разработващи лирата са Еолийската и Йонийската гръцка колония по бреговете на Азия (Древна Мала Азия, днешна Турция), граничещи с Лидийската империя. Смята се, че някои митични герои като Мусей и Тамирид са родени в Тракия, още едно място на обширна гръцка колонизация. Наименованието киссар (китара), измислено от древните гърци за египетските инструменти с форма на кутия, разкрива очевидните прилики, разпознати от самите гърци. Културният апогей на Древен Египет, а по този начин и предполагаемата възраст на най-ранните инструменти от този тип са датирани около 5-ти век от Класическа Гърция. Това показва възможността лирата да е съществувала в една от съседните страни на Гърция – Тракия, Лидия или Египет и е въведена в Гърция по време на предкласическите времена.

Вижте също

Източници

http://testfunda.com/