Карен Хорни: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Disambiguated: АзАз (психология)
Ред 34: Ред 34:
* откъснат тип – (отдалечаващ се от хората).
* откъснат тип – (отдалечаващ се от хората).


Другото основно понятие на Хорни – ''идеализираният образ'', също е свързано с конфликтите. Тук има несъответствие между [[Аз-образ]]а на човека и реалното му [[Аз]].
Другото основно понятие на Хорни – ''идеализираният образ'', също е свързано с конфликтите. Тук има несъответствие между [[Аз-образ]]а на човека и реалното му [[Аз (психология)|Аз]].


== Източници ==
== Източници ==

Версия от 18:03, 14 септември 2017

Карен Хорни
Karen Horney
германски психолог

Родена
Починала
4 декември 1952 г. (67 г.)
ПогребанаСАЩ

Националност Германия
Учила въвФрайбургски университет
Хумболтов университет на Берлин
Гьотингенски университет
Научна дейност
ОбластПсихология
Семейство
СъпругЕрих Фром (1942 – 1952)
Карен Хорни в Общомедия

Карен Хорни (Шаблон:Lang-de, правилно произношение от английски език: Хорнай) е германска психодинамична психоложка от норвежки и холандски произход. Нейните теории поставят под въпрос някои традиционни Фройдистки гледни точки, особено неговата теория за сексуалността, както и инстинктивната ориентация на психоанализата и нейната генетична психология. Като такава често е класифицирана като неофройдист.

Теория

Хорни подчертава значението на социалните условия и факторите на средата при формирането на личността. В първата си книга очертава едно от най-важните си понятия – базисната тревожност. Това чувство у детето възниква от факта, че е „изолирано и безпомощно в потенциално враждебен свят“ и затова не е вродено, а е продукт на нашата култура и възпитание. Тази тревожност е основното условие за по-нататъшните личностни трудности. От нея възниква базисния импулс към сигурност: да се чувстваш сигурен означава свободен от тревожност. Чрез взаимодействието си с обществото хората придобиват и други потребности. Хорни ги разделя на 3 групи:

  1. да се придвижваш към хората (приближаване, привързаност);
  2. да се движиш срещу хората (власт, експлоатация);
  3. да се отдалечаваш от хората (ограничаване на собствения живот, самодостатъчност).

Тези три сили очевидно могат да влязат в конфликт една с друга. Нормалният човек разрешава конфликта, като ги интегрира. Конфликтите могат да се разрешат или да се избегнат, ако детето е отгледано сред любов и уважение, ако се е чувствало желано и сигурно и е било обградено с доверие. Когато човек приеме едната ориентация за сметка на другите, могат да възникнат три типа личност в зависимост от ориентацията:

  • отстъпчив тип – (движещ се към хората);
  • враждебен тип – (движещ се срещу хората);
  • откъснат тип – (отдалечаващ се от хората).

Другото основно понятие на Хорни – идеализираният образ, също е свързано с конфликтите. Тук има несъответствие между Аз-образа на човека и реалното му Аз.

Източници

  • Енциклопедия Психология, Наука и изкуство (1998), ред. Дж. Корсини

Външни препратки